La Patum de Berga demana respecte i implicació de les institucions catalanes per preservar i finançar la festa

Última revisió 04-06-2021 07:50
03/06/2021

La Patum de Berga ha demanat respecte per la festa i la cultura popular. Els grups municipals de l’Ajuntament de Berga (CUP, ERC, JxB i PSC), representants del Patronat de La Patum i caps de colla de la comparseria patumaire han comparegut en roda de premsa avui dijous de Corpus per reclamar la implicació de les institucions catalanes a l’hora de garantir un finançament estable per a l’organització i preservació de La Patum, així com la necessitat de comptar amb un pla sectorial per a la represa de la cultura popular arreu del territori.

L’alcalde accidental i regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha afirmat que “La Patum és Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat i amb el pas dels anys s’ha convertit en exemple i referent per a la cultura popular als Països Catalans. Per això, l’administració té una obligació vers nosaltres”. Sànchez també ha destacat el que suposa la imatge unitària mostrada avui assegurant que “si anem tots junts a exigir aquest respecte que creiem que ens han de tenir, no estan parlant amb el govern local del moment, sinó que ho estan fent amb la ciutat de Berga representada pels partits polítics, pels membres de les comparses i pel Patronat de La Patum”.

Manca de finançament estable

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha reclamat al govern català poder disposar “d’una línia de finançament estable i pensada per a La Patum, perquè avui dia només optem a subvencions mitjançant concurrència competitiva amb altres festes majors que disten del que és La Patum”. Valverde ha valorat positivament que “en els últims anys s’hagi iniciat el camí pel que fa a la conservació i restauració de la imatgeria de La Patum, però seguim reclamant suport i ajuda per fer realitat el projecte de la Casa de La Patum, ja que requereix una inversió econòmica molt important”.

El repte de La Patum

El portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, ha destacat l’esforç col·lectiu que caldrà fer per repensar i adaptar la festa als nous temps. Segons Aymerich, la pandèmia i l’absència de la celebració de la festa durant dos anys farà que “La Patum de 2022, probablement no serà com la que vam viure el 2019, però ha de ser la de la represa de la cultura popular a nivell nacional”. També ha dit que “caldrà amplitud de mires per obtenir un finançament correcte, un suport institucional a tot arreu i la capacitat de readaptar i enfocar la festa al futur més pròxim”.

La portaveu d’ERC, Dolors Tous, també s’ha afegit a la crida unànime del consistori i ha reclamat al nou govern de la Generalitat de Catalunya “que ens faci cas i que tot el que demanem des de Berga sigui extensiu a altres poblacions que es troben en la mateixa situació que nosaltres”.

El portaveu del PSC, Abel Garcia, ha remarcat la unitat per defensar la festa i la cultura popular. Per a Garcia, “avui és un dia assenyalat per mostrar la unitat d’una ciutat, d’un consistori i d’unes comparses a l’hora de reivindicar allò que és just per a una festa considerada Patrimoni de la Humanitat”. Garcia ha assegurat que “caldrà fer autocrítica, però avui comencem a caminar mirant al futur perquè La Patum va més enllà d’una legislatura i ha de perdurar per Berga, pel Berguedà, per Catalunya i pel món”.

Acte de reivindicació de La Patum de Berga