Inici

El SonaB dedica la 3a edició del festival dels vespres d’estiu a la percussió amb tallers i concerts a les places del barri vell

Presentació SonaB 2019
Ampliar en una finestra emergent Mònica Garcia i Javier Olaizola durant la presentació de la 3a edició del SonaB
Data de publicació: 14.06.19
Torna el SonaB! El festival dels vespres d’estiu de Berga és a punt d’encetar una nova edició que estarà dedicada a la percussió i que es farà del 27 de juny al 25 de juliol. El certamen musical és una aposta que va realitzar l’àrea de Cultura fa tres anys i que ha aconseguit consolidar-se després de dues edicions protagonitzades per la veu i el folk, respectivament. El SonaB és un projecte que es basa en la difusió cultural i l’experimentació musical a través de tallers i concerts, tal i com ha explicat la regidora de Cultura, Mònica Garcia, durant l’acte de presentació de la programació del SonaB. Segons Garcia, “volem que les persones tinguin l’oportunitat d’accedir a diverses expressions culturals de forma gratuïta i també volem acostar l’activitat cultural al barri vell”.

I és que el barri vell tornarà a ser l’escenari principal de les propostes musicals del SonaB a través d’una oferta variada de tallers i concerts que es faran l’últim dijous de juny i tots els dijous de juliol a les places del capdamunt de la vila i el centre de Berga. Pel que fa a l’emplaçament de les actuacions, Mònica Garcia ha expressat la voluntat de poder “realitzar concerts en racons emblemàtics i acollidors com la placeta del Carme o el safareig de la Gratella, però els requisits tècnics i de sonorització ens impedeixen poder fer ús d’aquests espais”.

Percussió i versatilitat d’origen africà

El festival SonaB arrencarà el dijous, 27 de juny, amb una actuació de música africana, a la Plaça de la Pietat. El ritme de la percussió i l’energia de la dansa són la base de l’espectacle que oferirà el grup senegalès Djilandiang, que pren el nom d’un instrument de percussió de la regió de Casamance i que en idioma mandinga significa ‘el missatger’. Djilandiang convida el públic a viure una festa autènticament africana, plena de colors i moviments, per promoure la convivència de les diferents cultures i creences del planeta. El concert farà un repàs per les diferents cultures del Senegal, així com dels instruments de cada regió i les màscares tradicionals. El concert començarà a 2/4 de 10 de la nit, però a les 7 de la tarda hi haurà un taller de percussió africana, on els participants podran tocar diferents instruments com seourouba, djembé, xung...

Percussió de carrer, creativitat i interacció

El 4 de juliol serà el torn del grup de percussió cerverí, Sound de Secà, que va realitzar una batukada nocturna pels carrers de Berga durant la celebració de la Festa Major d’Hivern, el desembre passat. La formació oferirà un taller per incentivar la creativitat a través de dinàmiques grupals en què es treballaran aspectes com l’escolta, el ritme, la dansa, el teatre, la coordinació, i la improvisació. Posteriorment, Sound de Secà oferirà l’espectacle ‘Emoriô’, un viatge emocional que va més enllà de la música, a través del ritme, el moviment, les melodies i la interacció amb el públic. La ubicació escollida per a la realització de les activitats de Sound de Secà serà la Plaça de Sant Pere.

Descobrint la txalaparta

La tercera proposta estarà dedicada a la txalaparta, que és un instrument de percussió de tradició basca relacionat amb l’activitat de convertir la poma en sidra. Javier Olaizola i Fernando Langarika seran els intèrprets encarregats de donar a conèixer aquest peculiar instrument entre el públic berguedà. Javier Olaizola s’ha mostrat il·lusionat de participar al festival SonaB i de poder compartir l’experiència amb Fernando Langarika. Pel que a les activitats relacionades amb la txalaparta, Olaizola ha assegurat que “farem un taller obert a persones de totes les edats i també realitzarem un concert didàctic per mostrar la txalparta tradicional i la contemporània i comptarem amb la col·laboració d’un acordionista per completar l’actuació”. En el concert es podrà gaudir del so de txalapartes de diferents materials com ferro, fusta o pedra. La Plaça de Santa Magdalena serà l’emplaçament que acollirà el taller i el concert de txalaparta el dijous, 11 de juliol.

Percussió corporal

La quarta jornada del certamen arribarà el 18 de juliol, a la Plaça del Forn, de la mà de Santi Serratosa, que oferirà un taller de percussió corporal per a infants i adults a partir de 5 anys amb una metodologia que dona molta importància a la improvisació, la creativitat i el llenguatge rítmic expressat amb el cos. Seguidament, hi haurà l’actuació de Santi & Mariona Duet que oferiran un espectacle on fusionaran la part rítmica de la percussió corporal amb la dansa, realitzant coreografies de cançons de diferents estils musicals per experimentar i fer recerca de diferents maneres d’entendre el ritme i el moviment.

Claqué i ball sobre la sorra

Camut Band tancarà el festival SonaB amb un taller d’introducció a la percussió africana i el certamen finalitzarà amb la interpretació de l’espectacle “Entre peus i mans”, un fragment de ‘Big Drums’ amb percussió africana, el tap dance o claqué i el ball sobre la sorra, una proposta multidisciplinar en la que es combina el teatre, la dansa, la música de creació pròpia i la participació del públic. Aquesta proposta es portarà a terme a la Plaça de la Pietat.

Les activitats del Sona B són gratuïtes i estan organitzades per l’Ajuntament de Berga amb el suport de la Diputació de Barcelona.Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga