Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga celebrarà la Fira de Maig apostant per la promoció de l’economia local i els productes de proximitat
  Data de publicació: 20.04.21

  L’inici del mes de maig és sinònim de fira a Berga. Enguany, l’Ajuntament de Berga recuperarà la celebració d’una de les mostres més emblemàtiques i antigues de la capital berguedana: la Fira de Maig. L’edició de 2020 va ser suspesa a causa de la pandèmia de la Covid-19, però aquest any es planteja una fira que aposta pel producte de proximitat, l’anomenat producte de quilòmetre zero (km 0). L’increment del consum de productes locals ha estat una de les tendències a l’alça arran de la situació de crisi actual. Els beneficis derivats de la compra als productors i comerços locals són clars en l’àmbit econòmic, social, territorial i mediambiental. I és que la promoció de l’economia local també està relacionada amb un canvi d’hàbits basat en un consum més responsable i just, així com també més sostenible i respectuós amb el medi ambient. Per tot això, la fira d’enguany se centrarà en la promoció de l’economia de proximitat. La Fira de Maig es farà el cap de setmana de l’1 i el 2 de maig i adoptarà canvis en el format i la distribució de l’espai per tal de celebrar-la amb seguretat. Algunes de les mesures més destacades seran l’increment de la distància entre expositors, el tancament perimetral del recinte firal, el control d’aforament i l’aplicació de les mesures d’higiene.

  Una aposta per la realització d’esdeveniments

  La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha recordat que “la voluntat de l'ajuntament és celebrar tots els esdeveniments que sigui possible per anar recuperant la normalitat prèvia a la situació que estem vivint”. També ha destacat l’esforç que suposa realitzar esdeveniments en temps de pandèmia. Rifà ha explicat que “no és senzill organitzar qualsevol acte perquè implica implementar molts canvis, haver d’estar pendent de la normativa canviant i això suposa més esforç, temps, despesa i incertesa”. Pel que fa a la presentació de la fira, la regidora de Promoció Econòmica ha reconegut que “ens ha costat poder dir si faríem fira perquè no sabíem en quin moment hi arribaríem, tenint en compte l’impacte sanitari que podia tenir la Setmana Santa. Tot això ens fa ser més curosos i haver d’estar a l’expectativa de les modificacions que es puguin produir amb les restriccions”. Rifà ha comentat que “fer fires també és apostar per la dinamització dels sectors econòmics locals perquè es contracta i participa gent del territori i això també és una manera de fomentar que segueixin actius i que no perdem empreses ni productors pel camí”.

  Espai diàfan i ampli entre expositors

  Una de les novetats principals de la Fira de Maig serà la implementació d’una nova distribució lineal de l’espai per garantir una major distància entre els estands participants. Per fer-ho s’utilitzaran carpes que permetran disposar d’un espai més diàfan per poder encabir totes les empreses, entitats i artesans al llarg del passeig de la Indústria. Es preveu la participació d’empreses i entitats, parades d’alimentació (embotits, formatges, mel, llaminadures naturals, pa, olives, etc.), parades de productes d’artesania, marxants i atraccions, entre d’altres.

  En referència al recinte firal del passeig de la Indústria, Roser Rifà, ha comentat que “tenim la gran sort de tenir un passeig molt ampli, que ens permet complir amb la normativa pel que fa a la capacitat i la superfície de metres quadrats disponibles i això ens facilita molt les coses”.

  Demostracions esportives virtuals

  En aquesta ocasió, les exhibicions gimnàstiques dels centres esportius que es feien en l’escenari principal de la mostra es traslladaran a l’entorn virtual. Durant la setmana de celebració de la Fira de Maig es difondran píndoles audiovisuals breus que contindran demostracions i exhibicions esportives protagonitzades per una dotzena de centres i clubs esportius de la ciutat, a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga i de les entitats. Es tracta d’una acció que forma part del Pla de Xoc de Dinamització de 2021 i té l’objectiu de donar a conèixer l’oferta d’activitats i disciplines que el teixit esportiu berguedà posa a l’abast de la ciutadania. El consistori ha finançat la totalitat del cost de la gravació, producció i edició de les peces audiovisuals que han estat realitzades per l’empresa ProduccionsMC en col·laboració amb l’àrea d’Esports.

  Activitats culturals

  La fira es completarà amb una programació d’activitats culturals per a tots els públics. Per exemple, es realitzarà un storytime, l’explicació d’un conte en anglès per a infants, a càrrec de Kids & Us Berga. Els nans de la Bauma dels Encantats també seran presents a la fira voltant per l’espai firal durant la tarda de dissabte. També hi haurà tres actuacions musicals: Marc River, Querencia Animal (tribut a El Último de la Fila) i l’Ombra dels Beatles. A més, s’ha programat una demostració de cuina amb productes ecològics i de proximitat amb Romà Revelles i Carme Clotet, cuiners del restaurant d’slow food Niu Nou de Bagà, que elaboraran dues receptes: una crep de carpaccio de vedella Bruna, coulis de maduixes i gelat de moixerons i una truita de cireres amb Aromes de Queralt. Aquesta demostració es complementarà amb una conferència sobre el valor nutritiu dels productes emprats per elaborar les receptes esmentades, realitzada per Eva Núñez del Centre Nutrició Saó de Berga. Durant tot el cap de setmana hi haurà sessions de matí i tarda de jocs tradicionals al carrer dinamitzats per la Cia. de Jocs l’Anònima. A la plaça Cim d’Estela s’instal·laran una quinzena d’atraccions. A més, el cap de setmana del 8 i 9 de maig, els infants podran pujar a les atraccions al preu d’1 € mitjançant els vals del Dia del Nen que es distribuiran als comerços locals.

  Campanya i sorteig de productes locals

  L’Agència de Desenvolupament del Berguedà realitzarà una campanya específica per promoure l’obertura del comerç local i les compres dels veïns i veïnes als establiments de la ciutat la celebració de la fira. El punt d’informació de la fira, situat al centre del passeig de la Indústria, disposarà d’una urna per tal que els consumidors i consumidores puguin desar-hi el tiquet de la compra efectuada incloent-hi les dades personals de contacte al revers del comprovant. Es realitzarà el sorteig d’un lot de productes locals entre les persones que hagin participat en aquesta iniciativa. Aquesta campanya és la primera que es desenvolupa per crear sinergies entre el comerç local de la ciutat i una fira, i ha de servir per animar el comerç a obrir durant el cap de setmana de la Fira de Maig, ja que comprar al comerç local té premi.

  Mesures de seguretat per la Covid-19

  L’organització de la Fira de Maig adoptarà mesures per garantir el desenvolupament de la mostra amb seguretat tant pels participants com pel públic assistent. La fira s’expandirà i ocuparà més superfície de l’habitual per incrementar la distància entre expositors. L’espai firal estarà tancat i s’habilitaran quatre accessos (Plaça de Viladomat, C/ Lluís Millet, Avinguda del Canal Industrial i rotonda de l’ambulatori) per controlar l’aforament i regular la circulació de persones. També s’establiran controls específics d’aforament en les zones on es realitzaran les activitats musicals. Per fer-ho es disposarà de personal de seguretat privada i Protecció Civil. A més, es lliuraran protocols sobre les mesures d’higiene i seguretat als marxants i s’ha reforçat la senyalització per informar al públic assistent sobre la obligatorietat de fer ús de la mascareta, la desinfecció de mans i la distància interpersonal.

  Pressupost de la fira

  La Fira de Maig de 2021 compta amb un pressupost de 32.500 €. Aquest import inclou totes les despeses relacionades amb el desenvolupament de la fira, així com les mesures extraordinàries adoptades per garantir el compliment de les mesures de seguretat per la Covid-19. La mostra compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. • Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (19/04/21)
  Data de publicació: 19.04.21

  El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 19 d’abril, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

  Afectació municipal de la Covid-19

  La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (19/04/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 21 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (+13) i també s’han comptabilitzat 29 casos en els darrers 14 dies (+5). Actualment, l’índex de risc de brot és de 307.99 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que s’ha incrementat considerablement respecte la setmana anterior (85.78 punts). La taxa de reproducció de l’epidèmia també ha augmentat fins a situar-se en els 1.81 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

  El regidor, Ivan Sànchez, ha lamentat l’increment de la incidència de la pandèmia registrat a la ciutat durant els últims 7 dies. Sànchez ha alertat que “aquesta setmana hem superat la barrera de l’1 de la taxa de reproducció de l’epidèmia”.

  Incidència a les residències

  La situació d’estabilitat s’ha mantingut a ambdues residències durant els últims set dies. D’una banda, la residència Sant Bernabé compta actualment amb 51 residents, a l’espera que els propers dies pugui augmentar la xifra d’usuaris i usuàries del centre residencial. A més, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre les persones residents i tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral.

  La residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) també continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

  Ivan Sànchez ha reiterat que “l’absència de casos positius a les residències és fruit de la vacunació, la qual, és efectiva”.

  Hospital Sant Bernabé

  Les dades facilitades per Salut Catalunya Central - Hospital de Berga amb data de 16 d’abril, mostren que el centre sanitari comptava amb 6 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana anterior. Durant la setmana passada es van registrar 5 ingressos nous de pacients per Covid-19, es van donar 4 altes, no es va traslladar cap pacient a altres centres hospitalaris i es va produir 1 defunció. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 2 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

  Serveis de la Policia Local

  Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. Del 12 al 18 d’abril, la Policia Local ha efectuat 19 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. En aquesta ocasió, s’ha interposat 1 sanció per no fer ús de la mascareta.

  Responsabilitat col·lectiva

  El regidor, Ivan Sànchez, ha volgut incidir en la responsabilitat i la col·laboració de la ciutadania en les festes que se celebraran aquesta setmana a la ciutat, Sant Jordi i Sant Marc. Sànchez ha comentat que “el consistori té la voluntat de poder realitzar i normalitzar les nostres festivitats, però demanem corresponsabilitat a la població. Aquestes festes es veuran afectades per les mesures preventives de la Covid-19 i necessitem la col·laboració de tothom per tal que es puguin celebrar de la forma més segura, per evitar haver de tornar enrere i deixar de fer-les”.

  Pròrroga de les mesures vigents per evitar contagis

  Aquesta setmana continuen en vigor les mesures especials per a la contenció de la Covid-19 a Catalunya aplicades des del passat 9 d’abril, les quals, han estat prorrogades fins al 25 d’abril. Aquestes mesures comporten restriccions de mobilitat, ja que no es pot sortir de la comarca sense motiu justificat. No en són excepcions les activitats culturals, turístiques ni de restauració. Pel que fa a les trobades socials, estan limitades a 6 persones i 2 bombolles de convivència, excepte convivents. La resta de mesures vigents es mantenen, com per exemple, el toc de queda, de les 22 a les 6 h. Podeu consultar el conjunt de mesures vigents al web www.canalsalut.gencat.cat.


          10  11  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga