Inici

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, defensa la voluntat popular de mantenir l’estelada a l’edifici consistorial i critica la legitimitat dels tribunals

Foto judici alcaldessa (21-05-18)
Ampliar en una finestra emergent L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, atenent els mitjans de comunicació a les portes dels jutjats
Data de publicació: 22.05.18
L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va comparèixer aquest dilluns davant del Jutjat Penal número 2 de Manresa, on va ser jutjada per negar-se a retirar la bandera estelada de la façana de l’Ajuntament de Berga durant les jornades electorals del 27 de setembre i el 20 de desembre de 2015. El judici es va portar a terme a petició de la fiscalia que va demanar reobrir el cas per determinar si la negativa de Venturós a treure l’estelada de l’edifici consistorial responia a un delicte de desobediència. Cal recordar, però, que el 4 de novembre de 2016 l’alcaldessa berguedana va ser detinguda i traslladada als jutjats de Berga per declarar per aquest delicte després d’haver desobeït les primeres citacions judicials. El març de 2017, el magistrat del Jutjat d’Instrucció número 1 de Berga va arxivar el procés judicial contra Venturós en considerar que no s’havia produït el delicte de desobediència pel qual havia estat acusada arran d’una denúncia promoguda per l’entitat Societat Civil Catalana.

En la vista oral celebrada ahir a Manresa, Montse Venturós, va defensar l’acord plenari del 6 de setembre de 2012 en què a instància de la secció local de l’Assemblea Nacional de Catalunya es va aprovar la col·locació de l’estelada al balcó de l’Ajuntament de Berga fins a la consecució de la República. Durant la sessió es va exposar la petició d’ambdues parts. D’una banda, la defensa va demanar l’absolució per a Montse Venturós, mentre que el Ministeri Fiscal va demanar seva la inhabilitació per un període de sis mesos i una multa de 540€.

A la sortida dels jutjats, l’alcaldessa va ser rebuda per més d’un centenar de persones de diversos àmbits polítics i de la societat civil que es van concentrar per donar-li suport. Venturós també va atendre les preguntes dels mitjans de comunicació i durant la seva intervenció va remarcar la manca de neutralitat dels tribunals i el caràcter polític de la causa penal. Venturós va afirmar que, “l’estat espanyol està utilitzant els jutjats i tribunals com a eines de coerció i control, i a la vegada com instruments polítics al servei del Govern espanyol. Al judici hem volgut deixar clar, que en cap cas, un tribunal pot contraposar la voluntat de tot un poble que ja ha decidit de manera manifesta, per exemple, que vol l’estelada a la façana de l’ajuntament”.

Ahir, a les 7 de la tarda, l’ANC va fer el recordatori diari de suport a les persones empresonades i exiliades a la plaça de Sant Pere. Aprofitant l’avinentesa, la Plataforma pels Drets Civils i Polítics de Berga va convocar un acte de suport a l’alcaldessa de Berga en relació al procés judicial efectuat durant el matí. Durant l’acte, es va procedir a la lectura d’un manifest unitari signat per totes les entitats que formen part de la plataforma berguedana i posteriorment, es va llegir un altre manifest realitzat conjuntament pels grups municipals del PDeCAT, ERC i la CUP. El text volia destacar la necessitat de treballar de manera unitària per fer front als embats de l’estat i sobretot, posar de manifest que l’autonomia municipal és una peça clau i fonamental per al desenvolupament local.

L’esdeveniment va aplegar més d’un centenar de persones, les quals, van mostrar un enorme llaç de color groc al centre de la plaça de Sant Pere. A més, a la façana de l’edifici contigu a l’Ajuntament es va desplegar una pancarta de suport a Montse Venturós, amb la imatge de l’alcaldessa i el lema “Mai caminaràs sola”.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga