Inici

Berga celebrarà la festa de Sant Marc amb una xocolatada popular al Santuari de Queralt per renovar el vot de poble

Festa de Sant Marc 2019
Ampliar en una finestra emergent Cartell Festa de Sant Marc 2019. Autora: Irene Mas
Data de publicació: 23.04.19
El 25 d’abril és el dia en què els berguedans i berguedanes pugen al Santuari de Queralt per renovar el vot de poble. Es tracta d’una antiga tradició originada l’any 1687 quan la ciutat va patir una plaga de llagosta. Per combatre-la, els habitants del municipi van recórrer a la Mare de Déu de Queralt i la van baixar en processó per demanar-li ajuda i protecció. En agraïment, el poble va prometre pujar al santuari cada any el dia de Sant Marc i així es continua fent actualment com a costum popular.

Missa i xocolatada popular

La festa de Sant Marc començarà a les 9 del matí amb la trobada a les Tres Creus per completar l’últim tram del camí al Santuari de Queralt en comitiva. Tot seguit, se celebrarà la missa i després, s’iniciarà el repartiment de coca i xocolata desfeta entre els assistents, a la plaça de l’església. Aquest any es repartiran 600 coques i s’empraran 90 quilos de cacau en pols per elaborar la xocolata. Es tracta d’una quantitat superior a l’any anterior, ja que enguany la celebració de Sant Marc s’escau en un dia festiu local.

Xocolateres d’honor

En aquesta ocasió, la festa comptarà amb quatre xocolateres d’honor que s’encarregaran de repartir la coca i la xocolata: Olga Torra, treballadora de l’Ajuntament de Berga com a recepcionista durant 34 anys, del 1984 al 2018; Angelina Vilella, artista i col·laboradora en l’organització d’esdeveniments de les àrees de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Berga; Justina Manubens i Rosa Ollé, col·laboradores habituals en les tasques de manteniment, promoció i difusió del Santuari de Queralt.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga