Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga acollirà dues noves jornades de donació de sang, els dies 8 i 9 de setembre, a l’Hotel d’Entitats
  Data de publicació: 02.09.20

  Berga se suma novament al conjunt de municipis que donen suport a les campanyes de donació de sang a Catalunya facilitant espais per acollir jornades d’acapte. Els dies 8 i 9 de setembre, l’Hotel d’Entitats disposarà d’un espai de donació, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Per realitzar el procés de donació amb seguretat, les persones que vulguin participar en aquesta acapte hauran de reservar cita prèvia a través del web donarsang.gencat.cat. El passat mes de juny es va portar a terme una campanya de tres dies que va registrar un total de 265 donacions de veïns i veïnes.

  Descens de donacions a l’estiu

  El Banc de Sang fa una crida a la ciutadania per mantenir el ritme de donacions, ja que durant l’època d’estiu disminueixen al voltant d’un 30% respecte la resta de l’any, a causa de les vacances i la reducció de l’activitat laboral i estudiantil, entre d’altres. Enguany, les necessitats de sang són més elevades per la represa de les operacions i tractaments que s’havien ajornat per la pandèmia de la Covid-19. A Catalunya, hi ha reserves de sang per als propers 8 dies, tot i que es considera que el nivell òptim són 10 dies.

  Campanyes amb mesures de seguretat

  La donació de sang és aquests dies una de les activitats imprescindibles que la ciutadania pot fer per afavorir el funcionament del sistema sanitari i l’atenció als pacients dels hospitals. El Banc de Sang, organisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, segueix les mesures de prevenció i seguretat i les aplica al conjunt de les seves campanyes des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19. Les persones donants disposen de gel esterilitzant en arribar a l’espai, han de guardar una distància mínima interpersonal i tenen un bolígraf d’un sol ús per emplenar el qüestionari, entre d’altres. Cal recordar, a més, que la Covid-19 no es pot transmetre per la sang, sinó per via respiratòria, amb la qual cosa el procés de donació i transfusió disposa de la seguretat habitual.

  Qui pot donar sang?

  Poden donar sang les persones d’entre 18 i 70 anys que pesin més de 50 quilos i es trobin bé de salut. Les dones poden donar tres vegades l’any i els homes poden fer-ho un màxim de quatre cops. També serà necessari deixar passar dos mesos entre donació i donació. Per a la seguretat de les persones donants i receptores, abans de realitzar la donació es realitza una entrevista mèdica i es comprova la pressió i el nivell d’hemoglobina. Les persones que hagin estat afectades per la Covid-19 o hagin estat en contacte amb algú que hagi patit la malaltia, hauran d’esperar un mes abans de poder donar sang, com a mesura de prevenció.

  Per a més informació, podeu consultar el web https://www.donarsang.gencat.cat/ • El Museu Comarcal de Berga exposarà una seixantena de capelletes domiciliàries, del 3 de setembre a l’1 d’octubre
  Data de publicació: 01.09.20

  ‘Quan Déu venia a casa’ és el títol de l’exposició que acollirà el Museu Comarcal de Berga, del 3 de setembre a l’1 d’octubre. Es tracta d’una mostra impulsada per Víctor Rodríguez Iñigo i Roger Cortina Farràs sobre les capelletes de visita domiciliària que servien per portar la fe a les llars i famílies. L’exposició comptarà amb una seixantena de capelles domiciliàries de diverses procedències datades entre els segles XIX i XX, tot i que també hi haurà algunes peces del segle XVIII, com la capelleta dels donats de Queralt, que serà la peça principal de la mostra.

  Inauguració de l’exposició

  El dijous, 3 de setembre, es portarà a terme la presentació de l’exposició a l’església de Sant Joan, a les 7 de la tarda. En aquest acte s’explicarà l’origen de les capelles domiciliàries, així com els precedents d’una tradició que es va acabar materialitzant en aquests circuits invisibles de devoció que van recórrer les cases de gairebé totes les poblacions. En aquest sentit, l’exposició pretén mostrar les capelles, els itineraris, la finalitat, les persones que realitzaven aquesta pràctica i el lligam que es creava entre la població. L’exposició es podrà veure al Museu Comarcal de Berga de dimarts a diumenge, de 10 a 14 h, i també les tardes de divendres i dissabte, de 17 a 20 h.

  Mesures de seguretat per la Covid-19

  Per tal de garantir les mesures de seguretat per la Covid-19, l’aforament serà limitat en l’acte de presentació i també al Museu Comarcal de Berga. A més, l’ús de la mascareta i la desinfecció de mans serà obligatori per a totes les persones que participin en l’acte d’inauguració, així com per a tothom que vulgui visitar la mostra al museu.< Anterior  ...         10  11  12  13  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga