Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga inaugura la temporada d’estiu aquest cap de setmana amb l’obertura al públic de la piscina municipal
  Data de publicació: 20.06.18
  La festivitat de Sant Joan és la data que marca l’inici de la temporada d’estiu a la ciutat de Berga. Aquest cap de setmana s’obriran les instal·lacions de bany de la piscina municipal que estaran en funcionament del 23 de juny a l’11 de setembre, en horari ininterromput de 10 del matí a 8 de la tarda. En aquesta ocasió, l’accés a la piscina durant el dia d’obertura (23 de juny) serà gratuït per a tots els banyistes, tot i que estarà limitat per l’aforament de l’equipament, que és d’unes 700 persones.

  Enguany, es mantindran les mateixes tarifes que en els últims anys i el preu de l’entrada per fer ús de la piscina serà de 3€ pels adults i de 2€ pels infants menors de 14 anys i per a les persones que disposen del carnet de pensionista i/o de discapacitat. A més, també s’oferiran abonaments en funció del tipus d’usuari i del nombre de serveis realitzats. Per exemple, l’abonament de temporada costarà entre 40 i 60€, mentre que l’abonament per a 30 serveis valdrà de 30 a 45€ i el de 15 serveis costarà entre 20 i 30€.

  Pel que fa als serveis de la piscina municipal, les instal·lacions comptaran amb dos socorristes diaris i una persona responsable de la taquilla d’accés. A més, també hi haurà servei estable de bar després que es produís la reobertura de l’equipament el març passat. Així, doncs, el bar estarà obert de dilluns a diumenge, de 8 del matí a 11 de la nit. Tanmateix, les persones que regenten l’equipament també s’ocupen regularment de la gestió de reserves de les pistes de frontó, a través del telèfon 93 822 05 10.

  En els darrers mesos, els operaris de la Brigada Municipal i els Serveis Tècnics de l’Ajuntament de Berga han portat a terme les tasques d’adequació i manteniment de les instal·lacions esportives per garantir un bon servei als usuaris i usuàries. En aquest sentit, s’ha realitzat la reparació de forats, esquerdes i desperfectes, així com el revestiment de les juntes de la superfície i el paviment de les piscines. També s’ha procedit a la substitució d’algunes peces malmeses de l’enrajolat de la piscina de nadons, s’ha fet el muntatge dels canals de desguàs que envolten la piscina, la neteja dels filtres i l’estabilització de l’aigua.

  D’altra banda, s’han efectuat tasques de pintura en diversos elements que formen part del mobiliari de l’equipament. Per exemple, s’ha repintat la piscina gran, les baranes, els bancs de fusta i les parets perimetrals de la zona esportiva. A més, s’ha substituït una part del tancament exterior mitjançant un tipus de reixat més rígid i de major alçada. Tanmateix, s’ha fet la reparació de les dutxes i s’ha canviat la il·luminació dels vestidors utilitzant lluminàries LED més eficients. Una altra de les accions realitzades, ha estat la instal·lació d’un desfibril·lador extern automàtic (DEA) a l’exterior del recinte del pavelló vell. Per últim, el personal de la brigada de jardineria s’ha encarregat de realitzar el desbrossament de les zones verdes i del manteniment de la gespa de la instal·lació.

  Finalment, cal destacar que la piscina municipal tornarà a acollir les activitats gratuïtes del programa ‘Salut a l’estiu’ durant els mesos de juliol i agost. Es tracta d’un projecte impulsat per l’àrea d’Esports en col·laboració els centres esportius El Tossalet, CEEC i AlterSport per promoure els hàbits saludables i la pràctica d’activitat física durant l’estiu.

 • La Carlinada rememorarà el passat històric de Berga ampliant la durada i l’oferta d’activitats juntament amb entitats locals
  Data de publicació: 19.06.18
  El 3 i 4 de juliol de 1840 es va produir la batalla de la Creu de la Pinya. Es tracta de la batalla que va posar fi a la Primera Guerra Carlina també anomenada Guerra dels 7 anys protagonitzada per les tropes carlines del general Cabrera i els soldats de l’exèrcit liberal del general Espartero. El combat va ser èpic fins que les tropes liberals envoltaren els parapets enemics i obligaren els carlins a abandonar els tres últims reductes que quedaven a la Serra de Noet. Ara, 178 anys després de la derrota carlina, Berga es disposa a reviure els combats entre ambdós bàndols per posar en valor el passat històric d’una ciutat que va esdevenir capital carlina de Catalunya l’any 1837. Enguany, la Carlinada se celebrarà del 29 de juny a l’1 de juliol, tal i com ha anunciat el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera durant la presentació de l’esdeveniment que s’ha fet aquesta tarda a la Torre de la Petita, antiga fortificació carlina. Es tracta de la tercera edició d’aquesta festa que a banda d’ampliar la seva durada també ha comptat amb la complicitat de diverses entitats que han promogut l’augment del nombre d’activitats programades durant l’últim cap de setmana de juny. En aquest sentit, Ribera ha fet referència a “la bona predisposició dels clubs i les entitats col·laboradores i al fet que això permetrà que la Carlinada es consolidi i vagi creixent de forma horitzontal”.

  Història, cultura, esport i música

  El programa d’actes de la Carlinada de 2018 estarà farcit d’activitats de divulgació històrica a través de recreacions i espectacles teatrals de carrer per donar a conèixer la importància dels fets que van succeir durant el període de les guerres carlines al territori berguedà, a càrrec de l’Agrupació Teatral La Farsa. A més, també es produiran confrontacions dialèctiques i mítings per part dels representants dels dos bàndols als seus quarters generals situats als bars La Plaça i Kóm Intramuralla (carlins) i als bars Cal Negre i El Celler (liberals). Una altra de les activitats destacades d’aquest any serà una exposició carlina que s’inaugurarà al Museu Comarcal de Berga el 29 de maig i que contindrà material relacionat amb les guerres carlines cedit per Ramon Miquel Safont i Miquel Moya.

  D’altra banda, també se celebraran proves esportives obertes a tothom com per exemple, una cursa de muntanya a Queralt, una cronoescalada ciclista als Rasos de Peguera o una cursa d’obstacles urbana organitzades pels Mountain Runners del Berguedà, els Senglars dels Rasos i els Castellers de Berga, respectivament. Paral·lelament, hi haurà competicions esportives d’handbol i voleibol que comptaran amb la participació dels equips locals d’aquestes dues disciplines i que es disputaran al pavelló municipal d’esports. Cada equip representarà a un dels dos bàndols amb l’objectiu de sumar punts per decidir els vencedors de les confrontacions realitzades durant tot el cap de setmana. Aquestes competicions també seran obertes a la ciutadania i les persones interessades poden posar-se en contacte amb els clubs.

  Cal esmentar, però, que es mantindran algunes de les activitats recurrents de les darreres edicions de la Carlinada com ara els combats de làser tag que es portaran a terme a la zona del barri vell i el tradicional concurs de coneixements ‘Berga o Barbàrie’, presentat per l’historiador, Albert Cols. A més, també hi haurà diverses actuacions musicals entre les que destaquen el concert d’El Pont d’Arcalís i el duel de punxa discos protagonitzat per PD Nanfu & Salasxic i PD Urrixic.

  Jornada d’activitats al Castell de Berga

  L’última jornada de la Carlinada es dedicarà al coneixement de l’entorn del Castell de Berga i, per això, totes les activitats programades del diumenge, 1 de juliol, es realitzaran al Castell de Sant Ferran. Per exemple, hi haurà un taller d’arqueologia i visites guiades amb els Amics del Castell de Berga. També es faran lectures dramatitzades basades en textos de la novel•la ‘La senda dolorosa’ de Pío Baroja sobre la Primera Guerra Carlina i hi haurà un recital de cançons de les guerres carlines. Per últim, també es faran tallers gastronòmics de pintxos bascos a càrrec de l’entitat barcelonina Euskal Etxea i un dinar popular que acabarà amb ball interpretat per músics bascos i la Berguedana de Folklore Total.

  Per participar en algunes de les activitats i competicions esportives caldrà inscriure’s prèviament a través del web oficial www.carlinada.cat. Tanmateix, per prendre part en la Contracorrent, la cursa d’obstacles dels Castellers de Berga, les inscripcions caldrà fer-les al web de la prova www.lacontracorrent.cat.

  La festa de la Carlinada té un pressupost de d’uns 7.000 euros i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i de les entitats CEB Vòlei Berga, Handbol Berga, Associació Biciclista Senglars dels Rasos, Mountain Runners del Berguedà, La Farsa, Castellers de Berga, Amics del Castell de Berga i Euskal Etxea.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga