Inici

Berga homenatja a Prudenci i Aurora Bertrana amb una exposició temporal de quadres del pintor i escriptor torderenc que es podrà veure fins al febrer de 2018

Fot Expo Bertrana 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 30.11.17
El Museu Comarcal de Berga s’ha sumat a la celebració de l’Any Bertrana amb l’organització d’una exposició temporal de pintura per a retre homenatge a Prudenci i Aurora Bertrana amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i del 125è aniversari de la seva filla, Aurora Bertrana. En aquesta ocasió, l’equipament municipal acollirà una mostra anomenada “Paradís Bertrana” formada per 12 quadres que es podran veure de l’1 de desembre de 2017 a l’1 de febrer de 2018. Les obres incloses en l’exposició han estat cedides pel Museu d’Art de Girona, el Fons Bertrana de la Biblioteca del Barri Vell de la Universitat de Girona i els fons particulars de Ramon Anglerill, Mercè Fontdevila, Ramon Arús, Dani Montañà i Emilia Serra.

A més de les pintures esmentades anteriorment, també es podran veure altres peces com per exemple: una carta que Prudenci Bertrana li va enviar al pare d’Emilia Serra o una col·lecció dels llibres d’Aurora Bertrana. L’Arxiu també ha aportat la reproducció de dues fotografies de caràcter costumista en què hi apareixen els Bertrana i altres llibres dedicats. Tanmateix, l’exposició compta amb el documental ‘Prudenci Bertrana. Ànima d’impenitent’. Es tracta d’un reportatge produït per l’Ajuntament de Tordera sobre la vida i l’obra de l’escriptor des de la vessant cultural, acadèmica i política.

El guia cultural Toni Gol s’encarregarà d’oferir una breu pinzellada sobre el vincle que unia a Aurora i Prudenci Bertrana amb la comarca del Berguedà, lloc on van passar alguns períodes de les seves vides, durant l’acte d’inauguració de l’exposició que es farà aquest divendres, 1 de desembre. L’esdeveniment es farà a les 8 de la tarda al Museu Comarcal de Berga, situat al carrer dels Àngels, 7 (Oficina de Turisme de Berga).

Aquesta, però, no és la primera activitat que es realitza a la ciutat de Berga amb motiu de l’Any Bertrana. L’equipament cultural va exposar a l’abril dues pintures que l’artista i escriptor torderenc havia regalat a la ciutat, però que havien quedat en l’oblit durant anys. A més, també s’han fet diverses visites guiades tot recorrent els indrets més significatius pels Bertrana durant la seves estades al Berguedà.

Per altra banda, el 2 de desembre es realitzarà una taula rodona organitzada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga sobre la figura d’Aurora Bertrana i les particularitats de la seva producció literària. L’activitat es farà a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga, a partir de les 12 del migdia i comptarà amb la participació de Maria Neus Real de la Universitat Autònoma de Barcelona i Adriana Bàrcia de la Universitat de Girona.

Finalment, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet també ha acollit una exposició anomenada ‘Prudenci Bertrana: L’ideari bàrbar. Aurora Bertrana: El virus de l’aventura’, que es podrà visitar fins al 4 de desembre.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga