Inici

Berga busca famílies per acollir infants sahrauís durant l’estiu a través del projecte ‘Vacances en pau’ de l’entitat Coordinació Osona Sàhara

Cartell 'Vacances en pau' Sàhara
Ampliar en una finestra emergent Cartell de la xerrada informativa sobre el projecte 'Vacances en pau' de COOOS
Data de publicació: 05.03.18
Dos infants procedents dels campaments de refugiats del Sàhara Occidental van arribar a Berga l’estiu passat per conviure amb dues famílies locals durant els mesos de juliol i agost. L’experiència viscuda per aquestes famílies ha propiciat la reactivació del projecte ‘Vacances en pau’ a la capital berguedana per promoure l’acollida de nens i nenes d’entre 10 i 13 anys i fer que puguin sortir d’un territori on manquen les necessitats bàsiques d’alimentació, aigua potable, atenció sanitària i on diàriament se superen els 50ºC durant els mesos d’estiu. L’associació Cooperació Osona Sàhara (COOOS) és l’encarregada d’impulsar aquesta iniciativa humanitària i solidària amb el poble sahrauí.

El projecte es donarà a conèixer el proper dimecres, 7 de març, a les 7 de la tarda a Sala Casino de Berga. L’acte comptarà amb la participació del representant de l’entitat, Joan Canillas, que exposarà les condicions de vida de les famílies que s’han vist obligades a viure en els campaments de refugiats algerians des de fa més de quaranta anys a causa de l’ocupació del Sàhara Occidental per part de l’estat marroquí. Durant l’acte també s’explicarà com es realitza el procés d’acollida i què comporta per a les persones que vulguin acollir els infants. En aquest sentit, les famílies s’encarregaran d’organitzar el dia a dia dels nens i nenes a través d’activitats, visites, excursions, cursos i casals, però també s’aprofita la seva estada per valorar-ne l’estat de salut i fer-los passar una revisió mèdica que inclou una visita al dentista i a l’oftalmòleg. En aquest cas, existeixen diversos convenis amb els ajuntaments i la Generalitat per fer que aquestes visites mèdiques siguin gratuïtes i no tinguis cap cost per a les famílies acollidores.

La Carme Montañà i la seva família van acollir un nen sahrauí l’estiu passat i aquest any tornaran a repetir l’experiència. Segons comenta Montañà, “per als nens i nenes representa sortir d’unes condicions difícils, conèixer una altra cultura, una altra llengua, tenir una il·lusió i una esperança fora dels campaments”. Montañà també destaca que “tot i que pugui semblar contradictori, els infants tornen contents als campaments, ja que després de dos mesos tenen ganes de retrobar les seves famílies i el desert”.

El vincle entre Berga i el Sàhara Occidental es remunta a l’any 1994 quan l’Ajuntament de Berga va signar un protocol d’agermanament amb el campament sahrauí de Smara situat al territori d’Algèria. Aquest agermanament comprometia al consistori a mantenir lligams d’amistat i solidaritat per avançar en el camí de la pau, la llibertat i el progrés, així com col·laborar en el desenvolupament material, cultural i social de les dues comunitats. Ara, el consistori berguedà vol refermar el seu compromís amb el poble sahrauí promovent l’acollida d’infants entre les famílies berguedanes. En aquest sentit, la regidora de Cooperació, Mònica Garcia, ha destacat la importància d’aquest tipus d’iniciatives i per això, “el consistori es compromet a establir vincles entre el teixit associatiu local per facilitar la vida a les famílies acollidores i fer que els infants gaudeixin d’activitats durant l’estiu”.

Per a més informació sobre el projecte ‘Vacances en pau’ podeu consultar el portal web de l’associació Cooperació Osona Sàhara www.cooos.org o enviar un correu electrònic a l’adreça info@cooos.org.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga