Berga commemora el 25N programant activitats culturals per promoure l'eliminació de la violència vers les dones

Última revisió 28-11-2023 12:05
15/11/2023

Berga s’adhereix a la commemoració del 25 de novembre, el Dia Internacional per a l’erradicació de la violència envers les dones amb una sèrie de propostes que es portaran a terme del 16 al 30 de novembre.

Es tracta d’activitats impulsades per les àrees de Feminisme, Joventut i Cultura amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del recurs “Accions en perspectiva de gènere” i la Diputació de Barcelona, a través del Programa.cat. Les propostes inclouen conferències, espectacles teatrals i projeccions cinematogràfiques, entre d’altres.

Violència de gènere en primera persona

La capital berguedana obrirà els actes del 25N amb una xerrada titulada “Calladeta no ets més maca”, a càrrec de Julia Estevez, que va patir violència de gènere dels 14 als 17 anys per part de la seva parella sentimental. La xerrada es farà el dijous 16 de novembre, a l’Hotel d’Entitats, a les 17 h. Les persones assistents rebran una revista editada amb el mateix títol de la conferència que recull el relat de cinc històries reals i properes de dones que han estat víctimes de violència de gènere. Històries de dones d’entre 21 i 35 anys que expliquen en primera persona les situacions de violència que han viscut i que interpel·len les persones que les llegeixen. La revista està promoguda per Nuria Prieto i ha estat editada per l’Editorial Meraki.

Propostes teatrals

‘ALAN’ i ‘La motxilla de l’Ada’ són les dues propostes teatrals programades per les àrees de Feminisme i LGTBI i Cultura amb motiu del 25N.

WeColorMusic posa en escena ‘ALAN’, un musical inspirat en la vida d’Alan Montoliu, un noi de disset anys que per culpa de l’assetjament escolar i la transfòbia que pateix, decideix suïcidar-se. La societat no tracta bé l’Alan i li impedeix experimentar la felicitat completament privant-lo de poder ser qui és: privant-lo de, senzillament, ser. ‘ALAN’ no és un espectacle infantil, és un espectacle per a tots els públics. Un espectacle necessari per a públic adult i per a aquell sector juvenil que tant necessita mirar-se al mirall i veure-hi reflectida la realitat d’un adolescent tal com és veritablement. És una obra que convida a reflexionar sobre temes importants com la identitat personal i la llibertat individual, mentre emociona amb una banda sonora original i una posada en escena espectacular. Ander Mataró, Patricia Paisal, Vinyet Morral i Cisco Cruz protagonitzen aquest musical creat per Mar Puig i Mateu Peramiquel. La representació es farà el dissabte 18 de novembre, al Teatre Municipal, a les 19 h.

En l’equipament cultural s’habilitarà un espai informatiu de Punt Lila i hi haurà servei gratuït de ludoteca per a infants de 0 a 12 anys. Per fer ús del servei de ludoteca, caldrà inscriure’s, enviant un missatge de WhatsApp (667 840 303) o un correu electrònic (feminisme@ajberga.cat).    

A més, s’han programat dues sessions adreçades a l’alumnat i professorat de secundària dels centres educatius de la comarca, que es portaran a terme el matí de divendres 17 de novembre. Es preveu que uns 950 nois i noies i docents de 4t d’ESO, 1r de Batxillerat, CFGM i PTT-PFI assisteixin a les representacions que comptaran amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà. L’ens comarcal s’encarregarà de finançar la funció i el transport de l’alumnat dels instituts de Bagà, Gironella i Puig-reig, mentre que l’ens local assumirà el cost de la sessió adreçada als centres educatius de la capital berguedana.    

La motxilla de l’Ada’ és una proposta protagonitzada per la companyia La Tresca i la Verdesca que parla sobre la identitat de gènere. L’Ada té ganes de jugar, per això es troba amb la seva millor amiga i el seu millor amic... i juguen. Ara ja no porta aquella motxilla feixuga, que tant li pesava, que no la deixava ser qui és. Amb aquella motxilla, l’Ada sentia que no encaixava amb el que se suposa que ha de ser un nen o una nena, però ara ja ha trobat el seu lloc. L’espectacle és una història TRANSformadora que tracta diferents qüestions sobre la identitat de gènere. Xavi Idàñez i Txell Botey interpreten aquesta història amb text de Jordi Palet sota la direcció de Joan Maria Segura Bernadas. El Teatre Municipal acollirà la representació que es farà el diumenge 26 de novembre, a les 18 h.

Projeccions cinematogràfiques

El Cinema Patronat acollirà la projecció de tres curtmetratges sobre les lluites per la igualtat de les dones a la Mediterrània. Les peces audiovisuals que es projectaran seran les següents: “Con la esperanza de no olvidar” de Hajar Boujtat, “Farrucas” d’Ian de la Rosa i “Or Vermell” de Carme Gomila”. L’activitat forma part de la iniciativa ‘Dones que Transformen’, una campanya de sensibilització i educació per a la ciutadania global dissenyada per la Diputació de Barcelona en el marc del projecte EqualMed, que té per objectiu posar en valor les lluites que duen a terme les dones per accedir a espais de participació política i social des d’una mirada transversal, feminista i antiracista. La projecció dels curtmetratges serà gratuïta i es farà el dijous 23 de novembre, a les 20 h. La sessió inclourà un col·loqui a càrrec de Vivi Alfonsín i Hajar Boujtat.

Els actes del 25N es clouran amb la projecció del documental “Encordades”, el dijous 30 de novembre, al Cinema Patronat, a les 20 h. Una proposta dirigida per Gerard Montero i produïda per Alkimia Produccions que mostra diferents generacions d’alpinistes i muntanyenques que expliquen les seves vivències i passió per la muntanya, així com el rol de la dona en aquest esport. Amb la veu de les diferents protagonistes com a fil conductor i les imatges d’aquestes dues modalitats esportives, el documental pretén reflexionar sobre els límits físics i humans de les persones en general i, de manera molt particular de les dones. L’entrada per accedir a la projecció serà gratuïta.

Jornada del 25N

El dissabte 25 de novembre serà el dia dels actes centrals de la jornada. La plaça de Sant Pere acollirà una activitat participativa promoguda per l’Associació de Dones del Berguedà. La proposta titulada “enllaçades: juntes som més fortes!” consistirà en col·locar un gran llaç de color lila a la plaça i es distribuiran papers adhesius per tal que les persones puguin expressar-se i plasmar les seves reflexions. L’activitat es farà de les 10 a les 14 h. A la tarda, hi haurà la lectura del manifest institucional del 25N, a càrrec de representants de l’Associació de Dones del Berguedà i de l’Ajuntament de Berga. L’acte es farà a la plaça de Sant Pere, a les 19 h.

En el marc de la celebració de la Fira de la Xocolata i la Ratafia i coincidint amb la commemoració del 25N, hi haurà diferents activitats a la plaça dels Països Catalans. D’una banda, s’habilitarà un Punt Lila, de les 10 a les 14 h. Aquesta acció dona continuïtat a la iniciativa d’instal·lar punts liles en espais quotidians i concorreguts fora de l’horari d’oci nocturn. La iniciativa està impulsada conjuntament amb la Diputació de Barcelona i el servei comptarà amb l’atenció i assessorament professional de tècniques de Cúrcuma, una cooperativa social sense ànim de lucre de professionals de l’àmbit psicoeducatiu.

D’altra banda, es portarà a terme una acció performativa titulada “Antenes en-tens”, a càrrec de Les Mireies. És una intervenció de carrer per combatre estereotips i rols de gènere, des d’una mirada descolonitzadora i antiracista real, a través del diàleg i la reflexió mitjançant l’art al carrer. Aquesta actuació performativa es farà de les 17 a les 19 h a la plaça dels Països Catalans.

Una data assenyalada

L’Organització de les Nacions Unides va establir l’any 1999 la data del 25N, en record de les germanes Mirabal (Minerva, Patria i Maria Teresa), activistes polítiques i membres de la resistència que van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre es dirigien a Puerto Plata, el 25 de novembre de 1960, per visitar els seus marits empresonats.

  

 

     

   

Documents adjunts