Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • La comunitat musulmana celebrarà diumenge, 11 d’agost, la Festa del Xai a diversos municipis berguedans
  Data de publicació: 05.08.19
  La població musulmana del Berguedà és a punt per a l’Aid al-Adha o Festa del Xai, que se celebrarà el diumenge, 11 d’agost. Aquesta festivitat es realitza el desè dia de l’últim mes del calendari islàmic, coincidint amb el final del Dhu I-Hajj, el pelegrinatge que realitzen anualment milions de persones musulmanes a la ciutat de La Meca, a l’Aràbia Saudita, en compliment d’un dels cinc preceptes fonamentals de l’Islam. Atès que es tracta d’un calendari lunar, la data d’aquesta festivitat s’avança 11 dies cada any, aproximadament, en el calendari gregorià. La festa recorda el passatge de l’Alcorà que relata la voluntat del profeta Ibrahim (Abraham) de sacrificar el seu fill Ismaïl (Ismael) com a acte d’obediència i lleialtat a Al·là (Déu), que en l’últim moment decideix aturar-lo per a què li ofereixi un xai en comptes de sacrificar el noi.

  Una festa de retrobament

  La celebració de la Festa del Xai, també coneguda com a festa del sacrifici, començarà amb una pregària familiar o comunitària a la mesquita dels diferents municipis berguedans a trenc d’alba. Tot seguit, es realitzarà el sacrifici dels animals als escorxadors per part de personal qualificat per garantir que es compleixen els requisits legals i sanitaris de la carn que es consumirà durant l’àpat festiu. De l’animal sacrificat, la tradició diu que la família només se n’ha de quedar una tercera part, la resta s’ha de repartir entre les persones necessitades i entre veïns, amics i coneguts. La festa del sacrifici també és una ocasió per retrobar-se amb familiars i amics.

  Aspectes logístics

  El repartiment dels animals es realitzarà al migdia, a la zona dels Quaranta Pilans, tal i com s’ha fet en les darreres edicions de la festa. Enguany, es preveu distribuir un centenar de xais, una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. L’organització logística de la Festa del Xai va a càrrec de l’àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà en coordinació amb l’àrea de Festes de l’Ajuntament de Berga, els representants de les comunitats islàmiques de Berga, Gironella i Navàs, els responsables de Salut Pública, els carnissers de la comarca i els membres dels cossos de seguretat.


 • ‘Art Major’ acull una exposició de pintura solidària per finançar el tractament mèdic d’una nena afectada de càncer
  Data de publicació: 05.08.19
  L’art i la solidaritat s’uneixen en una exposició de pintura naturalista per donar a conèixer l’impacte dels éssers humans en la natura. La mostra titulada (Cons)ciència forma part del projecte ‘Art Major’, una iniciativa expositiva que té l’objectiu de dinamitzar l’eix comercial del carrer Major omplint els aparadors buits del centre de la ciutat a través de creacions de diverses disciplines artístiques com la pintura, la fotografia o l’escultura, entre d’altres.

  L’exposició ha estat elaborada per la biòloga berguedana, Alba Noguera i Carol, i està formada per deu quadres on hi ha representades diverses espècies d’animals que es troben en perill d’extinció o bé estan amenaçades i, fins i tot, també n’apareixen d’altres que s’han extingit recentment. La majoria d’espècies representades no tenen depredadors i això fa que les accions antròpiques siguin les que perjudiquen directa o indirectament la seva supervivència. La mostra es podrà veure del 5 al 27 d’agost als locals que formen part del circuit expositiu situats al carrer Mare de Déu dels Àngels, 3 i al carrer de la Ciutat, 28.

  Subhasta solidària

  (Cons)ciència és més que una proposta artística, ja que té una doble vessant. D’una banda, la mostra pretén conscienciar el públic sobre l’impacte de l’acció humana en el medi natural i d’altra banda, l’exposició té una finalitat solidària. En aquest sentit, el quadre més gran de la mostra es posarà a la venda per finançar una part de l’elevat cost del tractament mèdic de l’Arlet, una nena de cinc anys diagnosticada d’una malaltia minoritària anomenada neuroblastoma que afecta el sistema nerviós. L’obra se subhastarà i tindrà un preu de sortida indicat al costat del quadre que estarà exposat al local del carrer de la Ciutat, 28 (al costat de l’Impremta Casals).

  Les persones, entitats, agrupacions o empreses interessades en adquirir l’obra podran realitzar ofertes a través de l’adreça de correu electrònic artmajor2019@gmail.com indicant el nom i cognoms i la proposta econòmica. Totes les ofertes formulades electrònicament rebran un codi i la posició de l’oferta realitzada respecte la resta de propostes. El termini establert per a la formulació d’ofertes finalitzarà a la mitjanit del dimarts, 27 d’agost de 2019. L’endemà es donarà a conèixer el resultat de la subhasta amb l’oferta més elevada.

  Per conèixer més informació sobre el cas de l’Arlet i la proposta solidària de l’autora Alba Noguera, podeu accedir a l’espai web d’Art Major a través d’aquest enllaç.El més nou


Calendari

    
Agost 2019
    
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga