Inici

Berga lliurarà 1.300 bosses de cotó reutilitzables per fomentar la reducció de l’ús de plàstics als comerços de la ciutat

Presentació bosses comerciants
Ampliar en una finestra emergent Presentació de la campanya per a la reducció de l'ús de bosses de plàstic
Data de publicació: 12.12.19
Bergacomercial, en col·laboració amb l’Ajuntament de Berga, repartirà unes 1.300 bosses de cotó reutilitzables als comerços de la ciutat per incentivar la substitució del plàstic als establiments de l’entitat de forma progressiva. La iniciativa forma part de les accions iniciades el passat mes de novembre per conscienciar la ciutadania sobre la importància de reduir la generació de residus. Es tracta d’un conjunt d’accions desenvolupades en diversos àmbits que s’han finançat mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona. El regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, ha explicat que “el consistori ha volgut diversificar les actuacions amb l’objectiu d’avançar en la recuperació i la disminució de la generació de residus”.

Desobeir la monarquia del plàstic

La campanya impulsada per la Unió de Botiguers i Comerciants es titula ‘Jo desobeeixo la monarquia del plàstic’ i compta amb la participació dels comerços compromesos en eliminar l’ús dels plàstics. Per això, els botiguers repartiran bosses de roba dissenyades per a l’ocasió en què hi apareix el lema de la campanya i una corona invertida per il·lustrar la desobediència davant de l’ús abusiu del plàstic. Es tracta “d’un disseny provocador per fer que es parli de la campanya, així com per crear consciència entre els veïns i veïnes”, segons ha comentat el president de Bergacomercial, Xavier Orcajo.

El representant de l’entitat comercial també ha expressat la voluntat d’aconseguir que els 140 comerços associats deixin d’utilitzar bosses i envasos de plàstic durant el 2020. Segons les dades d’una enquesta realitzada entre els locals de Bergacomercial, el 40% dels establiments ha deixat de fer ús del plàstic, el 35% deixarà de fer-ho durant el primer semestre de l’any i el 6% es compromet a fer-ho en els propers dotze mesos. Orcajo ha afegit que “el 20% restant correspon a establiments que volen eliminar l’ús del plàstic, però les alternatives de mercat són molt costoses pel tipus de producte que comercialitzen”. En aquest sentit, l’entitat treballarà per donar suport a aquests comerços en la cerca d’alternatives sostenibles.

Finançament de la campanya

Les bosses de cotó de la campanya de Bergacomercial s’han finançat amb una subvenció del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals 2019 destinada a les activitats de sensibilització i educació ambiental sota el nom “Tips de plàstic”. L’import atorgat per l’ens provincial ha estat de 4.340€, dels quals, 1.500 s’han utilitzat per a la compra, el disseny i l’estampació de les bosses reutilitzables que es distribuiran als comerços.

Carmanyoles i portaentrepans

Les primeres actuacions es van realitzar des del departament d’Educació i van consistir en el repartiment de portaentrepans i carmanyoles entre l’alumnat d’educació infantil i cicle inicial per substituir els embolcalls d’un sol ús (bosses de plàstic, films i paper d'alumini) en els esmorzars. La iniciativa es va dur a terme a les cinc escoles de Berga, els dies 25 i 29 de novembre, i es completarà més endavant amb l’entrega de bosses reutilitzables a l’escola bressol Flor de Neu per posar-hi la roba i els pitets per rentar.

Enquesta i entrega de plantes

Paral·lelament, s’ha fet el lliurament de plantes per agrair la col·laboració de la ciutadania en el primer any de la posada en funcionament del servei de recollida de residus porta a porta. Totes les persones que es van apropar als punts establerts, els dies 16 i 30 de novembre, van rebre una planta de regal pels bons resultats del primer any del servei, després de respondre una breu enquesta sobre el servei.

Consciència entre el personal municipal

El regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, també ha anunciat que el consistori està estudiant la possibilitat d’eliminar els gots d’un sol ús de les fonts d’aigua emprades als edificis i espais de treball municipals. En aquest sentit, la regidoria ha establert contactes amb l’empresa que gestiona el servei per tal de substituir els dispensadors de gots de plàstic.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga