Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • El Ple de l’Ascensió rebutja celebrar La Patum del 10 al 14 de juny de 2020 per la pandèmia de la Covid-19
  Data de publicació: 23.05.20

  L’Ajuntament de Berga ha rebutjat la proposta de celebrar La Patum, del 10 al 14 de juny de 2020, per la situació d’excepcionalitat causada per la pandèmia de la Covid-19. Els regidors i regidores del consistori berguedà s’han reunit aquest diumenge, 24 de maig, per celebrar el Ple de l’Ascensió de forma telemàtica. Les restriccions de la Fase 1 del desconfinament han impedit que l’acte es pogués desenvolupar presencialment i amb públic a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga. La sessió ha començat a les 11 del matí i ha comptat amb la participació virtual dels disset membres de la corporació, el secretari i l’arxiver municipal, que s’encarrega de custodiar el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum.

  Proposta de celebració de La Patum

  L’alcaldessa, Montse Venturós, ha obert l’acte donant la benvinguda a les persones participants i ha formulat la proposta per celebrar les festes de l’Antiga Octava de Corpus, del 10 al 14 de juny de 2020, que ha estat votada de forma individual per cadascun dels membres del plenari. El resultat de la votació ha estat negatiu, ja que tots els regidors i regidores del consistori han rebutjat la proposta, excepte el regidor Eloi Escútia, que s’ha abstingut per problemes tècnics amb la seva connexió d’Internet. Seguidament, l’alcaldessa ha proclamat l’acord de ple de no celebrar La Patum per Corpus. Aquesta decisió ha comportat que no es fessin les propostes referents a la proclamació de les quatre parelles d’administradors i administradores, la concessió dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor ni la signatura del Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum. Tampoc s’ha donat a conèixer el resultat dels concursos de cartells de La Patum i La Patum Infantil perquè no es va poder fer la selecció de les propostes finalistes ni la votació popular a causa de les restriccions establertes durant el període de confinament. La negativa de fer Patum també ha impedit que s’interpreti el Ball de l’Àliga al mig de la plaça de Sant Pere i que el Tabal recorri els carrers i places de la ciutat.

  El pes de la tradició i la incertesa de les circumstàncies actuals

  La sessió ha acabat amb unes paraules de l’alcaldessa per recordar la tradició històrica de celebrar el Ple de l’Ascensió, un acte que es remunta a l’any 1656. Venturós ha esmentat alguns períodes en què no s’ha pogut celebrar La Patum per diferents conflictes bèl·lics i ha destacat la dificultat d’haver de prendre una decisió d’aquestes característiques i la incertesa de poder posposar la festa al setembre. L’alcaldessa també ha fet referència a l’excepcionalitat del moment i ha dedicat unes paraules de suport a les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus i ha agraït l’esforç i la dedicació del personal sanitari i els serveis essencials durant el confinament. A més, ha posat en relleu la solidaritat i la cooperació que ha brollat en la societat a l’hora de fer front a la pandèmia i ha acabat el seu discurs fent referència a la cultura popular. Venturós ha recordat que “La Patum és una festa col·lectiva i que malgrat aquest any no hi hagi Patum per Corpus, la festa continuarà bategant molt fort”.

  Altres suspensions de La Patum per Corpus

  La suspensió de La Patum d’enguany no és una decisió inèdita. La fam, les sequeres, el mal estat de les finances municipals i, sobretot, les guerres han estat els motius principals que han impedit la celebració de la festa berguedana en les dates habituals de Corpus. Per exemple, les darreres Patums que no es van celebrar van ser les de 1937 i 1938 per la Guerra Civil espanyola. Tampoc hi va haver Patum l’any 1655 a causa de l’ocupació francesa de Berga durant la Guerra dels Segadors, ni entre el 1714 i el 1720, en la immediata postguerra de la Guerra de Successió. Altres dates destacades en què es va suspendre la festa van ser durant la Guerra Gran (1794 i 1795), la Guerra del Francès (1808-1813), el trienni liberal en què es van produir les lluites entre liberals i absolutistes (1822 i 1823), el 1829, entre el 1834 i el 1837, en el marc de la Guerra dels Set Anys i el 1873 durant la Tercera Guerra Carlina.

 • Berga farà mercat setmanal amb un 63% de les parades i incrementant les mesures de seguretat i higiene de paradistes i clientela
  Data de publicació: 22.05.20

  L’Ajuntament de Berga restablirà el format habitual del Mercat setmanal del passeig de la Indústria a partir del dissabte, 23 de maig, adaptant la distribució de les parades a les mesures preventives de seguretat dels mercats de venda no sedentària corresponents a la Fase 1 del desconfinament. Les restriccions d’aquesta fase no afectaran al Mercat setmanal de Berga, que pel seu emplaçament a l’espai del Vall permet encabir el 100% de les parades habituals respectant la distància de separació de 2 metres i deixant espai suficient pel pas de vianants. Tot i això, el mercat d’aquest dissabte es farà amb un 63% de les parades, esperant poder comptar amb la totalitat dels paradistes la propera setmana. Així mateix, caldrà limitar l’afluència a l’espai del mercat que haurà de ser inferior a un terç de l’aforament total.

  Distribució de parades i senyalització del mercat

  Les parades s’instal·laran a la part central del passeig de la Indústria formant dues línies paral·leles, a partir de les fonts de la plaça de Viladomat i deixant lliure els espais laterals del Vall. La distància entre parades serà de 2 metres i s’habilitaran corredors per facilitar el pas dels usuaris i usuàries mitjançant tanques i cintes. Una de les novetats respecte les jornades anteriors serà el tancament perimetral de la zona del mercat i l’habilitació de quatre accessos situats a la plaça de Viladomat, el carrer Lluís Millet, l’avinguda del Canal Industrial i el carrer de Quim Serra. Aquests accessos permetran controlar l’aforament i també seran els punts de distribució de gel hidroalcohòlic per a les persones que accedeixin al mercat. Així mateix, es col·locaran cartells informatius adreçats als paradistes i la clientela sobre les mesures de seguretat i higiene per evitar la propagació de la Covid-19.

  Lliurament de protocols i material bàsic als paradistes

  L’Ajuntament de Berga lliurarà gel hidroalcohòlic i un protocol de bones pràctiques sobre seguretat i higiene a tots els paradistes. També s’entregaran guies amb recomanacions específiques pels diferents sectors comercials que tenen presència al mercat i manuals sobre les mesures d’higiene dels vehicles de transport i venda ambulant. La distribució d’aquest material bàsic forma part de les mesures de restabliment del mercat setmanal per tal de garantir la seguretat dels paradistes i els clients abans, durant i després del desenvolupament de l’activitat mercantil.

  Mesures de seguretat i higiene pels paradistes

  El personal de les parades haurà de seguir una sèrie de mesures de seguretat i higiene durant el servei. Caldrà rentar-se les mans a l’inici i al final de l’activitat, i sempre que sigui necessari durant la jornada, i eixugar-se amb paper d’un sol ús. Serà obligatori utilitzar correctament els guants i les mascaretes, disposar de gels hidroalcohòlics per a les mans i fer ús de cubells per dipositar les deixalles. També s’haurà de mantenir una distància de 2 metres entre venedors i clients i, si és possible, entre el personal de la parada. A més, serà necessari evitar que els clients toquin els productes, informar-los sobre el sistema de cua (1 persona a primera línia de la parada i una distància de 2 metres entre persones) i no es permetrà posar a disposició dels clients productes de degustació. Es fomentarà el pagament amb targeta i caldrà netejar l’aparell TPV després de cada ús amb gel hidroalcohòlic. També caldrà netejar i desinfectar la parada sovint, almenys a l’inici i al final de l’activitat, així com qualsevol superfície que hagi pogut ser tocada amb les mans. Per últim, s’haurà de netejar totes les superfícies dels vehicles de transport i la roba de feina.

  Recomanacions pels usuaris i usuàries

  Les persones que acudeixin al mercat hauran d’aplicar-se gel hidroalcohòlic a les mans encara que portin guants, a l’inici i al final de la compra. Serà obligatori l’ús de la mascareta i els guants d’un sol ús i es demana utilitzar les papereres per desar els guants evitant tirar-los a terra. Els paradistes seran els encarregats d’agafar i servir els productes. També caldrà respectar els torns i les files d’espera mantenint la distància de seguretat de 2 metres entre persones. Es recomana pagar preferiblement amb targeta. L’horari preferent per a les persones majors de 65 anys serà a primera hora del mercat, tenint en compte que el mercat setmanal està obert de 9 a 14h. A més, caldrà respectar en tot moment les indicacions dels paradistes, el personal de seguretat i les autoritats presents.

  Mercat setmanal durant el confinament

  L’Ajuntament de Berga ha mantingut la celebració del Mercat setmanal del passeig de la Indústria durant el confiament amb l’objectiu de garantir la continuïtat dels mercats d’abastament de productes frescos a l’aire lliure. Durant aquest període només es va permetre la instal·lació de parades alimentàries i es van establir una sèrie de mesures preventives per evitar la propagació del virus. Les mesures van consistir en col·locar les parades de forma lineal a la part central del Vall, incrementar la distància entre parades, habilitar tanques per garantir la distància de seguretat dels clients i el reforçament de les recomanacions d’higiene a l’hora de realitzar les compres al mercat.
Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga