Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • El bus urbà de Berga suma 43.507 viatgers durant el 2018 i incrementa un 4,6% d’usuaris i usuàries respecte el 2017
  Data de publicació: 18.01.19
  El servei de bus urbà de Berga ha registrat un total de 43.507 viatgers durant el 2018. Es tracta d’una xifra superior a la de l’any passat, en què el nombre d’usuaris i usuàries va ser de 41.578. Això suposa un increment del 4,6% i una suma de 1.929 passatgers en un any. Aquest resultat permet recuperar gairebé íntegrament la davallada experimentada el 2017. En aquest sentit, el servei manté la previsió realitzada per l’Ajuntament de Berga en el moment en què es va posar en marxa el servei l’any 2008 que el Bus Berga fos utilitzat per un mínim de 30.000 viatgers anuals. Segons el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, “aquest augment d’usuaris es valora positivament des del consistori. Tot i així, es farà una campanya informativa per seguir incentivant l’ús del bus urbà entre la ciutadania i es mantindrà la gratuïtat del servei pels alumnes de les escoles primàries de Berga sempre i quan vagin acompanyats d’un adult. A més, també s’instal•laran noves marquesines i bancs per millorar la comoditat dels usuaris i usuàries del servei”.

  Estabilitat del nombre de viatgers durant l’any

  Segons les dades facilitades per ALSA, que és l’empresa encarregada de gestionar el servei de transport urbà, els mesos de maig, octubre i novembre de 2018 van ser els que hi va haver més usuaris fent ús del servei; més de 4.000 persones en cada cas. En contraposició, l’únic mes de l’any que la xifra de viatgers va baixar dels 3.000 usuaris va ser el juliol. La resta de mesos de l’any, el servei s’ha mantingut estable, amb xifres que oscil•len entre els 3.000 i els 3.500 usuaris. Tot i així, segons explica el regidor de Mobilitat del consistori, “en general s’han produït unes variacions molt lleugeres al llarg de l’any, principalment a l’alça. Els mesos d’estiu sempre són una mica més fluixos pel fet que no hi ha ús del transport públic per part dels alumnes dels centres escolars”.

  La recaptació de diners, en consonància amb l’augment d’usuaris, també va anar a l’alça; el 2018 es van recaptar 3.724,50€ més que l’any 2017. Així doncs, es va passar de recaptar 27.242,50€ el 2017, a recaptar-ne 30.967€ el 2018. Aquestes xifres provenen principalment de l’adquisició i recàrrega de targetes multiviatge i de la compra de bitllets senzills.

  La modificació de les línies i els trajectes es consolida

  Les entitats veïnals i el consistori van treballar conjuntament per adaptar el servei del transport urbà a les demandes dels usuaris i usuàries. Això va comportar l’eliminació de dues línies per la baixa freqüència de viatgers i es van ampliar el nombre de parades en altres línies per donar ús a la zona de Casampons i els Pedregals. Segons ha explicat Escútia, “les línies esmentades han quedat consolidades, i per tant, un cop definides, la senyalització provisional que fins ara hi havia s’anirà substituint progressivament per una de definitiva”.

  Millores per a la comoditat dels viatgers

  El consistori preveu portar a terme una sèrie de mesures per tal de millorar la comoditat dels usuaris i usuàries. Per exemple, s’està estudiant canviar la ubicació de la parada de la Font del Ros i instal•lar-hi una marquesina propera al Parc de les Aubes. Segons Escútia, també “s’està valorant la col•locació de bancs i altres elements que depenen de diversos factors com ara el nombre d’usuaris de la parada, l’espai disponible a la vorera, la presència d’elements d’aixopluc propers, etc.”. Finalment, també se substituirà la senyalització de les parades, ja que la que hi ha actualment és provisional.
 • Comunicat de premsa sobre l’Escola Municipal de Música de Berga
  Data de publicació: 16.01.19
  L’Ajuntament de Berga i l’Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) volen exposar uns fets succeïts en l’àmbit del centre d’ensenyament musical que podrien ser constitutius d’un presumpte delicte de violència sexual i que les autoritats judicials competents estan investigant per tal de determinar si existeix la comissió del delicte.

  L’any 2014, la direcció de l’escola va assabentar-se que un dels membres de l’equip docent del centre havia mantingut relacions sentimentals simultànies amb dues alumnes majors d’edat. En aquell moment, entenent que el relat aportat no constituïa cap fet presumptament delictiu, l’EMMB va tractar el tema internament i això va comportar l’adopció d’un codi ètic per part del professorat per posar de manifest que aquest tipus de relacions entre docents i alumnes no són adequades en el centre.

  Entre el desembre de 2017 i el gener de 2018, aquestes mateixes persones van contactar amb la direcció del centre i una d’elles va aportar un relat sobre els fets ocorreguts amb indicis presumptament delictius. Immediatament després de traslladar la informació al departament de Recursos Humans de l’Ajuntament de Berga, des de l’EMMB es van prendre una sèrie de mesures que van consistir en la restricció de l’accés del docent als recursos de gestió acadèmica del centre i l’impediment per continuar exercint les tasques docents. Això va comportar una reorganització de les classes impartides pel professor per garantir que l’alumnat pogués continuar amb la seva formació.

  El 16 de gener de 2018, el departament de Recursos Humans del consistori berguedà va sol·licitar assessorament jurídic a la Diputació de Barcelona per prendre les mesures adequades amb la màxima celeritat possible. La resposta per part de l’ens provincial es va produir dos dies després de la petició. El mateix 16 de gener de 2018, el professor vinculat als fets va cessar la seva activitat com a professor de l’EMMB.

  El 19 de gener de 2018, l’Ajuntament de Berga va traslladar tota la informació de la qual disposava al Ministeri Fiscal per tal que l’òrgan judicial avalués els fets i iniciés els tràmits pertinents en cas que els fets exposats poguessin resultar constitutius de delicte.

  El 24 de gener de 2018 es va produir una reunió amb la persona responsable de la inspecció d’educativa de l’EMMB per rebre assessorament sobre el tractament de la situació en l’entorn del centre musical.
  El 26 de gener de 2018 es va efectuar l’enviament de l’expedient a la fiscalia, la qual, va confirmar l’acusament de rebut de la documentació l’1 de febrer de 2018. La investigació policial per obtenir la informació necessària sobre el cas va iniciar-se el novembre de 2018.

  La situació no s’ha fet pública fins aquest moment seguint les directrius i recomanacions efectuades pels òrgans assessors consultats amb l’objectiu de respectar els terminis policials i judicials, així com per preservar la intimitat de les persones afectades pels fets. Actualment, a través d’un procés de denuncia s’ha conegut un cas i això podria suposar que es donessin a conèixer més casos. En aquest sentit, l’Ajuntament de Berga i l’EMMB han ofert acompanyament psicològic, jurídic i institucional a les persones afectades. Cal esmentar que les persones afectades per violències sexuals no són culpables de les agressions que poden haver patit. Per això, la rumorologia, les especulacions i els judicis socials perpetuen un estigma que suposa una revictimització de les persones que han viscut episodis de violència.

  L’Ajuntament de Berga és l’ens responsable de l’Escola Municipal de Música de Berga i es personarà com a acusació particular en el procés judicial que es derivi de la denuncia particular interposada per una de les persones afectades. Això permetrà aclarir els fets produïts en l’àmbit de l’EMMB, així com preservar la tasca realitzada amb rigor i professionalitat per part del personal docent de l’escola des de fa molts anys.

  Paral·lelament, l’Ajuntament de Berga i l’Escola Municipal de Música de Berga treballaran conjuntament per a què l’escola sigui un espai d’aprenentatge i seguretat per a totes les persones que en formen part, establint els protocols necessaris per evitar que es repeteixin situacions similars. En aquest sentit, s’oferiran espais de trobada amb professionals especialitzats per tal de proporcionar eines al professorat, l’alumnat i les famílies que permetin prevenir, detectar, afrontar i eradicar situacions de violència.

  Per últim, també s’ha posat en marxa una bústia online (suport@ajberga.cat) per tal d’aportar informació sobre la situació en qüestió, així com per oferir assessorament especialitzat sobre qüestions relacionades amb les violències sexistes i/o sexuals.

  Berga, 16 de gener de 2018

          10  11  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga