Inici

Any Perucho 2020

Cartell - Exposició Perucho Berga
Ampliar en una finestra emergent Cartell - Vampirs a Berga!

Berga serà una de les ciutats que formarà part de la celebració de l’Any Perucho (2020) en què es commemora el centenari del naixement d’un dels escriptors més destacats de la literatura catalana del segle XX. Per fer-ho, s’han programat propostes culturals entre les que s’inclouen exposicions, espectacles i visites guiades relacionades amb l’obra de l’autor barceloní. Les activitats es portaran a terme del 2 d’octubre de 2020 al 8 de gener de 2021 al Museu Comarcal de Berga i la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, entre d’altres espais.

PROGRAMACIÓ:

Exposició: Vampirs a Berga! Les històries naturals de Joan Perucho i la Primera Guerra Carlina

Descripció: la mostra segueix els escenaris principals de la novel·la: Barcelona, Gandesa, Morella, Berga i Banyoles, on Perucho es va inspirar per crear l’ambient del naturalista que protagonitza la història. L’exposició proposa una immersió en la literatura fantàstica i d’aventures, el vampirisme, les guerres carlines, la Guerra Civil i el pop jugant amb una estètica que barreja història i fantasia, alta cultura i cultura pop.

Data: del 3 d’octubre al 8 de desembre de 2020

Lloc: Museu Comarcal de Berga

Hora: en horari d’obertura del museu


Visites guiades:

L’entrada del General Cabrera a Berga

Descripció: visita guiada per reviure l’entrada del General Cabrera a Berga recorrent diversos espais de la ciutat que formen part dels escenaris de la novel·la Les històries naturals de Joan Perucho.

Data: diumenge, 18 d’octubre

Hora: 12:00 h

Inscripció: l’activitat és gratuïta i caldrà reservar plaça. T: 93 821 13 84.

Punt de trobada: Oficina de Turisme (C/ Mare de Déu dels Àngels, 7).


Onofre de Dip i el vampir de Ca l’Antic

Descripció: visita guiada per la capital berguedana per esbrinar si Onofre de Dip va ser l’autèntic vampir de Ca l’Antic que en una sola nit va vampiritzar dos centenars de cavalls.

Data: dissabte, 14 de novembre

Hora: 16:30 h

Inscripció: l’activitat és gratuïta i caldrà reservar plaça. T: 93 821 13 84.

Punt de trobada: Oficina de Turisme (C/ Mare de Déu dels Àngels, 7).


La caiguda de Berga i la fi d’Onofre de Dip

Descripció: visita guiada per Berga per recrear la Batalla de a Creu de la pinya i descobrir la fi del personatge d’Onofre de Dip.

Data: dissabte, 5 de desembre

Hora: 16:30 h

Inscripció: l’activitat és gratuïta i caldrà reservar plaça. T: 93 821 13 84.

Punt de trobada: Oficina de Turisme (C/ Mare de Déu dels Àngels, 7).


Exposició: Joan Perucho. Creació, imaginació i bon gust

Descripció: es tracta d’una mostra de petit format que repassa totes les facetes de Joan Perucho amb la voluntat de despertar l’interès cap a la seva obra. Es presentarà el Perucho poeta, autor de novel·les d’aventures, crític d’art, gastrònom i bon vivant i escriptor de diari. La proposta ha estat ideada per Julià Guillamon i dissenyada per Marc Valls.

Data: del 9 de desembre de 2020 al 8 de gener de 2021

Lloc: Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet

Hora: en horari d’obertura de la biblioteca


Espectacle: Botànica oculta

Descripció: proposta de petit format adreçada al públic familiar i recomanada per a infants a partir de 5 anys. L’obra vol donar a conèixer la figura de Perucho, així com el seu imaginari literari present al llibre Botànica oculta. L’actor i titellaire, Arnau Colom, interpreta el paper d’en Joan, un expert en botànica que coneix moltes plantes i remeis naturals i que és capaç de curar un mal de pedra, entre d’altres. És el propietari d’un petit herbolari ple de pots que contenen plantes medicinals i ha fet del seu ofici una autèntica passió. En Joan, servint-se dels elements de l’herbolari (culleres, pots, titelles...) transportarà el públic a mons diversos i sorprenents. Serà una aventura imaginària a través de les plantes i els seus valors.

Data: diumenge, 8 de novembre

Hora: 17:30 h

Lloc: Sala Casino


Espectacle: El romanç de les històries naturals

Descripció: l’actuació seguirà l’apassionant expedició d’un naturalista liberal que frisa per aclarir el misteri d’un vampir carlí. Carles Belda es posarà en la pell dels personatges de la novel·la narrant, llegint i cantant per fer viatjar el públic del Maestrat a la Cerdanya, passant per Pratdip, Barcelona, Gandesa i Berga. De la maleta-taüt de l’artista brollaran els elements que il·lustraran els estirabots històrics i els dubtes humans que va teixir Perucho a Les històries naturals.Data: diumenge, 8 de novembre

Data: divendres, 27 de novembre

Hora: 21:30 h

Lloc: Església de Sant Joan


Data:

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga