Inici

La Fira de Maig mostrarà els processos productius del sector agroalimentari amb una exposició que dona valor als productes berguedans

Presentació Fira de Maig 2019
Ampliar en una finestra emergent Francesc Ribera i Judit Pardos durant la presentació de la Fira de Maig 2019
Data de publicació: 26.04.19
El cap de setmana del 4 i 5 de maig se celebrarà una nova edició de la Fira de Maig de Berga que aquest any estarà dedicada a l’agroalimentació, un sector emergent al conjunt de la comarca del Berguedà. La Fira de Maig és una mostra multisectorial que es va reinventar fa quatre anys a través de la tematització de les edicions. En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga ha destacat “l’esforç realitzat a l’hora d’establir un eix central que permetés unir totes les iniciatives individuals i aïllades amb l’objectiu d’explicar un col·lectiu i definir què és la comarca i què estem fent”. La present edició pretén posar en valor el teixit empresarial de la comarca que es dedica a la producció alimentària donant a conèixer la seva activitat a la resta de professionals i també al públic. Tanmateix, a banda d’un espai d’exposició que s’habilitarà per donar a conèixer els processos productius agroalimentaris, també es presentarà una mostra representativa de productes berguedans, els productors i les empreses berguedanes més destacades i s’habilitarà una zona destinada a les empreses que promouen un consum responsable, de proximitat i alternatiu a les grans multinacionals. Paral·lelament, s’han programat una gran varietat d’activitats culturals, musicals i esportives.

‘Com fem el que fem’

El Passeig de la Indústria acollirà una exposició titulada: ‘Com fem el que fem. Processos productius del sector agroalimentari del Berguedà’. Es tracta “d’una mostra que servirà per a què el públic conegui com s’elaboren els productes o aliments que consumeix diàriament i que han estat produïts a la comarca”, segons ha explicat Judit Pardos, membre de l’empresa Raiels encarregada de confeccionar els continguts de l’exposició. Pardos ha puntualitzat que “la informació aportada ha estat treballada conjuntament amb les empreses berguedanes del sector amb l’objectiu de verificar que els processos productius que es mostren s’assimilen als que utilitzen les empreses”. El recorregut de l’exposició serà circular i la intenció és que el visitant pugui aprendre com es fan els productes que després trobarà a la fira.

La mostra s’estructura a partir dels processos d’elaboració industrials i artesans de 14 aliments diferents: cinc tipus d’embotit; els làctics, centrats en els processos d’elaboració dels iogurts i els formatges en la seva variant de formatge fresc i formatge madurat; les farines a través de les quals es produeixen les neules i les galetes; la cervesa artesana; el pa com a aliment tradicional; els ‘snacks’, focalitzant aquesta categoria en l’elaboració dels ‘nachos’ i les conserves com a mètode tradicional d’emmagatzematge d’aliment, en què destaca la conserva del pèsol negre i els bolets deshidratats.

Distribució de l’espai firal

La indústria i el sector artesà són dues activitats dedicades a la transformació de les matèries primeres que es complementen. Per això, el recinte firal estarà format per diverses zones d’exposició, mostra i venda de productes amb l’objectiu de donar cabuda als diferents tipus d’empreses que representaran al sector durant la celebració de la fira. La carpa gran del Passeig de la Indústria acollirà una exposició sobre els processos productius que formen part del sector de l’agroalimentació a la comarca del Berguedà. A continuació, hi haurà una zona on s’ubicaran les indústries berguedanes més rellevants del sector agroalimentari i s’habilitaran una sèrie d’estands per tal que els productors artesans puguin mostrar i oferir els seus productes als visitants. Paral·lelament, els industrials i productors agroalimentaris disposaran d’espais per a realitzar breus sessions informatives sobre temàtiques relacionades amb el sector productiu al qual pertanyen.

La Plaça Viladomat acollirà un espai dedicat a les empreses de consum alternatives a l’Ibex. Aquest espai que ocupava tradicionalment l’escenari central on es portaven a terme les exhibicions gimnàstiques, comptarà amb una zona de conferències on les empreses podran donar a conèixer els seus productes entre el públic.

Activitats paral·leles

L’avinguda del Canal Industrial serà l’emplaçament on es realitzaran les exhibicions esportives de diverses disciplines que portaran a terme els centres esportius de la ciutat i la comarca durant els dos dies de la fira. Enguany, hi haurà les actuacions de l’Escola de ballet Mª Alba de Berga, el Club Karate Cantero, el Centre Esportiu Municipal El Tossalet, Berga Resort i el Centre Gimnàstic del Berguedà. Enguany, les exhibicions esportives han canviat d’ubicació per tal d’evitar la col·lisió sonora que es podria generar amb la resta de la fira, segons ha comentat el regidor, Francesc Ribera.

A banda d’això, s’habilitarà un espai destinat a l’activitat musical que acollirà concerts de diversos estils, des de l’acústic fins al rock, passant pel jazz, el pop, el folk i el swing. Els cantants o grups que actuaran a la fira són Cèlia Vila, Bluebell, Halldór Már, Món Petit Món i Rubber Soul. A més, també hi haurà una ballada de swing amb Bon Hop de Swing. La zona musical anomenada Vermusic es completarà amb un espai gastronòmic format per diverses Food Trucks. Aquesta zona també acollirà un espectacle d’animació infantil dinamitzat per Jaume Barri i un concurs de coneixements sobre la comarca del Berguedà.

Pel que fa a l’activitat cultural durant la fira, la Sala Casino del Teatre Municipal de Berga acollirà l’exposició anual col•lectiva de pintors berguedans Memorial Jacint Codina, que es podrà visitar durant tot el cap de setmana de 12 a 14h i de 18 a 20:30h. A més, el dissabte a la tarda els Castellers de Berga realitzaran una actuació conjunta amb els Castellers de la Sagrada Família, a la Plaça Doctor Saló. Paral·lelament, al Passeig de la Indústria s’hi durà a terme una audició de sardanes amb la Cobla Pirineu i la Colla Sardanista Cim d’Estela.

Finalment, el dissabte a la tarda es farà una ruta guiada sobre el passat industrial de la ciutat que tindrà com a punt de sortida la Plaça Sant Pere i durant la qual es presentarà el mural elaborat a les antigues escales de la presó: ‘De terra, carbó i fil’, de l’artista Roc Blackblock. La mateixa tarda, la Companyia de Jocs l’Anònima oferirà la possibilitat de jugar amb una selecció de Jocs Tradicionals al Passeig de la Indústria. La iniciativa es repetirà l’endemà al matí i a la tarda. El diumenge al matí, el Banc de Sang s’ubicarà a la Plaça Cim d’Estela per portar a terme una nova acapte de sang, i tot seguit, a la Plaça Sant Pere, hi haurà la XXIX Trobada de cotxes d’època de Berga.Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga