Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga promou la “súperexperiència” de donar sang amb una nova marató que es farà el 13 de setembre a l’Hotel d’Entitats
  Data de publicació: 03.09.18
  Berga tornarà a acollir una de les cites més solidàries de l’any. Es tracta de la Marató de Donants de Sang que se celebrarà el 13 de setembre, de 10 del matí a 10 de la nit, a l’Hotel d’Entitats de Berga (antic Centre Cívic). L’esdeveniment té l’objectiu de promoure l’acapte per augmentar l’estat del nombre de reserves de sang disponibles, que actualment és de nou dies. Per fer-ho, el Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa una campanya titulada ‘la súperexperiència de la donació’ que pretén comparar l’acte altruista de donar sang amb les populars capses de regal que contenen experiències. En aquest sentit, “la iniciativa planteja la donació de sang com el millor regal per salvar vides, més enllà del deure cívic i de la sensació tan gratificant que comporta aquest gest altruista”, segons ha afirmat la responsable de Promoció del Banc de Sang i Teixits, Gala Cortel, durant l’acte de presentació de la Marató de Sang que es va fer ahir a la Sala d’Agermanaments de l’Ajuntament de Berga.

  Avisos de l’ús de la sang per missatgeria mòbil

  Una de les novetats d’aquesta edició serà la comunicació dels usos de la sang dels donants. Es tracta d’una actuació iniciada el passat mes de gener que consisteix en l’enviament d’un missatge al telèfon mòbil dels donants per comunicar-los-hi el dia en què la seva sang ha estat utilitzada. Segons ha afirmat Gala Cortel, “l’acció ha estat rebuda favorablement per part dels donants i ajuda a tancar el cercle de la donació”.

  Trencar el sostre de donants

  La presidenta de l’Associació de Donants de Sang del Berguedà, Maria Mercè Codina, ha destacat la solidaritat berguedana i ha promogut l’hàbit de la donació. Tal i com ha recordat Codina, “no hem d’esperar a què nosaltres o algú del nostre entorn estigui malalt per adonar-nos de la importància que té donar sang per salvar vides”. En aquest sentit, Codina ha fet referència a un lema que utilitza sovint: “avui per tu, demà potser per mi”. Per la seva banda, el regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha fet una crida a la participació per “superar les xifres registrades durant les darreres maratons que s’han portat a terme a la ciutat” i que se situen entorn dels dos centenars. Una de les fites pendents és assolir les 300 donacions.

  Cartell d’homenatge a Khaled Katib

  El dibuixant i humorista gràfic, Galdric Sala, ha dissenyat el cartell promocional de la Marató de Sang d’aquest any. Es tracta d’un cartell que ret homenatge a Khaled Katib, promotor del Banc de Sang i Teixits al Berguedà durant els últims 12 anys, que va morir sobtadament el passat mes de gener. Gala Cortel ha recordat a Katib i ha reconegut el “seu compromís humà i professional amb l’entitat”. Tanmateix, Ivan Sànchez, ha destacat el seu caràcter afable i proper.

  Les maratons en xifres

  Des de l’any 2002, el Banc de Sang i Teixits organitza maratons de donació de sang per tot Catalunya. Anualment se’n fan unes 60 i s’hi involucra el teixit associatiu i les institucions dels municipis amb l’objectiu d’afavorir la conscienciació de la necessitat de donar sang. Les maratons volen fer viure l’hàbit de la donació de sang com una festa familiar i cívica, de compromís social i gràcies a la mobilització, es poden duplicar o, fins i tot, triplicar les donacions recollides en una campanya habitual. Des de l’inici de les maratons, més de 110.000 persones s’han solidaritzat activament amb la donació de sang. Pel que fa al Berguedà, l’any passat es van registrar 1.050 donacions, 600 de les quals, es va realitzar a Berga.

  Per últim, cal recordar que per participar en les acaptes de sang no és necessari estar en dejú, però sí que cal ser major de 18 anys, pesar 50 quilos o més i gaudir d’un bon estat de salut. Les dones embarassades queden exemptes de la donació de sang.


 • Berga busca la complicitat dels comerços i serveis per desenvolupar un projecte de bon veïnatge anomenat ‘Espai amic’
  Data de publicació: 29.08.18
  L’Ajuntament de Berga posarà en marxa un nou projecte per convertir la ciutat en un espai amable i accessible a través d’accions que fomentin les relacions de suport i el bon veïnatge entre la ciutadania. La iniciativa anomenada ‘Espai amic’ ha estat ideada per l’àrea de Drets Socials en col·laboració amb la regidoria de Promoció Econòmica i engloba diverses accions relacionades amb projectes per dinamitzar l’autonomia de les persones grans i de persones amb problemes de salut que necessiten utilitzar els lavabos de forma urgent.

  L’objectiu del projecte ‘Espai amic’ és millorar la qualitat de vida a la ciutat promovent sinèrgies entre els agents de la comunitat mitjançant la creació d’una xarxa de suport per facilitar l’acompanyament i la cura de les persones que ho necessitin. Per fer-ho, els comerços i serveis interessats en formar part del projecte posaran a disposició de la ciutadania una sèrie de serveis com per exemple: oferir un lloc per seure, realitzar trucades d’urgència i facilitar l’ús del lavabo. Tot això, tenint en compte les característiques dels locals comercials, en cada cas. Tanmateix, els establiments també esdevindran agents de detecció de situacions de risc de persones vulnerables i comptaran amb la coordinació i el seguiment del departament de Serveis Socials.

  Per donar a conèixer el projecte, els tècnics municipals encarregats de desenvolupar la iniciativa portaran a terme una sessió informativa adreçada als comerços i serveis de la ciutat. Aquesta trobada servirà per recollir les propostes i observacions dels responsables dels establiments interessats en adherir-se al projecte ‘Espai amic’. La xerrada es farà el proper dimarts, 4 de setembre, a partir de 2/4 de 9 del vespre, a l’Ajuntament de Berga. Per participar-hi, no serà necessari confirmar l’assistència.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga