Inici

La Fira de Santa Tecla potencia el caràcter agrícola i ramader de la mostra a través d’una subhasta de vedells de raça Bruna

Foto RdP Santa Tecla 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 21.09.17
Berga acollirà una nova edició de la Fira de Santa Tecla que se celebrarà els dies 23 i 24 de setembre a la zona del passeig de la Indústria. Es tracta d’una mostra ramadera que pretén potenciar les tradicions del món rural recuperant algunes de les activitats que es feien antigament com la compravenda de bestiar, de maquinària agrícola i de productes agroalimentaris i, per això, el concepte escollit per a promocionar el certamen és “Tornem a la terra”. Segons ha afirmat aquest matí en roda de premsa el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, l’objectiu és “reforçar el caràcter ramader i agrícola de la mostra per a convertir-se en un espai útil i de referència pel sector de la ramaderia”.

Subhasta d’exemplars de raça Bruna dels Pirineus

Una de les grans apostes d’aquesta edició serà la realització d’una subhasta de vedells procedents del Centre de Testatge Bon Repòs de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, que es farà el dissabte a la plaça Viladomat a partir de les 12 del migdia. Tal i com ha detallat el gerent de l’entitat, Martí Orriols, se subhastaran set vedells que es convertiran en els futurs sementals de les explotacions ramaderes en què la raça Bruna té una major implantació. Els ramaders interessats en participar-hi hauran d’acreditar-se al mateix lloc de la subhasta presentant les credencials de les seves explotacions i després se’ls hi entregarà un número i un llibret on es detallaran les característiques dels animals subhastats com ara la qualificació morfològica i esquelètica, la docilitat, el desenvolupament muscular, la qualitat seminal, etc. El preu de sortida dels exemplars el fixarà el propietari de cada animal i les puges de la subhasta seran de 50€.

Difusió dels trets característics de la raça Bruna

D’altra banda, la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus portarà a terme una presentació per a donar a conèixer les característiques d’aquesta raça poc coneguda entre la població. Martí Orriols ha destacat que es tracta d’una activitat oberta a tothom que “permetrà als assistents identificar la raça autòctona del nostre país, la qual, té una important implantació a la zona nord dels Pirineus”. L’acte es farà diumenge, a 2/4 de 12 del matí, a la plaça Viladomat.

Espai gastronòmic i mostra de formatges de muntanya

Tanmateix, la Fira de Santa Tecla disposarà una carpa gastronòmica anomenada “La Taverna” on es realitzaran tastos de cervesa, vedella i gelats, a càrrec d’El Kom, Casa Enfruns i Sherbet. En aquest espai, també s’hi faran maridatges de vins i formatges a través de diversos artesans de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA) i dels comerços locals Milvins i Vins Simon. Es tracta d’una activitat especialitzada que pretén donar valor als productes artesans i per això, es faran tastos de formatge de cabra, d’ovella i de vaca maridats amb vins mentre s’explica el procés d’elaboració d’aquests productes. Hi haurà un total de 20 places disponibles per a cada tast i els tiquets es podran comprar per 4€ a la zona d’informació de l’espai gastronòmic situat al mig del Vall.

Exposició de bestiar, maquinària agrícola i vehicles d’ocasió

Com és habitual, la mostra també disposarà d’una zona d’exposició de bestiar, maquinària agrícola, vehicles d’ocasió i venda de productes agroalimentaris. Paral·lelament, durant tot el cap de setmana es realitzaran activitats culturals, actuacions musicals, espectacles infantils, conferències i tallers. Per exemple: hi haurà una trobada de puntaires i una altra d’acordions, concerts amb els grups de la Banda Bufanda i Gots de Tuba, l’actuació infantil ‘Gresca Fresca’ amb la Cia. De Parranda, classes de ball i exhibició country amb l’Associació Granger’s del Berguedà i un taller sobre agricultura ecològica i pagesia de muntanya a càrrec de Biolord Cooperativa.

Distribució del recinte firal

El recinte firal estarà obert des de les 10 del matí fins a les 9 del vespre i ocuparà tot el passeig de la Indústria, des de la plaça Viladomat fins a la plaça Cim d’Estela. Tal i com s’ha fet amb les darreres fires realitzades en el mateix emplaçament, es prohibirà l’estacionament de vehicles per a donar més amplitud a l’espai de passeig dels vianants, així com per a fomentar la relació entre els establiments habituals de la zona i els productors del recinte firal. El mercat setmanal del dissabte se situarà al passeig Vila de Casserres.

Productors participants i pressupost de la fira

La Fira de Santa Tecla està impulsada per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga i comptarà amb 20 expositors de bestiar, 6 de maquinària agrícola, 8 de vehicles d’ocasió, 23 de productes agroalimentaris, 10 artesans de formatge de muntanya i 2 cellers de vins. La mostra tindrà un cost d’uns 17.000€, una xifra similar a la de l’any passat.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de la fira en aquest enllaç.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga