Inici

Berga cedeix la gestió de l’Hospital Sant Bernabé al CatSalut per a garantir el caràcter 100% públic del servei

Foto RdP Hospital 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 31.07.17
L’Ajuntament de Berga i el Departament de Salut de la Generalitat han anunciat aquest matí la constitució d’una nova empresa pública del Servei Català de la Salut per a gestionar l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga. Es tracta d’un funció que fins ara exercia la Fundació Sant Bernabé constituïda com a organisme autònom municipal. Això suposa un canvi en la titularitat de l’equipament sanitari, el qual, deixarà de dependre administrativament del consistori berguedà per a passar a mans de la Generalitat. Aquesta nova empresa anomenada Salut Catalunya Central es convertirà en l’eina de gestió de la regió sanitària de la Catalunya Central i entrarà en funcionament, previsiblement, l’1 de juliol de 2018. L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, s’ha mostrat molt satisfeta amb el canvi de model de gestió després de nou mesos de treball intens que ha assumit personalment. Venturós ha destacat que “la voluntat de l’Ajuntament de Berga era blindar l’hospital de qualsevol adversitat i hem treballat per a què la Generalitat n’assumeixi la gestió i en garanteixi el caràcter 100% públic”. Per la seva banda, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha qualificat l’acord de “molt positiu” pel territori, pels professionals de l’hospital que mantindran les condicions laborals actuals i per a tots els ciutadans. Segons Comín, “el govern és qui té les competències per gestionar el sistema sanitari, però ens trobem situacions particulars, com a Berga, en què hi ha hospitals que són de titularitat municipal. Per tant, amb el pas d’avui fem una governança més sòlida i robusta per a l’hospital”. També ha agraït el diàleg i l’entesa que hi ha hagut amb l’alcaldessa de Berga i ha afegit que “amb aquesta decisió es podrà fer una millor gestió, que es traduirà amb una millor assistència pels ciutadans”.

El calendari previst per a fer efectiu el canvi de titularitat de l’Hospital Sant Bernabé contempla la signatura imminent d’un document o protocol d’intencions entre el Departament de Salut i l’Ajuntament de Berga per a garantir el procés del traspàs. Posteriorment, caldrà formalitzar la constitució de l’empresa gestora a través de la redacció dels estatuts de la mateixa i per últim, l’Ajuntament de Berga haurà d’elaborar un conveni per a establir la cessió d’ús patrimonial de l’hospital, del qual, el consistori en continua sent el propietari. Aquesta cessió d’usos de l’equipament haurà de ser aprovada pel Ple de la Corporació i es basarà en el compliment de tres condicions: que l’hospital mantingui el seu caràcter 100% públic, que es mantingui la cartera de serveis que actualment ofereix el centre als usuaris i que es garanteixi la participació territorial a través d’un òrgan consultiu de nova creació vinculat a l’hospital. En cas que es produeixi un incompliment d’aquestes clàusules, l’Ajuntament recuperaria la titularitat de la gestió de forma immediata. L’alcaldessa de Berga ha afirmat que “això només és la primera passa per a revertir les mancances i les problemàtiques d’haver de gestionar un servei públic sense que l’Ajuntament tingui les competències sanitàries ni el coneixement necessari per a fer-ho” i ha afegit que “aquesta nova fórmula de gestió ens permetrà buscar l’excel·lència del servei i treballar en clau del Principat de Catalunya”.

D’altra banda, el Patronat Municipal de l’Hospital que actua a organisme autònom municipal de l’Ajuntament de Berga mantindrà la gestió directa de la Residència de Sant Bernabé com a servei públic integrat dins de l’estructura del consistori. Per tant, el canvi de titularitat de l’hospital no afectarà a l’equipament residencial i tampoc modificarà les condicions laborals dels treballadors.

Tanmateix, el conseller Comín ha recordat que amb el nou model “estem garantint la viabilitat de l’hospital” i també servirà perquè el centre hospitalari pugui fer front amb garanties els nous reptes que haurà d’afrontar el sistema sanitari en els propers anys, com la innovació tecnològica, l’atracció de professionals o l’actualització de la millora dels coneixements. “Fins ara l’hospital havia fet servir un vehicle que funcionava bé per les etapes anteriors, però ara estem davant d’una carretera nova i amb més revolts i necessitem un vehicle adaptat a les necessitats del segle XXI”.

Aquest model de Berga, que també s’ha posat a caminar a les Terres de l’Ebre, s’emmarca en una fórmula d’abast nacional. L’objectiu del Departament, per tal de garantir una xarxa assistencial pública, de qualitat, equitativa i sostenible, és que el CatSalut disposi d’una empresa pública pròpia, d’abast regional, per a cadascuna de les regions sanitàries. D’aquesta manera, el CatSalut podrà disposar de dos instruments de gestió en cada regió: l’Institut Català de la Salut (ICS) i una empresa pública d’àmbit regional de titularitat 100% del CatSalut.

A més de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i del conseller de Salut, Antoni Comín, també han assistit a la roda de premsa el director del CatSalut, David Elvira, i la gerent de la regió sanitària de la Catalunya Central, Marta Chandre.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga