Inici

La retirada d’estructures modernes del Castell de Sant Ferran clou la campanya arqueològica del 2016

Rasa oberta on s’observa el mur de l’estructura
Ampliar en una finestra emergent Rasa oberta on s’observa el mur de l’estructura
Vista general de l’excavació
Ampliar en una finestra emergent Vista general de l’excavació
Paret de la piscina que correspon a l’antic hotel construït després de ser comprat per Mario Massagi l’any 1945
Ampliar en una finestra emergent Paret de la piscina que correspon a l’antic hotel construït després de ser comprat per Mario Massagi
Data de publicació: 02.12.16
La campanya de treballs arqueològics al Castell de Sant Ferran ha finalitzat enguany amb diverses actuacions destinades a retirar les estructures de l’antic hotel construït als anys 40 del segle passat en aquest emplaçament. D’aquesta manera es dóna continuïtat a les activitats que es van fer a l’estiu durant el camp de treball d’arqueologia que va facilitar el descobriment de restes de l’antiga església de Santa Eulàlia.

Els darrers dies diverses excavadores han estat treballant sobre el terreny amb l’objectiu d’iniciar els treballs de retirada del vas de l’antiga piscina de l’hotel que impedeix continuar amb la prospecció arqueològica que permetrà descobrir les veritables restes del Castell. De moment, es pot visualitzar un tros de paviment que data de la primera Guerra Carlina, situat a tocar d’un dels marges de la piscina i també s’ha delimitat una superfície de terreny en què, tal com explica l’arqueòleg que ha dut a terme els treballs, Pere Cascante, “es creu que comença a aparèixer el paviment de l’església”, detalla.

L’Associació d’Amics del Castell és l’entitat que impulsa el projecte amb la finalitat de contribuir a la rehabilitació del patrimoni històric de la ciutat i afavorir la descoberta i el coneixement d’aquest entre la ciutadania. El president de l’agrupació, Xavier Campillo, assegura que “les perspectives són bones, tot i que es desconeix el que es conserva exactament de l’estructura original de l’església”. En aquest sentit, Campillo diu que la rasa excavada des del polvorí “fa preveure que les estructures són força profundes i això significa que la possibilitat de trobar estructures medievals, romanes, ibèriques, entre d’altres augmenta en funció de la fondària i dels sediments que tingui el turó del castell”, argumenta.

L’Associació té previst reprendre les excavacions durant el proper mes de març amb l’ajuda d’un grup de voluntaris de l’institut Guillem de Berguedà. Posteriorment, els impulsors del projecte es plantejaran la necessitat de tornar a fer treballs amb maquinària que els permeti seguir retirant les estructures modernes que hi ha a la zona. En aquest sentit, Campillo, explica que la piscina va ser construïda dins del perímetre que ocupava l’antiga església i que creuen que el jaciment que hi ha sota de la part menys profunda de la piscina podria amagar descobertes interessants.

Els treballs que es fan al Castell de Sant Ferran compten amb el suport de l’Ajuntament de Berga i del Consell Comarcal del Berguedà.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga