Inici

Berga celebra la Carlinada per a rememorar els enfrontaments entre carlins i liberals a través de la divulgació i l’entreteniment

Presentació Carlinada 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 05.07.17
Berga retrocedirà en el temps durant dos dies per a reviure els enfrontaments que van protagonitzar els carlins i els liberals durant el segle XIX, així com el moment en què la ciutat va esdevenir capital carlina de Catalunya, l’any 1837. Aquesta vegada, però, la batalla serà amistosa ja que els dos bàndols prendran part en una sèrie d’activitats divulgatives i lúdiques que serviran per a rememorar el passat de la ciutat. Precisament, aquest és l’objectiu de la Carlinada, una festa que pretén posar en valor el patrimoni històric de la ciutat, segons ha explicat el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera. Durant l’acte de presentació de la festa, Ribera ha destacat l’impacte econòmic i social que van tenir les guerres carlines i la necessitat de difondre-ho de forma amena per a facilitar-ne el coneixement. Per això, els dies 7 i 8 de juliol se celebrarà la segona edició de la Carlinada que, enguany, potenciarà el nombre d’activitats dedicades a la divulgació i que inclou algunes novetats, com per exemple, una recreació històrica pel centre de Berga o un referèndum per a escollir el bàndol que generi més simpatia entre els berguedans i les berguedanes. Tot això sense oblidar la vessant més competitiva que servirà per atraure un ventall de públic més ampli i per a establir un sistema de puntuació que determini si durant el proper any, Berga serà una ciutat carlina o liberal.

Les activitats de la Carlinada començaran el divendres, 7 de juliol, amb una lectura dramatitzada de la novel·la de Joan Perucho titulada ‘Les històries naturals’. Es tracta d’una obra literària ambientada durant la Primera Guerra Carlina que inclou alguns espais i escenaris de Berga i del Berguedà, segons ha precisat la directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau. L’activitat que comptarà amb la col·laboració de Toni Gol, es farà a les 7 de la tarda al Museu Comarcal de Berga i finalitzarà amb un pica-pica al bar El Celler. Les reserves per a participar en aquesta activitat es podran fer a través de l’Oficina de Turisme de Berga. A les 8 de la tarda hi haurà una batalla de làser tag per als més intrèpids. Es tracta d’una activitat similar al paintball en què s’utilitzen unes carrabines o armes làser que funcionen electrònicament. El combat es disputarà pels carrers del barri vell de Berga i els participants hauran d’escollir un dels dos bàndols a l’hora d’inscriure’s. La jornada finalitzarà amb un concurs de coneixements que es realitzarà a la plaça de Sant Joan, a les 11 de la nit. Es tracta d’una activitat que posarà a prova els participants a l’hora de respondre preguntes a través d’una aplicació mòbil en què hi poden jugar tots els assistents a la vegada. L’activitat anomenada ‘Berga o Barbàrie’ estarà dirigida per l’historiador Albert Cols i caldrà inscripció prèvia. A més, també serà imprescindible portar el mòbil amb la bateria carregada i amb Internet.

Els actes es reprendran el dissabte, 8 de juliol, a partir de les 11 del matí amb una visita guiada per catorze escenaris carlins, a càrrec de Toni Gol. Es tracta d’una ruta d’una hora i mitja per a conèixer diferents espais de la ciutat que van ser escenari de fets i anècdotes destacables durant les guerres carlines. La plaça de Sant Pere serà el punt d’inici del tomb per Berga i per a participar en la visita serà necessari formalitzar la inscripció. A les 12 de migdia, la plaça de Sant Joan acollirà un vermut-concert a càrrec del músic Joan Reig i a la 1, es disputarà un partit amistós l’handbol entre l’Handbol Berga (Carlins) i els Blanc-i-Blaus de Granollers (Liberals) al pavelló d’esports. Les activitats seguiran a les 6 de la tarda amb una sessió de jocs infantils a càrrec de la Cia. de Jocs l’Anònima, a la plaça de Sant Joan. A la mateixa hora, l’ANC de Berga portarà a terme un referèndum per a què la ciutadania pugui votar per un dels dos bàndols, a la plaça de Sant Joan. A continuació, els membres de l’Agrupació Teatral La Farsa realitzaran una recreació històrica pel centre de Berga, acabant a la plaça de Sant Joan. A les 7 de la tarda es farà la presentació del còctel carlí a la cerveseria El Kóm i a les 9 del vespre es proclamarà al bàndol vencedor a la plaça de la Creu després de finalitzar el recompte de punts obtinguts pels carlins i els liberals en les diverses activitats realitzades. La festa acabarà amb dues actuacions que es faran a la plaça de Sant Joan a partir de les 11 de la nit. Hi actuaran els grups ‘Senyor dels llamps’ i ‘Thug Life Band’.

Les inscripcions per a participar en les activitats de la Carlinada es podran fer a través del web oficial de la festa www.carlinada.cat, a l’Oficina de Turisme de Berga situada al carrer dels Àngels, 7 o un quart d’hora abans de l’inici de les activitats, en cas que quedin places disponibles.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga