Inici

Berga commemora el 42è aniversari de l’accident de les mines de Fígols recordant als 30 minaires que hi van perdre la vida

Foto 42è accident mines de Fígols 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 03.11.17
El 3 de novembre del 1975 es va produir un dels accidents més tràgics que ha viscut la comarca del Berguedà al llarg de la seva història. Una explosió de gas grisú a les instal·lacions de la mina de la Consolació, situada entre Cercs i Fígols, va provocar la mort de 30 persones. Eren miners de Bagà, Berga, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Olvan, Sant Julià de Cerdanyola i el vell nucli de Sant Salvador de la Vedella de Cercs. Vint-i-vuit miners van perdre la vida en el moment de l’explosió i dos més van morir els dies posteriors a causa de la gravetat de les ferides de l’accident.

Han passat 42 anys de la tragèdia de Fígols, però el record de les víctimes de la mina continua present a la comarca. Avui, l’Ajuntament de Berga ha volgut retre homenatge als minaires desapareguts col·locant un domàs de color negre en senyal de respecte a les víctimes i a les seves famílies. El domàs s’acompanya de dos cartells que fan referència a la commemoració del succés. A més, també penja un crespó negre a l’estelada que hi ha situada a la façana de l’edifici.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha afirmat que “avui és un dia trist per a la comarca. El record al nostre passat més immediat i a la nostra essència com a comarca minera marca també la nostra identitat com a berguedans i berguedanes. En aquest sentit, “el record és imprescindible per a conèixer el nostre passat, i per a reivindicar també la memòria d’aquelles persones que van perdre la vida aquell fatídic 3 de novembre”. Finalment, Venturós també ha volgut recordar “a les mares i els fills que van haver de lluitar i arremangar-se per poder tirar endavant les seves vides després d’haver estat truncades. Avui és un dia per reivindicar també la seva memòria”.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga