Inici

Berga acollirà una cinquantena de persones refugiades dins el programa de refugiats de la Creu Roja

Roda de premsa de presentació del programa d'acollida de refugiats
Ampliar en una finestra emergent Roda de premsa de presentació del programa d'acollida de refugiats
Data de publicació: 12.12.16
La capital berguedana serà una de les ciutats on es desenvoluparà la primera fase del Programa estatal d’acollida i integració de població refugiada a Catalunya que Creu Roja està duent a terme i que permetrà a Berga rebre de manera imminent una cinquantena de persones. Així s’ha presentat aquest matí en roda de premsa a la seu de la Creu Roja de Berga amb la presència dels presidents provincial i local de la Creu Roja, Josep Quitet i Montserrat Pont, juntament amb el coordinador de l’entitat a Catalunya, Enric Morist; l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós; la regidora d’Atenció a les Persones, Anna Alsina; i el conseller comarcal de l’Àrea d’Atenció a les Persones, Josep Lara.

Tal com explica l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, des de l’Ajuntament de Berga ja des de l’octubre de l’any passat es va mostrar la voluntat de ser un ens actiu en l’acollida de persones refugiades: “Nosaltres ja fa temps que estem treballant per a la dignificació de la vida de qualsevol persona que ha fugit del seu país. Creiem que tenim l’obligació ètica i moral d’atendre, socórrer i acollir a les persones refugiades que estan fugint, per la força, dels seus països, tal i com molts catalans i catalanes van haver de fer-ho a la força a causa de la Guerra Civil i la dictadura. Per tot això, des del primer moment en què se’ns va proposar de participar en aquest projecte ho vam tenir clar: sí perquè creiem que més enllà de les polítiques de murs que la Unió Europea imposa dins les seves fronteres i que no són de cap manera vàlides per a una majoria social han de ser necessàriament revertides per afrontar els principis bàsics que sostenen la llibertat de les persones i dels pobles”, sentencia. En aquesta línia, en el seu moment, l’Ajuntament de Berga va activar un formulari per tal de recollir recursos de les diferents persones que volien col•laborar i també s’han anat fent accions de sensibilització, i a l’espera de poder actuar en l’acollida pròpiament dita, es va començar a reelaborar el Pla d’Acollida. Una tasca, però, que tal com detalla la regidora d’atenció a les Persones, Anna Alsina, tot i no ser feta en va, no va tenir resultats immediats: “No es rebia informació sobre el què estava passant, l’Estat Espanyol no lluïa per la seva obertura de fronteres ni per l’oferta de places d’asil, la Generalitat no disposava d’informació i els municipis catalans i els seus habitants volíem estendre la mà a totes aquestes persones sense poder-hi fer massa res”, lamenta.

Va ser aleshores que des de la iniciativa popular Berga va mostrar la seva solidaritat a través de diferents entitats i ara gràcies a Creu Roja a Berga es podrà desenvolupar la primera fase d’aquest programa corresponent a l’acollida inicial, de sis mesos de durada, en el qual es cobreixen totes les necessitats bàsiques de les persones refugiades i se’ls proporciona allotjament en places d’acollida residencial, per tal que es puguin concentrar el màxim en el coneixement de l’entorn del país d’acollida i se sentin les bases del seu procés d’integració. Així ho reivindica també l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós: “Ja fa temps que Berga mostra que té les portes obertes a la solidaritat internacional. I volem que tothom qui viu a Berga, vingui d’on vingui s’hi senti bé. Perquè la millor manera de col•laborar amb les persones refugiades és facilitar la cohesió entre tots i totes les que convivim a la ciutat i això passa per reconèixer a les persones refugiades com a ciutadanes de ple dret del nostre municipi, ja que és en l’espai local on es construeixen les relacions humanes, es comparteix la vida quotidiana i interessos comuns. Els espais comuns de la nostra ciutat han de permetre la creació de vincles d’empatia i solidaritat”, assegura, a la vegada que fa una crida a la implicació popular: “L’Ajuntament hi serà, però volem que això sigui un projecte de ciutat. Volem que hi siguin les persones, les entitats, que prenguem aquesta situació com una injecció d’optimisme, com un repte”, demana.

La Creu Roja és una de les entitats socials que gestiona el programa estatal d’acollida i integració per a població refugiada, del qual formen part també les noves places obertes a Berga. Aquest programa, finançat pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, s’ocupa de cobrir de forma integral les diverses necessitats que poden tenir les persones refugiades, a través de tres fases d’atenció (acollida, integració i autonomia), amb una durada total de 18 mesos. Es tracta de necessitats d’allotjament, manutenció, suport psicològic, atenció sanitària, assessorament jurídic, atenció social, formació (especialment pel que fa a la llengua i coneixement de l’entorn), la inserció laboral, etc.

Des de principis d’any, la Creu Roja ha triplicat les seves places d’acollida arreu de Catalunya. A les 48 amb què comptava a l’àrea metropolitana de Barcelona, se n’hi han afegit 22 a Tarragona, 16 a Lleida i ara les 50 de Berga. Tenint en compte que la fase d’acollida dura 6 mesos, les 136 places d’acollida de la Creu Roja a Catalunya permeten atendre 272 persones refugiades a l’any. Amb aquesta ampliació, la Creu Roja vol cobrir les creixents necessitats d’acollida de la població refugiada. Durant aquest procés, la Creu Roja ha apostat per la descentralització, en considerar que la implicació del conjunt del territori és fonamental per garantir l’èxit del procés d’integració, ubicant les noves places d’acollida en localitats que, com Berga, tenen espais adequats disponibles. Així ho matisa el coordinador de la Creu Roja de Catalunya, Enric Morist: “Sabem que no serà una feina fàcil i Berga és una ciutat amb experiència en acollida de refugiats, té una Creu Roja potent i preparada, disposa de les instal•lacions que necessitem i compta amb una administració i una ciutat que volen estar a prop de les persones que pateixen i per tant ens dóna garanties per tirar endavant aquest projecte”, assegura.

Amb la voluntat de poder informar a la població i resoldre els dubtes que es generin, des de l’Ajuntament de Berga, juntament amb la Creu Roja, es faran unes xerrades informatives obertes a la ciutadania i també específiques per àmbits, sobretot per als professionals de la salut i de l’educació, per tal que aquest treball cap a la cohesió sigui realment un treball en xarxa i aquest nou repte per Berga sigui tot un èxit. La primera xerrada, oberta a tothom, serà el dimarts dia 20 de desembre a les 8 del vespre a la sala Casino.

Des de l’Ajuntament de Berga s’agraeix a la Creu Roja la confiança i l’aposta per la ciutat en aquest projecte i també a l’Alberg de Berga per posar a disposició part de les seves instal•lacions en l’assoliment d’aquest repte.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga