Inici

L’equip de govern garanteix que el consistori seguirà avançant al costat de la inhabilitada Montse Venturós

Foto debat polític inhabilitació
Ampliar en una finestra emergent Debat polític anterior a la celebració del Ple ordinari d'octubre de 2018
Data de publicació: 04.10.18
L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós i Villalba, ha estat inhabilitada. La seva suspensió s’ha fet efectiva aquest dijous, 4 d’octubre, després que s’hagi rebut la notificació que dona fermesa a la resolució judicial pel cas de l’estelada. La sentència dictada pel Jutjat Penal número 2 de Manresa el passat 20 de juny, obliga a Venturós a deixar l’alcaldia de la ciutat i la impossibilita per exercir qualsevol càrrec públic durant un període de 6 mesos i a realitzar el pagament d’una multa de 540€. L’alcaldessa berguedana va ser condemnada per un delicte de desobediència per negar-se a retirar la bandera estelada situada a la façana de l’Ajuntament de Berga durant les jornades electorals del 27 de setembre i el 20 de desembre de 2015.

Alcaldia en funcions

La inhabilitació de Montse Venturós també suposa el cessament del personal eventual vinculat a l’àrea d’alcaldia del consistori. Cal esmentar que la persona que ostenta l’alcaldia s’encarrega de nomenar els càrrecs de confiança i aquest tipus de personal finalitza la seva tasca quan l’autoritat que els va nomenar cessa en el càrrec.

D’altra banda, després que la inhabilitació hagi estat comunicada formalment al consistori berguedà, les funcions d’alcaldia seran assumides obligatòriament pel primer tinent d’alcalde, el regidor de l’equip de govern, Oriol Camps. A partir d’aquest moment, caldrà convocar un ple d’investidura per a l’elecció d’un nou alcalde o alcaldessa en un termini màxim de deu dies hàbils.

Antecedents de la inhabilitació

El judici que ha comportat la inhabilitació de Montse Venturós es va fer a petició de la fiscalia que va demanar reobrir el cas per determinar si la negativa de Venturós a treure l’estelada de l’edifici consistorial responia a un delicte de desobediència. El 4 de novembre de 2016, la batllesa va ser detinguda i traslladada als jutjats de Berga per declarar per aquest delicte després d’haver desobeït les primeres citacions judicials. Posteriorment, el març de 2017, el magistrat del Jutjat d’Instrucció número 1 de Berga va arxivar el procés judicial contra Venturós en considerar que no s’havia produït el delicte de desobediència pel qual havia estat acusada arran d’una denúncia promoguda per l’entitat Societat Civil Catalana. La vista oral es va realitzar el passat mes de maig al Jutjat Penal número 2 de Manresa que va emetre la sentència condemnatòria el 20 de juny. Posteriorment, la defensa de Venturós va presentar un recurs en contra de la inhabilitació que va ser retirat l’última setmana de setembre.

Reaccions de l’equip de govern

L’equip de govern ha mostrat el seu rebuig frontal a la sentència i considera injusta la inhabilitació. El delicte de desobediència li va ser imputat a Venturós arran del compliment de l’acord de ple de 2012 de no despenjar l’estelada del balcó fins a la consecució de la independència. En aquest sentit el govern de la ciutat considera l’acte legítim i coherent amb les funcions que li van ser atorgades com a alcaldessa. Per altra banda els regidors i regidores posen en dubte, diuen, la legitimitat d’una ordre judicial que inhabilita, també, el resultat de les eleccions municipals en les quals van votar els berguedans i berguedanes i va sortir-ne elegida com a batllessa Montserrat Venturós. Davant d’aquest desacord, l’equip de govern decideix seguir treballant colze a colze amb Venturós i no reconèixer la figura de cap altre alcalde o alcaldessa.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga