Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga reivindica la creació cultural femenina programant una desena de propostes artístiques amb motiu del 8 de març
  Data de publicació: 05.03.20

  El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones. La història d’aquesta commemoració, però, no es pot vincular a un únic esdeveniment aïllat, sinó que està formada per processos i esdeveniments que mostren una societat en transformació i cada vegada més complexa: la Primera Guerra Mundial, la Revolució Russa, el sindicalisme femení de les primeres dècades del segle XX o la lluita pel sufragi femení, entre d’altres. Més enllà dels orígens d’aquesta data, les reivindicacions també han arribat als nostres dies per promoure la igualtat dels drets de les dones en tots els àmbits. Per tot això, Berga se suma un any més als actes de commemoració del 8 de març, a través de la programació d’una desena d’activitats culturals que es portaran a terme del 7 al 29 de març i que ha estat ideada per les àrees de Cultura i Feminisme del consistori berguedà.

  Comparseria femenina popular

  Els actes del Dia de les Dones s’iniciaran el dissabte, 7 de març, amb la II Trobada de Comparseria Femenina Popular impulsada per la Bauma dels Encantats amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga. L’esdeveniment comptarà amb la participació d’una desena de colles provinents de diverses poblacions catalanes que mostraran elements de la comparseria festiva femenina a través d’una cercavila que recorrerà els carrers del centre de la ciutat i finalitzarà amb una actuació a la plaça de Sant Pere. L’activitat s’iniciarà amb un berenar popular i la concentració de la comparseria a la plaça dels Països Catalans, a les 5 de la tarda.

  Les veus femenines de la literatura poètica

  L’artista berguedana, Alba Mascarella, posarà en escena un espectacle literari titulat ‘La boca descosida’ que consisteix en un recorregut per la poesia i la prosa poètica d’escriptores contemporànies catalanes i d’arreu del món. El muntatge permetrà al públic conèixer la història de les autores i apropar-se a la seva obra a través d’una lectura dramatitzada. La proposta pretén ser un reconeixement a la literatura escrita per dones i així, incentivar-ne la seva lectura. L’espectacle es farà el dissabte, 7 de març, a les 8 de la tarda al Convent de Sant Francesc.

  Teatre amb visió femenina

  El Teatre Municipal de Berga acollirà dues propostes teatrals que expliquen històries de dones. Des de Mallorca arriba Iguana Teatre amb el muntatge ‘Llum trencada’ que narra les vivències de dones que van ser empresonades, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. L’obra reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes que van enfrontar-se a aquelles persones que volien silenciar-les. La peça està protagonitzada per Marina Domínguez, Catalina Florit i Irene Soler i es basa en el llibre ‘Dones republicanes. Memòria de la Guerra Civil a Mallorca’ de Margalida Capellà. L’obra es farà diumenge, 15 de març, a les 6 de la tarda.

  El silenci dels telers’ és una proposta nascuda del llibre d’Assumpta Montellà, que recull testimonis reals de diferents generacions de dones. Maria Casellas i Andrea Portella són les dues actrius que protagonitzen l’obra i que mostraran les veus d’aquestes dones. Elles van ser el motor de la indústria catalana i les que van fer créixer un dels patrimonis de les comarques d’interior, les colònies industrials. El muntatge es podrà veure el diumenge, 29 de març, a les 6 de la tarda. Com a activitat complementària, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga dedicarà el ‘Club de lectura’ a l’obra literària escrita per Assumpta Montellà que ha inspirat la creació del muntatge teatral. L’actriu Maria Casellas participarà en la tertúlia que es farà el dimarts, 24 de març, a les 8 de la tarda a la biblioteca municipal.

  Dones creadores de cultura

  El Convent de Sant Francesc acollirà una taula rodona integrada per dones que desenvolupen la seva activitat professional en l’àmbit cultural. L’activitat anomenada ‘La cultura té nom de dona’ té l’objectiu de conèixer el dia a dia de diverses dones que han convertit la cultura en el seu mode de vida. El col·loqui es realitzarà el dissabte, 14 de març, a les 6 de la tarda.

  Exposicions d’il·lustració i fotografia

  La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet també s’ha sumat als actes del 8 de març amb dues exposicions que es mostraran a l’equipament municipal. D’una banda, del 2 al 14 de març, es podrà veure ‘Nosaltres’, una selecció de dibuixos i il·lustracions de dones realitzats per Mònica Castilla. D’altra banda, del 17 al 28 de març, serà el torn de l’exposició ‘Mares adolescents, embaràs precoç, abús i desestructuració familiar a Hondures’ del fotògraf manresà, Oriol Segon. Es tracta d’un reportatge fotogràfic sobre la maternitat d’adolescents a Hondures que insta a una profunda reflexió sobre la discriminació sexual dins una societat dominada pels paràmetres patriarcals. L’acte de presentació de la mostra es farà el dijous, 19 de març, a les 7 de la tarda a la biblioteca. La mostra compta amb la col·laboració del Club Rotary del Berguedà.

  Artistes i agitadores culturals

  Una altra de les propostes incloses en la programació del 8M és una jornada cultural titulada ‘Creativitat i autoria femenina’ impulsada pel Konvent de Cal Rosal que inclou diverses disciplines artístiques. La mostra es farà al Convent de Sant Francesc i arrencarà a les 5 de la tarda amb un concert, a càrrec de Valentina Risi & The Electric Post. La cantautora italiana establerta al Berguedà oferirà una actuació formada per cançons extremadament delicades i misterioses.

  Posteriorment, es realitzarà la inauguració d’una exposició col·lectiva creada per les artistes Elsa Guerra, Alicia Calle i Anna Benet Prat. Sota el títol ‘Sense censura / Dona(r) a llum’, les autores donen a llum les seves creacions, reivindicant el fet de mostrar-se sense filtres, interpretacions, imposicions externes ni sistèmiques. El muntatge creatiu restarà exposat fins l’11 d’abril al Convent de Sant Francesc.

  La jornada continuarà amb la performance ‘Sempre tens ancla en un port segur’ de l’artista multidisciplinar, Ivana Ray Singh, aka Lucy Tcherno Ivanenko. El seu treball artístic contempla les arts visuals i del moviment, des de la música fins a la pintura, inspirada en la filosofia femenina de Donna Haraway i la alquímia entesa com a procés de transformació personal.

  La jornada es clourà amb una sessió musical de punxa discos femenines que comptarà amb la participació de les DJ’s Ivana Ray Singh, Coconauta i Elsa Guerra. Les artistes punxaran cançons de diversos estils musicals com per exemple disco, funky, electro, no wave, hip hop, cumbia i ritmes llatins, entre d’altres.

  Violències sexuals 2.0

  ‘Vull la nit!’ s’estén a l’entorn digital per abordar les violències sexuals que es donen a través d’Internet. La campanya titulada ‘Aturem les violències sexuals 2.0’ s’adreça al jovent, tenint en compte que és el públic que fa un ús més freqüent de les xarxes socials. La iniciativa #VullLaXarxa inclou tallers sobre bullying i ciberassetjament a les aules. En concret, es realitzaran sessions en què hi participaran 111 nois i noies de quatre grups de batxillerat de l’Institut Guillem de Berguedà i l’Escola Xarxa. L’activitat estarà dinamitzada per l’entitat Sudergintza.

  El projecte es completarà amb una campanya gràfica que es difondrà a través de les xarxes socials de @Vull_la_nit i @Bergajove per donar a conèixer els tipus de violències vinculats al ciberassetjament com per exemple: outing, cyberstalking, catfishing, gooming o sexting. La campanya ha estat desenvolupada conjuntament per les àrees de Feminisme i Joventut, mentre que el disseny del material gràfic ha estat creat per la il·lustradora, Mar Guixé. • Resum del Ple de la Corporació corresponent a la sessió ordinària de març de 2020
  Data de publicació: 05.03.20

  L’Ajuntament de Berga ha acollit aquest dijous, 5 de març, una nova sessió ordinària del Ple de la Corporació. L’acte ha començat amb mostres de suport a les persones empresonades i exiliades a causa del procés sobiranista català. Tot seguit, les regidores dels diferents grups municipals de la Corporació han realitzat la lectura d’un manifest conjunt de suport al 8 de març, el Dia Internacional de les Dones. Seguidament, s’ha fet la lectura i aprovació de l’acta de la sessió anterior corresponent al plenari ordinari del mes de febrer.

  L’àrea de Serveis Econòmics ha presentat una proposta per modificar les bases d’execució del pressupost municipal corresponent a l’exercici de 2020, tenint en compte la necessitat d’incrementar la quantia econòmica de les despeses menors per facilitar la gestió de les diferents àrees del consistori i amb la voluntat d’aplicar progressivament una contractació municipal adequada a la normativa vigent. En els exercicis anteriors, es consideraven despeses menors les que no superaven els 3.000€, però les actuals bases d’execució del pressupost contemplen una rebaixa d’aquesta quantia fins als 500€. Això comporta que el personal tècnic es vegi immers en un cúmul de contractacions menors que suposen llargues tramitacions. La modificació contempla incrementar l’import actual de 500€ a 2.000€ (IVA no inclòs) amb el compromís de restablir el límit de 500€ de forma progressiva en els exercicis posteriors. La proposta ha estat aprovada amb els vots favorables dels grups municipals de la CUP, Junts per Berga i el PSC i l’abstenció d’ERC.

  A continuació, l’àrea de Serveis Econòmics ha presentat una proposta per efectuar l’aprovació de l’ordenança reguladora de preus públics referent a la programació estable del Teatre Municipal de Berga de 2020. L’àrea de Cultura s’encarrega de dissenyar l’oferta cultural per dinamitzar la ciutat. En aquest cas, l’equipament teatral compta amb una programació estable que inclou diverses propostes musicals i escèniques. El preu públic fixat per a les entrades dels diferents espectacles han estat els següents:

  - ‘Llum trencada’: 12€
  - ‘El silenci dels telers': 10€
  - Concert d’Obeses amb la Cobla Berga Jove i el Cor d’Obeses: 15€ (entrada anticipada) i 20€ (entrada a taquilla)
  - ‘La nena dels pardals’: 10€ (entrada general) i 5€ (persones fins a 16 anys)
  - ‘Calma!’: 12€ (entrada general) i 8€ (persones fins a 18 anys)

  La proposta per determinar els preus públics referents als espectacles que formen part de la programació cultural del Teatre Municipal de Berga ha estat aprovada unànimament.

  L’àrea d’Urbanisme ha presentat una proposta per suspendre temporalment l’atorgament de llicències urbanístiques als terrenys qualificats d’equipaments situats a la zona est del nucli urbà de Berga, al voltant del cementiri. Aquesta suspensió està motivada per la necessitat d’estudiar la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Berga (POUM). La suspensió de les llicències tindrà una durada prevista d’un any, que podrà ampliar-se fins a dos anys, en cas que es produeixi l’aprovació inicial de l’instrument de planejament urbanístic. La proposta ha estat aprovada amb els vots de la CUP i ERC,el vot negatiu de Junts per Berga i l’abstenció del PSC.

  L’àrea de Recursos Humans ha presentat una proposta de modificació de la Relació de Llocs de Treball (RLT) per incrementar un 2% l’import del complement específic del personal laboral acordat a través de la mesa general de negociació, així com per donar compliment al Reial Decret Llei 2/2020, de 21 de gener, en què es van aprovar diverses mesures en matèria de retribucions del sector públic. La proposta ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP, ERC i el PSC i l’abstenció de Junts per Berga.

  El plenari ha acordat la rectificació d’un error material contingut en l’apartat segon de la part dispositiva de l’acord de Ple del 3 d’octubre de 2019. Aquest aparatat feia referència al nomenament de les persones que integren el Consell d’Administració de l’empresa pública BRG Serveis. El document contenia un error ortogràfic referent al cognom d’una de les persones externes d’aquest organisme que ha estat corregit.

  La part de control del plenari ha començat amb la presentació d’una moció per part del grup municipal de Junts per Berga. La moció contempla la creació d’una comissió de festes per tal de gestionar la programació festiva anual del municipi amb la implicació del teixit associatiu de la ciutat, els grups polítics municipals i el personal tècnic. JxB també proposa l’elaboració d’un reglament per determinar el funcionament i la composició dels membres de la comissió. La moció ha estat aprovada amb els vots de Junts per Berga, ERC i el PSC i l’abstenció de la CUP.

  Posteriorment, s’ha donat compte de la delegació de la competència per autorització de matrimoni en un dels regidors del consistori per tal que pugui oficiar un matrimoni civil. També s’ha donat compte de les disposicions d’alcaldia i de les Juntes de Govern Local adoptades des de l’última sessió ordinària. A més, s’han presentat diversos informes d’Intervenció sobre les resolucions adoptades en contra de les objeccions efectuades en matèria d’ingressos. Es tracta d’informes sobre expedients d’omissió de fiscalització de diferents àrees.

  Un cop finalitzada la part de control s’ha donat pas al torn de precs i preguntes per part dels diferents grups municipals a l’oposició. El grup municipal de Junts per Berga ha formulat precs i preguntes sobre l’execució de diversos projectes com per exemple la rehabilitació de la Torre de la Petita, les obres de modernització del Polígon Industrial de La Valldan, la renovació del pati de l’Escola Sant Joan o la millora dels carrers de la ciutat. Junts per Berga també ha preguntat sobre la possibilitat de sol·licitar l’1,5% Cultural, que són ajudes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la conservació del patrimoni arquitectònic. El grup també ha fet preguntes sobre el manteniment de carrers i l’estat del deute a proveïdors.

  D’altra banda, el grup municipal d’ERC ha preguntat sobre la demora en el pagament de les nòmines del personal de BRG Serveis, la necessitat de comptar amb una persona que encapçali l’àrea de Recursos Humans ja que l’anterior cap del servei està realitzant una comissió de serveis fora del consistori, l’anàlisi de l’impacte de les fires que es realitzen a la ciutat, l’actualització del contracte de la neteja viària i la seguretat dels camins escolars.

  Per últim, el grup municipal del PSC ha fet una intervenció referent als acords assolits entre el PSC i la CUP per a l’aprovació dels pressupostos, l’estat de la instal·lació d’una marquesina a la parada d’autobusos del passeig de la Pau, les mancances al carrer Maixerí i la millora de la senyalització vertical que indiquen la ubicació de diversos recursos turístics com el Santuari de Queralt i els Rasos de Peguera.

  La sessió ha acabat amb l’obertura del torn de preguntes dels veïns i veïnes als membres del consistori per donar compliment a un dels mecanismes que preveu el Reglament de Participació Ciutadana per fomentar la intervenció de la ciutadania en les sessions ordinàries del Ple de la Corporació.

  La propera sessió ordinària prevista se celebrarà el 2 d’abril de 2020, a la sala de sessions de l’Ajuntament de Berga.< Anterior  ...        10  11  12  13  14  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga