Inici

'Joan Ferrer. El tacte de la llum' - Exposició antològica del pintor berguedà

presentació Joan Ferrer
Ampliar en una finestra emergent
Del 28 de setembre al 28 de desembre de 2019, es podrà visitar al convent de Sant Francesc de Berga l’exposició antològica Joan Ferrer. El tacte de la llum, comissariada per l’historiador i crític d’art Bernat Puigdollers. És una iniciativa dels Amics de Joan Ferrer i el Grup de Pintors Verdaguer 7, amb el mecenatge de «la Caixa» i la col·laboració de l’Ajuntament de Berga, de la Família Franciscana i de diverses institucions del Berguedà. L’objectiu principal és fer un homenatge a l’artista berguedà per la seva trajectòria de més de 60 anys dedicats a la pintura, per la seva dedicació a la docència i per l’impuls que ha donat a la cultura local. A més, l’exposició té la intenció de dinamitzar culturalment la comarca amb un conjunt d’activitats artístiques, educatives i culturals.

Qui és Joan Ferrer?

Joan Ferrer, nascut a Berga el 1937, és un dels grans artistes que ens ha donat la ciutat. Des dels seus inicis amb el grup de pintors Cau d’Art i, més tard, seguint els passos del que va ser el seu mestre, Josep M. de Martín i fins a l’actualitat, la seva obra i la seva vida han estat lligades a la nostra terra. Respectuós sempre amb el lloc on li ha tocat viure, ha estat generós amb la ciutat i la comarca, destacant per la seva dimensió pedagògica, avalada per la necessitat de divulgar els seus coneixements i acostar el gran públic a l’art.

Què s'hi pot veure a la mostra?

L’exposició antològica 'Joan Ferrer. El tacte de la llum' presenta per primera vegada una visió completa de l’obra de l’artista, des dels inicis fins a l’actualitat, i permet fer una lectura en profunditat de la dimensió plàstica de l’autor berguedà.

La mostra mobilitza i aplega un centenar d’obres de l’artista que normalment es troben en col·leccions privades. S’organitza en sis àmbits temàtics que evidencien els micromons de l’artista i ens ajuden a comprendre la dimensió transformadora del seu art: Desig de pintura, relat dels seus inicis artístics; un àmbit dedicat a l’Obra damunt paper; la presència callada de les coses, centrat en els seus bodegons; Poètiques del cos i Reflexos del Jo, dedicats a la figura i el retrat respectivament; un gran àmbit Trilogia del paisatge, dividit en tres àmbits menors, El paisatge sublimat, El paisatge assimilat i El paisatge transgredit; i l’àmbit amb les darreres obres, Del paisatge a la taca, que analitza el seu pas cap a l’abstracció.

Acompanyen la mostra la peça audiovisual 'Soc Joan Ferrer', de Maties Salom i Sergi Garnica, que ens aporta la mirada del mestre i cap al mestre, i el registre iconogràfic de l’artista, amb les fotografies de Jordi Plana.

El conjunt mostra la capacitat de l’artista de combinar contemporaneïtat i tradició, trobant l’equilibri entre l’art de les primeres avantguardes i les darreres expressions artístiques d’avui. Joan Ferrer pren elements o recursos procedents de l’art de tots els temps i els trasllada al seu terreny, a un llenguatge de poètica, de llum, d’ombra, de composició i textura.
Data:
Lloc:
Convent de Sant Francesc

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga