Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga busca famílies per acollir infants sahrauís durant l’estiu a través del projecte ‘Vacances en pau’ de l’entitat Coordinació Osona Sàhara
  Data de publicació: 05.03.18
  Dos infants procedents dels campaments de refugiats del Sàhara Occidental van arribar a Berga l’estiu passat per conviure amb dues famílies locals durant els mesos de juliol i agost. L’experiència viscuda per aquestes famílies ha propiciat la reactivació del projecte ‘Vacances en pau’ a la capital berguedana per promoure l’acollida de nens i nenes d’entre 10 i 13 anys i fer que puguin sortir d’un territori on manquen les necessitats bàsiques d’alimentació, aigua potable, atenció sanitària i on diàriament se superen els 50ºC durant els mesos d’estiu. L’associació Coordinació Osona Sàhara (COOOS) és l’encarregada d’impulsar aquesta iniciativa humanitària i solidària amb el poble sahrauí.

  El projecte es donarà a conèixer el proper dimecres, 7 de març, a les 7 de la tarda a Sala Casino de Berga. L’acte comptarà amb la participació del representant de l’entitat, Joan Canillas, que exposarà les condicions de vida de les famílies que s’han vist obligades a viure en els campaments de refugiats algerians des de fa més de quaranta anys a causa de l’ocupació del Sàhara Occidental per part de l’estat marroquí. Durant l’acte també s’explicarà com es realitza el procés d’acollida i què comporta per a les persones que vulguin acollir els infants. En aquest sentit, les famílies s’encarregaran d’organitzar el dia a dia dels nens i nenes a través d’activitats, visites, excursions, cursos i casals, però també s’aprofita la seva estada per valorar-ne l’estat de salut i fer-los passar una revisió mèdica que inclou una visita al dentista i a l’oftalmòleg. En aquest cas, existeixen diversos convenis amb els ajuntaments i la Generalitat per fer que aquestes visites mèdiques siguin gratuïtes i no tinguis cap cost per a les famílies acollidores.

  La Carme Montañà i la seva família van acollir un nen sahrauí l’estiu passat i aquest any tornaran a repetir l’experiència. Segons comenta Montañà, “per als nens i nenes representa sortir d’unes condicions difícils, conèixer una altra cultura, una altra llengua, tenir una il·lusió i una esperança fora dels campaments”. Montañà també destaca que “tot i que pugui semblar contradictori, els infants tornen contents als campaments, ja que després de dos mesos tenen ganes de retrobar les seves famílies i el desert”.

  El vincle entre Berga i el Sàhara Occidental es remunta a l’any 1994 quan l’Ajuntament de Berga va signar un protocol d’agermanament amb el campament sahrauí de Smara situat al territori d’Algèria. Aquest agermanament comprometia al consistori a mantenir lligams d’amistat i solidaritat per avançar en el camí de la pau, la llibertat i el progrés, així com col•laborar en el desenvolupament material, cultural i social de les dues comunitats. Ara, el consistori berguedà vol refermar el seu compromís amb el poble sahrauí promovent l’acollida d’infants entre les famílies berguedanes. En aquest sentit, la regidora de Cooperació, Mònica Garcia, ha destacat la importància d’aquest tipus d’iniciatives i per això, “el consistori es compromet a establir vincles entre el teixit associatiu local per facilitar la vida a les famílies acollidores i fer que els infants gaudeixin d’activitats durant l’estiu”.

  Per a més informació sobre el projecte ‘Vacances en pau’ podeu consultar el portal web de l’associació Coordinació Osona Sàhara www.cooos.org o enviar un correu electrònic a l’adreça info@cooos.org.


 • Berga farà passes contra el càncer infantil durant la 2a edició de la caminada solidària de Ginkgo que es farà l’11 de març
  Data de publicació: 05.03.18
  Ginkgo - APAC del Berguedà és una associació de persones afectades de càncer que treballa per aconseguir la millora de l’atenció que reben els pacients i el seu entorn a l’hora d’afrontar les malalties oncològiques a través d’una actitud dinàmica i positiva. Aquest afany de plantar cara al càncer amb un somriure ha fet que l’entitat promogui l’organització d’esdeveniments lúdics i participatius com la caminada solidària ‘Pas a Pas’ contra el càncer infantil que es farà el diumenge, 11 de març, a les 10 del matí. Es tracta de la 2a edició d’aquesta activitat que té l’objectiu de recaptar fons per un tipus de malalties que es consideren minoritàries, ja que tal i com ha explicat la presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, “aquest any s’han detectat 220 nous casos a Catalunya i això fa que les empreses farmacèutiques i les institucions públiques destinin pocs recursos a la seva investigació en considerar que no és rendible”.

  La caminada consistirà en un recorregut de 6 km per la Serra de Noet, des de la plaça de la Font del Ros. Es tracta d’un itinerari breu i poc exigent que fa que tothom pugui participar-hi de forma lúdica i no competitiva. Les inscripcions per prendre part en la caminada es podran fer fins al 9 de març a ‘Cal Fàbregas’ (local de Ginkgo situat al carrer de la Ciutat, als quatre cantons), Farmàcia Maria Cosp, InterSport Serra-Martí, Tàndem Sport i AlterSport Gim. El preu de la caminada serà de 10€ pels adults i pels infants majors de 14 anys i inclou un espectacle infantil i un esmorzar calent que s’oferirà un cop hagi finalitzat el recorregut, a la plaça de la Font del Ros. Els beneficis obtinguts de les inscripcions es destinaran a la unitat d’investigació del càncer infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Cal destacar que la prova també comptarà amb l’anomenat “dorsal zero” per a les persones que vulguin col·laborar amb la iniciativa sense assistir a la caminada.

  El regidor de Drets Social de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha valorat positivament la tasca que realitzen les entitats com Ginkgo i ha comentat que “a Berga tenim la gran sort de comptar amb un teixit associatiu sòlid que permet que es facin moltes activitats a la ciutat”. Sànchez ha aprofitat l’ocasió per demanar explícitament que es desbordi la participació a la caminada solidària, ja que “cal demostrar la nostra solidaritat i si ens ho proposem, som capaços d’arribar al miler de participants”.

  Les iniciatives solidàries de Ginkgo tindran continuïtat durant els propers mesos, a través de diverses propostes culturals i divulgatives. D’una banda, l’entitat organitzarà un concert titulat ‘Emociona’t’ a càrrec de la soprano, Montserrat Bella, i del pianista Andreu Ferré. L’actuació es farà el 17 de març, a l’església de Sant Joan a 2/4 de 8 de la tarda. Les entrades per assistir al concert costaran 12€ i es posaran a la venda els dies 13 i 17 de març a Cal Fàbregas. La segona activitat proposada per l’entitat serà una xerrada informativa sobre l’alimentació terapèutica amb la nutricionista oncològica, Pilar Sala. L’acte es farà el 21 de març a la sala polivalent de l’Hotel d’Entitats, a les 6 de la tarda. Aquesta activitat s’emmarca en la celebració del Dia Mundial contra el Càncer de Colon, que es commemora el 31 de març. D’altra banda, també s’ha programat una altra xerrada amb els doctor Agustí Camps i la infermera Carme Grau sobre la prova de cribratge per al diagnòstic precoç del càncer de colon i recte. La conferència es farà el 18 d’abril a la sala polivalent de l’Hotel d’Entitats, a les 6 de la tarda.

  Per últim, la presidenta de Ginkgo també ha anunciat la celebració de la primera Cursa de la Dona el 21 d’octubre en el context de la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Pit. Fernàndez ha comentat que “es tracta d’una idea que caldrà treballar durant els propers mesos per tal de definir el format i el desenvolupament de la prova,”.

  Per a més informació sobre el programa d’activitats anual de Ginkgo, podeu consultar el portal web www.ginkgoapacdelberguedà.blogspot.com i el perfil de Facebook de l’entitat Ginkgo Apac Berguedà.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga