Inici

La cavalcada de reis de Berga incorpora la participació de persones racialitzades i renova dels vestits dels patges portadors de torxes

Cavalcada de Reis 2019
Ampliar en una finestra emergent Cavalcada de Reis de 2019
Data de publicació: 23.12.19

Fa mesos que els nens i nenes esperen l’arribada dels Reis d’Orient amb neguit i il·lusió. Segons les últimes informacions rebudes des de terres llunyanes, la comitiva encapçalada per Melcior, Gaspar i Baltasar preveu arribar a Berga el diumenge, 5 de gener. Abans, però, un seguici d’emissaris i assistents reials farà parada a la ciutat per recollir les cartes elaborades pels infants. Enguany, l’arribada dels patges i la cavalcada de reis incorporen una sèrie de canvis per promoure una festa més participativa i transversal, a través de la creació d’una comissió formada per persones encarregades d’organitzar els actes de la festivitat de reis. Una de les novetats de l’edició de 2020 serà la inclusió de persones racialitzades en la comitiva del rei Baltasar. La Banda i la Jove Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga també participaran en els diferents actes realitzant l’acompanyament musical durant l’arribada dels patges i la cavalcada de reis.

Comissió organitzadora

La regidoria de Festes de l’Ajuntament de Berga ha promogut canvis en el model organitzatiu de la cavalcada per obrir la gestió de l’esdeveniment a totes les persones interessades en formar-hi part. En aquest sentit, la comissió compta amb persones vinculades a les entitats que tradicionalment havien coorganitzat la cavalcada (Bauma dels Encantats, Penya Boletaire i Colònies a Borredà), membres de l’associació Unitat Contra el Feixisme i el Racisme al Berguedà, persones a títol individual compromeses en aportar idees per millorar la cavalcada de reis i personal tècnic municipal que s’encarregarà de les tasques logístiques.

Baltasar de veritat

Un cop finalitzada la cavalcada de l’any passat i arran de les demandes de l’entitat Casa Nostra Casa Vostra per acabar amb la pràctica de pintar de color negre les persones que integren la comitiva del rei Baltasar, l’Ajuntament de Berga va prendre el compromís de treballar per facilitar la incorporació de persones racialitzades en els actes de reis. En aquesta ocasió, el rei Baltasar i les dues patgesses que l’acompanyen seran persones reacialitzades, mentre que la resta de patges deixaran de portar la cara embetumada i es farà ús d’un tipus de maquillatge facial similar al dels patges dels altres dos reis.

Una altra de les novetats d’aquest any serà la renovació del vestuari dels patges que porten les torxes. Les espurnes que desprenen les torxes provoquen alguns desperfectes en els vestits i, per això, s’han confeccionat vestits nous amb un tipus de teixit ignífug que repel·leix les guspires que cauen al damunt dels portadors de les torxes.

Entrega de cartes durant la festivitat de Sant Esteve

Berga rebrà la visita dels patges i patgesses reials el dijous, 26 de desembre, coincidint amb la celebració de Sant Esteve. La comitiva arribarà a 2/4 d’11 del matí al monument de La Patum, situat al capdavall del Passeig de la Pau i, posteriorment, es dirigirà a la Plaça de la Creu. Seguidament, els patges i patgesses es distribuiran i s’ubicaran en tres equipaments municipals (Ajuntament de Berga, Pavelló de Suècia i Hotel d’Entitats) per rebre els infants fins a la 1 del migdia. Els emissaris i assistents dels Reis Mags s’ocuparan de recollir les cartes i entregaran un obsequi als nens i nenes.

Una vetllada màgica amb els tres Reis d’Orient

La tarda del 5 de gener, Melcior, Gaspar i Baltasar recorreran els carrers de la ciutat repartint caramels juntament amb un seguici format per desenes de patges i patgesses, portadors de torxes i estendards. Cadascuna de les carrosses comptarà amb un grup de percussió musical que anunciarà l’arribada dels tres reis, mentre que la carrossa del carbó tancarà la rua. A 2/4 de 6 de la tarda, l’estel lluminós iniciarà la desfilada a la Plaça de Gernika que seguirà pels carrers Pere II, Mestre de Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz i Pere III fins arribar a la carretera de Sant Fruitós, el carrer del Roser i la Plaça de la Creu. En aquest punt del recorregut, els reis deixaran les carrosses i continuaran la ruta a peu pel carrer de la Ciutat fins a la Plaça de Sant Pere, on realitzaran l’ofrena d’or, encens i mirra al pessebre de La Berruga. Tot seguit, es dirigiran a l’Ajuntament de Berga on l’alcaldessa, Montse Venturós, els entregarà les claus de la ciutat que els permetrà accedir a les llars berguedanes durant la nit per deixar-hi els regals. Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran als infants des del balcó consistorial i, tot seguit, rebran els nens i nenes a la Sala de Plens del consistori.

La celebració de la cavalcada de reis comportarà diverses afectacions de trànsit en els trams del recorregut, les quals, podeu consultar en aquest enllaç.

Visita als usuaris i usuàries de centres de dia i residències

Els Reis d’Orient també aprofitaran el seu viatge per visitar els usuaris i usuàries de diversos centres de dia i residències de la ciutat que no poden desplaçar-se per veure la cavalcada. El dia 5 de gener, abans de l’inici de la desfilada, passaran pels centres Cim d’Estela i l’Onada, així com per la Residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) i el dia 6 de gener, al matí, visitaran la Residència i l’Hospital Sant Bernabé.Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga