Inici

La comunitat musulmana celebrarà diumenge, 11 d’agost, la Festa del Xai a diversos municipis berguedans

Àpat de la Festa del Xai
Ampliar en una finestra emergent Àpat de la Festa del Xai
Data de publicació: 05.08.19
La població musulmana del Berguedà és a punt per a l’Aid al-Adha o Festa del Xai, que se celebrarà el diumenge, 11 d’agost. Aquesta festivitat es realitza el desè dia de l’últim mes del calendari islàmic, coincidint amb el final del Dhu I-Hajj, el pelegrinatge que realitzen anualment milions de persones musulmanes a la ciutat de La Meca, a l’Aràbia Saudita, en compliment d’un dels cinc preceptes fonamentals de l’Islam. Atès que es tracta d’un calendari lunar, la data d’aquesta festivitat s’avança 11 dies cada any, aproximadament, en el calendari gregorià. La festa recorda el passatge de l’Alcorà que relata la voluntat del profeta Ibrahim (Abraham) de sacrificar el seu fill Ismaïl (Ismael) com a acte d’obediència i lleialtat a Al·là (Déu), que en l’últim moment decideix aturar-lo per a què li ofereixi un xai en comptes de sacrificar el noi.

Una festa de retrobament

La celebració de la Festa del Xai, també coneguda com a festa del sacrifici, començarà amb una pregària familiar o comunitària a la mesquita dels diferents municipis berguedans a trenc d’alba. Tot seguit, es realitzarà el sacrifici dels animals als escorxadors per part de personal qualificat per garantir que es compleixen els requisits legals i sanitaris de la carn que es consumirà durant l’àpat festiu. De l’animal sacrificat, la tradició diu que la família només se n’ha de quedar una tercera part, la resta s’ha de repartir entre les persones necessitades i entre veïns, amics i coneguts. La festa del sacrifici també és una ocasió per retrobar-se amb familiars i amics.

Aspectes logístics

El repartiment dels animals es realitzarà al migdia, a la zona dels Quaranta Pilans, tal i com s’ha fet en les darreres edicions de la festa. Enguany, es preveu distribuir un centenar de xais, una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. L’organització logística de la Festa del Xai va a càrrec de l’àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà en coordinació amb l’àrea de Festes de l’Ajuntament de Berga, els representants de les comunitats islàmiques de Berga, Gironella i Navàs, els responsables de Salut Pública, els carnissers de la comarca i els membres dels cossos de seguretat.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga