Inici

Tots els possibles candidats dels grups municipals i els regidors i regidores de l’equip de govern de l’Ajuntament de Berga renuncien a l’alcaldia

Ple No investidura 2018
Ampliar en una finestra emergent Sala de Plens de l'Ajuntament de Berga
Data de publicació: 18.10.18
L’Ajuntament de Berga ha acollit aquest dijous, 18 d’octubre, una sessió extraordinària per portar a terme l’elecció d’un nou alcalde o alcaldessa després que el passat 4 d’octubre es fes efectiva la inhabilitació de l’alcaldessa legítima, Montse Venturós, arran de la sentència condemnatòria per un delicte de desobediència que impedeix a Venturós exercir qualsevol càrrec públic durant sis mesos per negar-se a despenjar la bandera estelada del balcó consistorial durant dues jornades electorals de 2015.

La sessió plenària ha començat amb mostres de suport per part dels regidors i regidores a les persones que segueixen empresonades i exiliades a causa del procés sobiranista de Catalunya. A continuació, s’ha posat en coneixement dels membres del plenari la renúncia del càrrec de regidora d’Erminia Altarriba com a membre del grup municipal d’ERC-AM. La portaveu de la formació republicana va anunciar la decisió de deixar l’acta de regidora durant l’última sessió ordinària celebrada el 4 d’octubre.

Tot seguit, s’ha donat a conèixer la renúncia d’Hug Tuyet per ocupar l’acta de regidor de la CUP-PA que ha quedat vacant a causa de la inhabilitació de Montse Venturós. Tuyet ocupava la posició número 9 en la llista electoral presentada per la CUP-PA per concórrer a les eleccions municipals de 2015, just després dels regidors Eloi Escútia i Ivan Sànchez, els quals, van accedir al consistori després de les renúncies de les regidores Sílvia Armengou i Anna Alsina durant la present legislatura. La renúncia de Tuyet possibilitarà l’entrada al consistori de la següent persona de la llista, Roser Valverde.

El següent punt de l’ordre del dia tractat durant la sessió ha estat l’elecció d’un dels membres del consistori per a què assumeixi l’alcaldia de la ciutat. Segons s’estableix en la legislació electoral, la vacant produïda a l’alcaldia de Berga a causa de la inhabilitació de Venturós, requereix la celebració d’una sessió extraordinària per escollir un nou alcalde o alcaldessa en un termini màxim de deu dies després de la notificació de la sentència. La legislació referent a l’organització i funcionament dels ens locals determina que poden presentar candidatura els regidors i regidores que encapçalin les llistes de les seves formacions polítiques i que el candidat o candidata que obtingui la majoria absoluta dels vots serà proclamat alcalde o alcaldessa.

Posteriorment, s’ha procedit a la proclamació de les candidatures per part dels diferents grups polítics amb representació al Ple de la Corporació, però cap dels grups municipals han presentat candidats o candidates per ocupar l’alcaldia. L’absència de candidats ha fet que, per mandat legal, hagi estat proclamat alcalde el regidor, Francesc Ribera, en ser la persona que actualment encapçala la llista més votada durant els comicis electorals de 2015, després que es produís la inhabilitació i la renúncia de Montse Venturós i Anna Alsina, les quals, ocupaven la primera i segona posició de la llista de la CUP-PA, respectivament. Tot i això, Francesc Ribera no ha acceptat el càrrec d’alcalde i tampoc ho han fet la resta de regidors i regidores de l’equip de govern: Oriol Camps, Mònica Garcia, Eloi Escútia i Ivan Sànchez. Aquesta decisió ha comportat que l’alcaldia de l’Ajuntament de Berga hagi quedat vacant. Davant d’aquesta situació, el primer tinent d’alcaldia, Oriol Camps, haurà d’assumir les funcions corresponents a l’àrea d’alcaldia de forma accidental fins que finalitzi la legislatura.

Visualitza la retransmissió del Ple de la Corporació realitzada per TV BerguedàDocumentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga