Inici

La 2a edició de la Fira de la Xocolata i de la Ratafia serà itinerant i arribarà als diferents eixos comercials de la ciutat

Foto Presentació Fira Xoco i Ratafia 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 17.11.17
Berga viurà una de les jornades més dolces de l’any el proper dissabte, 25 de novembre, gràcies a la Fira de la Xocolata i de la Ratafia. Es tracta d’una mostra organitzada per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, el Casal Panxo i Berga Comercial que s’emmarca en el Mercat de Tardor de Berga i la celebració de la Festa de la Ratafia. Aquest any, però, els organitzadors han optat per donar continuïtat a la unió d’aquestes dues iniciatives per “oferir una activitat diferent al públic que serveixi per difondre el coneixement d’aquests productes agroalimentaris, així com per dinamitzar les diferents zones comercials de la ciutat”, segons ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, durant l’acte de presentació de la fira. Tanmateix, l’organització ha apostat per fer créixer la mostra estenent l’espai firal a d’altres eixos comercials de la ciutat i ampliant el nombre d’activitats programades. En aquest sentit, Ribera ha destacat el caràcter itinerant de la fira, ja que l’esdeveniment comptarà amb un espai d’exposició i venda de productes situat al carrer del Roser i la resta d’activitats es repartiran entre la plaça dels Països Catalans, el carrer Major i el passeig de la Indústria.

Mostra de productes i activitats per a tots els públics

Els actes de la Fira de la Xocolata i de la Ratafia començaran el divendres, 24 de novembre, amb un tast de ratafia de Destil·leries Vila en commemoració del centenari del naixement de l’establiment. La degustació del licor es realitzarà a 2/4 de 8 de la tarda al local comercial de la destil·leria situada a la Ronda de Queralt, 6.

El dissabte, 25 de novembre, hi haurà el gruix de les activitats de la mostra. El carrer del Roser s’omplirà amb més d’una quinzena de parades de productes relacionats amb la xocolata i la ratafia. En concret, hi haurà vuit productors xocolaters, sis destil·leries, una llibreria i un centre d’estètica que realitzarà demostracions de xocolateràpia. L’espai firal del carrer del Roser romandrà obert des de les 10 del matí fins a les 8 de la tarda i també hi haurà un espai gastronòmic on s’oferirà una demostració culinària i una degustació de conill amb xocolata acompanyat de pa de xocolata i gelat de ratafia elaborat pel restaurant Niu Nou de Bagà.

D’altra banda, a la plaça dels Països Catalans hi haurà una carpa d’activitats infantils per tal que la quitxalla pugui realitzar tallers i jocs, a càrrec de Cassie-Jo Sims i de l’entitat Colònies a Borredà. A més, també s’oferirà un tast de cacau de comerç just i un recital de poesia i un tast sensitiu de xocolata amb Alternativa 3 i Cacau Pastisseria d’Olot.

Una de les novetats d’aquest any serà un espectacle teatral de carrer. Els membres de l’Agrupació Teatral La Farsa de Berga recorreran el carrer Major oferint una petita representació que inclourà una degustació de bombons i altres productes elaborats per diversos establiments de Berga Comercial Carrer Major com per exemple: la Dolceria Alberich, la Dolceria Pujol, la Pastisseria i Forn la Lionesa i La Xauxa. L’activitat començarà a 2/4 de 7 de la tarda, però mitja hora abans hi haurà una audició de sardanes de Santa Cecília amb l’Escola Municipal de Música de Berga, a la plaça de Sant Joan.

Al vespre, les activitats es traslladaran al passeig de la Indústria, on es realitzarà una xerrada sobre alimentació saludable per conèixer els valors nutritius que aporten els productes protagonistes de la fira. Posteriorment, els comerciants de la zona oferiran un sopar popular elaborat amb productes de proximitat. La representant de l’entitat Berga Comercial El Vall, Eva Núñez, ha comentat que “la fira ha esdevingut una oportunitat pels petits botiguers per a poder acostar aquests aliments als consumidors”. El menú del sopar constarà d’una crema de carbassa amb un toc de ratafia, vedella estofada amb reducció de ratafia i blat de moro escairat i coulant de xocolata i ratafia. Els tiquets pel sopar costaran 10€ i es podran adquirir anticipadament a Fígols Home-Dona, a Casa Madriles i al Casal Panxo.

Concurs de Ratafia

Per últim, la fira també inclou la celebració de la 8a edició del Concurs de Ratafia artesana impulsat pel Casal Panxo. El certamen es dividirà en dues parts, ja que hi haurà una fase eliminatòria i d’una fase final. Albert Cols, membre de l’entitat s’ha mostrat optimista i ha dit que esperen superar la xifra de participants de l’any passat i arribar a la cinquantena de ratafies presentades. A més, ha comentat que en aquesta edició també augmentarà fins a la quinzena el nombre de ratafies comercials que podrà degustar el públic en el tast que es farà al passeig de la Indústria. Després del veredicte del jurat qualificat del concurs de la ratafia, la festa es traslladarà al Casal Panxo, on hi haurà l’actuació musical del grup ‘Pascual i els desnatats’.

El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, ha convidat a la ciutadania a participar a la fira i ha afegit que “tot i la meteorologia adversa que va acompanyar la fira l’any passat, la mostra va rebre bones impressions i esperem que es converteixi en un èxit i en un referent per a la ciutat”.

Alteracions de Trànsit

La celebració de la Fira de la Xocolata i de la Ratafia comportarà diverses alteracions del trànsit. En aquest sentit, Ribera ha afirmat que “s’intentaran minimitzar les restriccions de trànsit a la zona del carrer del Roser després de les queixes que va fer arribar el veïnat al consistori”. En aquesta ocasió, es prohibirà l’estacionament de vehicles al carrer del Roser i a la plaça dels Països Catalans a partir de les 7 del matí del divendres, 24 de novembre. Malgrat això, durant aquest dia es podrà circular per aquesta zona i es permetrà l’accés a la plaça dels Països Catalans a través del passatge Arquitecte Porta.

Pel que fa al dissabte, 25 de novembre, no es podrà circular pel carrer del Roser, des de la plaça de la Creu fins al carrer Cervantes, ni es podrà accedir a la plaça dels Països Catalans, des de les 8 del matí fins a les 8 de la tarda. Únicament es permetrà l’accés als veïns i veïnes del carrer Capolat durant l’horari esmentat. Finalment, tampoc es podrà estacionar al carrer Cervantes, entre el carrer del Roser i el passeig de les Estasellas, ja que aquest tram estarà habilitat com a zona d’aparcament pels firaires.

Per a més informació sobre la fira podeu consultar el web firaxocolata.ajberga.cat

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga