Inici

La Fira de Santa Tecla promou la divulgació i el coneixement d’animals de races autòctones i les activitats equines

Presentació Fira Santa Tecla 2019
Ampliar en una finestra emergent El dissenyador, Salvador Vinyes, i la regidora, Roser Rifà, durant la presentació de la Fira de Sant
Data de publicació: 13.09.19
Berga ultima els preparatius per acollir una nova edició de la Fira de Santa Tecla que se celebrarà el cap de setmana del 21 i 22 de setembre, al Passeig de la Indústria. La mostra vol promoure les tradicions del món rural amb activitats vinculades a la tradició ramadera i agrícola del territori posant en valor el potencial econòmic del primer sector berguedà. En aquest sentit, “el consistori vol seguir apostant per una fira de bestiar que sigui referència pels visitants que vulguin veure animals de pastura dels quals també en consumim la carn”, segons va explicar ahir la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, durant l’acte de presentació de la fira.

Coneixement i difusió de la raça autòctona catalana

Enguany, l’organització ha apostat pel coneixement dels animals de races autòctones catalanes amb l’exhibició d’exemplars d’ovelles, xais, gallines, oques, cavalls i vaca bruna. La fira comptarà amb la participació de l’osteòpata i fisioterapeuta equina, Susanne Lenk, que realitzarà activitats de divulgació sobre l’anatomia dels cavalls i demostracions de doma natural. La regidora Roser Rifà va explicar que “aquestes activitats substituiran la subhasta de bestiar que aquest any no podrà realitzar-se per motius logístics. Tot i això, creiem que aquesta proposta és atractiva perquè podrem aprendre sobre una temàtica que no s’havia vist fins ara a la comarca”.

D’altra banda, s’han programat dues xerrades: una sobre el projecte transfronterer sobre la vaca de l’Albera per posar en valor aquesta raça, la seva carn, la millora de la gestió ramadera i la prevenció d’incendis i una conferència sobre la transhumància dels cavalls que viuen en llibertat i la seva connectivitat amb el territori, a càrrec de la Fundació Miranda.

Una altra de les novetats de la present edició de la mostra ramadera serà l’habilitació d’un l’espai dedicat als artesans no alimentaris. L’objectiu és donar rellevància als artesans del territori que ofereixen productes d’artesania relacionats amb el món agrari i el bestiar. Tanmateix, es mantindrà l’espai d’exposició de maquinària agrícola i vehicles d’ocasió.

Gastronomia, música i tradició

La fira també disposarà d’un espai gastronòmic i musical que acollirà maridatges i concerts. D’una banda, hi haurà un tast d’iniciació al món del vi per aquelles persones que vulguin conèixer les característiques bàsiques dels vins i també es faran sessions de maridatge de vins i formatges. Els tastos tindran un preu de 4€ i els tiquets es podran adquirir al punt d’informació de la fira situat a la zona central del recinte firal. Pel que fa a la música, el públic podrà gaudir de les actuacions dels grups Apardalats i Wildeers. A més, també hi haurà una trobada d’acordions, una exhibició de ball country i una trobada de puntaires.

Activitats per a famílies

La Fira de Santa Tecla també inclourà una oferta d’activitats adreçades al públic familiar. En concret, es farà el II Concurs Internacional d’Espantaocells de Berga per a què tothom pugui decorar un espantaocells i optar a guanyar un dels premis que s’atorgaran per votació popular. També hi haurà un espectacle infantil de contacontes interpretat per la Pallassa Tràfalgar, un taller de cistelleria i passejades amb poni.

Senyalització de l’espai firal

L’organització del certamen també ha introduït millores en la senyalització de la fira. Per fer-ho, s’han instal•lat diversos tòtems construïts amb palets de fusta per indicar l’inici, el final i els espais del recinte firal que ocupa la totalitat de la Plaça Viladomat i el Passeig de la Indústria. Aquestes estructures de fusta estan folrades amb unes lones on apareix el logotip i el programa d’activitats de la mostra. La regidora de Promoció Econòmica va comentar que “tot i tractar-se d’una fira lineal, hem volgut separar els espais per a què el visitant sàpiga on és en cada moment i pugui dirigir-se directament al lloc on es fa cada activitat sense perdre’s”.

La imatge del material de difusió de la fira ha estat elaborada pel dissenyador berguedà, Salvador Vinyes, que en aquesta ocasió ha evocat la coneguda imatge dels Beatles travessant un pas de vianants a Abbey Road. Segons va explicar el mateix Vinyes, “el cartell està protagonitzat per un animal que en aquest cas és una cabra travessant un pas de vianants. És un fet poc habitual, però la cabra pot fer-ho perquè és el seu dia”.

L’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga ha destinat un pressupost de 21.500€ a l’organització de la fira, una xifra similar a l’any passat.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga