Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • L’Hospital de Berga assoleix la integració al CatSalut després que la Generalitat hagi aprovat la creació de l’empresa pública que gestionarà el centre hospitalari
  Data de publicació: 25.02.20

  L’Hospital Sant Bernabé de Berga ha completat la seva integració al Servei Català de la Salut després que el Govern de la Generalitat de Catalunya hagi aprovat aquest dimarts, 25 de febrer, la creació de l’empresa pública Salut Catalunya Central que gestionarà el centre hospitalari d’abast comarcal. Així es tanca el procés de cessió de l’hospital iniciat formalment el 31 de juliol de 2017 quan el Departament de Salut i l’Ajuntament de Berga van anunciar el traspàs de la gestió de l’equipament sanitari al CatSalut. L’acord d’aprovació del Govern català suposa un canvi en la titularitat de l’hospital berguedà que deixarà de dependre administrativament del consistori. Això comportarà una millora en la governança de l’hospital disposant d’una major solidesa econòmica i també agilitzarà els tràmits burocràtics a l’hora de relacionar-se amb la resta de proveïdors del Sistema de Salut de Catalunya, tenint en compte que el Departament de Salut ostenta les competències en matèria hospitalària.

  L’alcaldessa de Berga i presidenta del Patronat de l’Hospital Sant Bernabé, Montse Venturós, s’ha mostrat satisfeta amb el canvi de model de gestió de l’hospital a través de la creació d’aquesta empresa. Venturós ha afirmat que “la prioritat de l’equip de govern ha estat sempre garantir una sanitat pública i universal que havia perillat anys enrere. Amb aquest acord assolim la fita històrica de poder garantir el servei hospitalari comarcal i el blindatge de tots els serveis assistencials que es presten a dia d’avui, així com el manteniment de les condicions laborals dels treballadors i treballadores i la titularitat municipal de l’edifici. L’alcaldessa ha afegit que “el procés del traspàs ha estat llarg i costós, però no hem defallit i hem destinat tots els esforços per fer-ho possible. Ara cal caminar cap a una integració sanitària pública a tot el territori del Principat de Catalunya”.

  Gestió del traspàs de l’hospital

  El procediment del canvi de gestió de l’hospital va començar l’octubre de 2016 quan l’Ajuntament de Berga va establir els primers contactes amb la Gerència Territorial de Salut de la Catalunya Central. El 22 de desembre de 2016 es va produir una trobada amb la Conselleria de Salut en què els representants municipals van exposar les dificultats de gestió que comportava per a l’administració local l’actual model de governança de l’hospital, a causa de la manca de competències en l’àmbit hospitalari. Tanmateix, el consistori estava sotmès a un pla d’ajustament econòmic a causa de l’endeutament municipal i això impedia un canvi en la fórmula jurídica de la titularitat de l’hospital gestionat per la Fundació Sant Bernabé constituïda com a organisme autònom municipal. Posteriorment, es va iniciar el treball conjunt amb la Gerència Territorial de Salut de la Catalunya Central per explorar la viabilitat del canvi de model de gestió del centre hospitalari i la concreció dels passos a seguir per fer-ho efectiu.

  Anunci de la cessió de la gestió de l’hospital

  El 31 de juliol de 2017 es va realitzar l’anunci oficial de la creació d’una empresa pública anomenada Salut Catalunya Central per a la gestió íntegra de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé, a partir de l’1 de juliol de 2018. D’aquesta manera, es va establir un acord per realitzar la cessió d’usos de l’equipament basat en tres premisses: el manteniment del caràcter 100% públic de l’hospital, el manteniment de la cartera de serveis i de les condicions laborals del personal sanitari i la participació del territori en l’empresa pública a través d’un òrgan consultiu vinculat a l’hospital. L’anunci es va realitzar a l’hospital i va comptar amb els representants dels agents implicats en el procés del traspàs de la gestió de l’equipament sanitari: el Conseller de Salut, Antoni Comín, el director del CatSalut, David Elvira, la gerent de la regió sanitària de la Catalunya Central, Marta Chandre, i l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós.

  Ajornament de la creació de l’empresa pública

  La posada en funcionament de l’empresa pública prevista inicialment per a l’1 de juliol de 2018 es va aturar a causa de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, fet que va comportar la suspensió de l’autonomia catalana de forma temporal. D’altra banda, l’Ajuntament de Berga va completar a l’abril de 2019 els tràmits administratius necessaris per incloure totes les parcel·les edificades de l’hospital per realitzar-ne la cessió d’ús al govern català.

  Avantatges del nou model de gestió

  El traspàs de la gestió de l’Hospital Sant Bernabé a la Generalitat suposa una sèrie d’avantatges per a tots els agents implicats. D’una banda, facilitarà les contractacions i els subministraments de l’activitat diària del centre d’acord amb el Servei Català de la Salut. Això garantirà la viabilitat i la rendibilitat econòmica del centre i el manteniment del règim laboral del personal actual d’acord amb el Conveni del SISCAT. Tanmateix, augmentarà la capacitat de generar nous serveis assistencials i la possibilitat d’atraure professionals.

  D’altra banda, s’incrementarà la capacitat de l’Ajuntament de Berga a l’hora de generar polítiques pròpies en matèria de salut delegades a l’administració local, com per exemple, les accions de prevenció de la malaltia, entre d’altres. També es garanteix el manteniment del patrimoni de l’Ajuntament de Berga, ja que el traspàs de la gestió només contempla la cessió d’ús de l’equipament hospitalari. Per últim, el Patronat de l’Hospital mantindrà la gestió directa de la Residència Sant Bernabé com a servei públic integrat dins de l’estructura del consistori. Per tant, el canvi de titularitat de l’hospital no afectarà l’equipament residencial ni modificarà les condicionals laborals del personal. • Berga ha iniciat les obres d’adequació de la Torre de la Petita per aturar-ne la degradació i potenciar-ne el valor patrimonial
  Data de publicació: 24.02.20

  L’Ajuntament de Berga ha posat en marxa les obres d’intervenció a la zona de la Serra de la Petita per tal d’aturar el deteriorament dels elements que formen part de la fortificació carlina construïda al segle XIX. El projecte preveu la rehabilitació de la Torre de la Petita i l’adequació i consolidació dels murs del fossat, el cos de guàrdia i el polvorí del fortí. L’actuació també té l’objectiu de potenciar el seu valor patrimonial mitjançant la museïtzació de l’espai interior de la torre. Les obres ja han començat i tindran una durada aproximada de set mesos.

  Descripció de la rehabilitació de la torre

  D’una banda, es portaran a terme una sèrie d’actuacions per garantir la consolidació i posada en ús de la torre. En concret, es realitzarà el sanejament i la reparació dels murs exteriors que conformen la torre, així com les seves obertures. També es farà la impermeabilització de la terrassa per tal de recollir l’aigua de la pluja i evitar filtracions a l’interior de l’estructura. A més, se’n reconstruirà l’accés que es troba enderrocat parcialment, i també es reconstruirà el paviment de la terrassa. Paral·lelament, s’adequarà l’accés principal de la torre i els accessos de les troneres interiors. Tanmateix, es construirà un nou empostissat de fusta on es trobava l’original i s’instal·larà un sistema d’il·luminació a l’interior.

  Actuacions de consolidació del fortí

  Primerament, s’efectuarà una actuació de sanejament i reparació dels murs interiors del cos de guàrdia i el polvorí, de finals del segle XVIII. Posteriorment, es realitzarà la restauració i consolidació de la part exterior dels murs per evitar que es pugui produir l’enderrocament de la construcció. Això també comportarà el tancament dels accessos del cos de guàrdia i el polvorí.

  Adequació del camí d’accés a la fortificació

  La pista d’accés a la Torre de la Petita té una llargada aproximada d’un quilòmetre, una amplada de tres metres i un desnivell de noranta metres. Per evitar-ne el deteriorament, es formigonarà el primer tram del camí i la darrera pujada més pròxima a l’esplanada on es troba la torre. La resta del camí mantindrà la grava i s’habilitaran cunetes transversals fetes de formigó per reduir l’erosió del terreny.

  Terminis d’execució de les obres i pressupost

  Les obres de rehabilitació de la Torre de la Petita tindran una durada de set mesos, aproximadament. L’empresa Bergavià Obres S.L. ha estat l’empresa adjudicatària que s’encarregarà d’executar els treballs esmentats. El cost total del contracte és de 180.284,53 € i es finançarà amb fons propis de l’Ajuntament de Berga, la Diputació de Barcelona i el Ministeri de Cultura.

  Valor patrimonial del conjunt arquitectònic carlí

  El fortí de la Serra de la Petita va ser la construcció més singular del sistema defensiu carlí que envoltava la vila de Berga al segle XIX. L’any 1840 va ser el moment de màxima expansió del conjunt de fortificacions de la vila, concentrant 22 punts armats que es trobaven repartits pels contorns. Aquests recintes militars van entrar en desús l’any 1901 i amb el pas del temps es van degradar fins a desaparèixer, ja que van ser engolits per noves urbanitzacions o van ser enderrocats per manca de manteniment. Del conjunt de la Serra de la Petita se’n conserva la torre i les restes del fortí que compten amb el reconeixement de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’actuació dels pròxims mesos permetrà revertir el procés de degradació i recuperar el valor arquitectònic i patrimonial, amb la possibilitat d'oferir un nou espai d'interès i oci cultural i paisatgístic a la ciutat.< Anterior  ...      10  11  12  13  14  15  16  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga