Inici

La reina Crisàlide arribarà a Berga per transformar la ciutat durant la festa del Carnaval, que es farà del 8 al 14 de febrer

Foto presentació Carnaval Berga 2018
Ampliar en una finestra emergent Acte de presentació del Carnaval de Berga de 2018
Data de publicació: 29.01.18
És divertida, esbojarrada, desvergonyida, esvalotadora, extravagant... és la reina Crisàlide! Es tracta d’un personatge misteriós i excèntric que vol transformar Berga en un indret on imperi la disbauxa i, per això, agafarà les regnes de la ciutat durant la festa del Carnaval, que se celebrarà del 8 al 14 de febrer. En aquesta ocasió, la reina Crisàlide es trobarà amb algunes novetats destacades. D’una banda, es programaran noves activitats com el sopar popular del dijous gras i també se’n recuperaran d’altres com el concurs del ball de disfresses de dissabte a la nit. D’altra banda, hi haurà algunes modificacions en l’inici del recorregut de la rua i l’emplaçament del jurat encarregat d’avaluar les comparses participants en la desfilada.

‘Berga, transforma’t’ és el lema escollit pel Carnaval d’aquest any amb la voluntat que els veïns i veïnes de totes les edats puguin gaudir d’un programa d’actes variat gràcies a la col·laboració de diverses entitats berguedanes com per exemple: el Taller Coloma, l’Associació de Veïns de La Pietat, la Berguedana de Folklore Total, La Farsa, La Bauma dels Encantats, La Penya Boletaire i l’Escola Municipal de Música de Berga. En aquest sentit, la regidora de Festes de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha valorat positivament el fet que “cada vegada hi hagi més entitats implicades en l’organització de la festa per fer que el Carnaval sigui més gran i participatiu”. A la festa d’enguany també hi participen AlterSport Gim i la Diputació de Barcelona.

Sopar popular per celebrar el dijous llarder

Les activitats començaran el dijous, 8 de febrer, a la plaça de Sant Pere amb un esmorzar escolar en què hi participà l’alumnat de Cicle Mitjà de tots els centres educatius de Berga. L’esmorzar es farà a 2/4 d’11 del matí i inclourà l’espectacle ‘Dançons’ de Carles Cuberas. Al vespre, hi haurà un sopar popular per celebrar el dijous gras. L’Associació de Veïns de La Pietat s’encarregarà d’elaborar l’àpat que consistirà en una botifarrada, mentre que la Berguedana de Folklore Total amenitzarà la vetllada interpretant diverses cançons de Folk. L’acte es realitzarà a la plaça del Forn, a partir de les 8 de la tarda i els tiquets es vendran anticipadament del 30 de gener al 8 de febrer a l’Oficina de Turisme, a La Carmanyola i al Bar Cal Negre. El president de l’Associació de Veïns de La Pietat, Aureli Rodríguez, ha mostrat la predisposició de l’entitat per col·laborar en les diferents festes que es realitzin a la ciutat i ha convidat a tothom a “participar a la botifarrada i promoure un ambient festiu a la ciutat durant la celebració del Carnaval”.

El divendres, 9 de febrer, se celebrarà el Gran Ball de Carnaval al Casal Cívic (antic Casal de Gent Gran), a càrrec del músic Fermí Riu. Posteriorment, la festa es traslladarà al Pavelló Vell, on els monitors i monitores d’AlterSport Gim oferiran una marsterclass de zumba, a partir de les 7 de la tarda. El preu de l’entrada per participar-hi serà de 3€.

Arribada de la reina Crisàlide

El dissabte, 10 de febrer, serà el dia en què la reina Crisàlide es presentarà davant dels seus súbdits acompanyada pel seu seguici. L’arribada es produirà a les 12 del migdia, a la plaça de Sant Pere. Després, iniciarà una cercavila fins a la plaça de Sant Joan, on llegirà el pregó i es proclamarà reina de la festa del Carnaval de Berga. Abans d’això, hi haurà tallers infantils als carrers i places del centre de la ciutat a càrrec de diverses entitats (ANC Berga, Colònies a Borredà, Creu Roja i grup de joves maquilladores) i dels cossos d’emergències i de seguretat (Bombers, Mossos d’Esquadra i Policia Local). Aquestes activitats començaran a les 11 del matí i els nens i nenes que hi participin rebran un obsequi.

Modificacions a la rua de dissabte

Dissabte a la tarda serà un dels moments àlgids del Carnaval amb la realització de la rua. Enguany, la concentració de les carrosses i comparses es farà a partir de les 4 de la tarda davant de l’antic bar ‘Cal Tonillo’, al carrer del Roser en direcció a la carretera de Solsona. Les inscripcions per prendre part en el concurs es podran realitzar fins a 2/4 de 5 de la tarda, però també es poden fer anticipadament a través d’aquest enllaç web. Els grups inscrits telemàticament hauran de recollir el número d’inscripció en el punt d’inici de la rua fins a 2/4 de 5 de la tarda. Cal recordar que els primers deu llocs de la rua estaran reservats per a les comparses infantils i la resta de comparses sortiran segons l’ordre d’arribada al lloc de concentració esmentat anteriorment.

La rua començarà a les 5 de la tarda i els participants desfilaran pel carrer del Roser en direcció a la plaça de la Creu. Després seguiran per la Ronda Moreta fins a arribar a Cal Calderer (davant del Mercat Municipal), on el jurat estàtic avaluarà les actuacions dels grups participants que disposaran de tres minuts per realitzar el seu espectacle. Com és habitual, el recorregut finalitzarà a la plaça de Viladomat. Segons ha explicat la regidora, Mònica Garcia, “el canvi d’ubicació del jurat estàtic respon a la necessitat de dinamitzar el tram final de la rua, però també es fa per donar continuïtat a les activitats que es portaran a terme a la carpa del Vall”. En aquest sentit. s’han programat activitats a la zona del passeig de la Indústria. A les 7 de la tarda hi haurà una festa infantil del confeti amb Dani Magyk i a partir de les 8 del vespre serà el moment d’omplir la panxa amb ‘La Macarronada’, un sopar popular elaborat pel La Carmanyola i Sherbet. El menú constarà de macarrons a la bolonyesa, botifarra amb guarnició, copa de xocolata i avellana, pa i aigua, refresc o cervesa. A més, també hi haurà un menú apte per a celíacs. El preu de l’àpat serà de 10€ i els tiquets es vendran de forma anticipada en els mateixos punts de venda que la botifarrada popular del dijous gras. A més, també es podran comprar els tiquets en pack pels dos àpats per 12€.

Concurs del ball de disfresses

Una de les novetats d’aquest any és la recuperació del concurs del ball de disfresses que organitza La Bauma dels Encantats. En aquest cas, s’establiran dues categories: millor disfressa individual en grup de fins a tres persones i millor disfressa en grup de quatre o més persones. Les inscripcions es podran fer presencialment de 2/4 de 10 a 10 del vespre i a través d’Internet al portal web www.ajberga.cat.

El veredicte del jurat del concurs de la rua i del concurs del ball de disfresses es donarà a conèixer a les dotze de la nit a la carpa del Vall, però els premis s’entregaran el dimecres, 14 de febrer, durant la lectura del testament de la reina Crisàlide. Després del veredicte dels concursos, hi haurà ball, gresca i xerinola fins a les 3 de la matinada amb els punxa discos T&T i Nanfu&Salasxic. Tal i com ha anunciat la presidenta de La Bauma dels Encantats, Elisabet Casals, “l’hora de finalització dels actes nocturns finalitzarà abans que en anys anteriors”.

Festes lliures de sexisme

La campanya ‘Vull la nit!’ engegada el novembre passat per les àrees de Joventut i Drets Socials de l’Ajuntament de Berga també tindrà presència a la festa del Carnaval. Segons ha confirmat la tècnica de Joventut, Janina Vilana, “s’ha cregut necessari que la campanya tingui visibilitat durant la festa a través del reforç visual de missatges que promouen unes festes lliures de sexisme”. D’altra banda, també es donarà continuïtat a la iniciativa engegada l’any passat per fomentar un consum menys abusiu de begudes alcohòliques i, per això, es crearà la ‘Zona Fruitis’, “un espai de relax i de confort per gaudir de la festa, on se serviran còctels sense alcohol originals i creats especialment per a l’ocasió”, segons ha explicat Vilana.

Guerra de la farina i Carnaval infantil

El diumenge, 11 de febrer, continuaran les activitats del Carnaval amb la guerra de la farina. Abans d’iniciar els combats, Carlins i Liberals esmorzaran en els seus punts de trobada habituals (Carlins: Bar La Lluna i Liberals: Bar Cal Negre) i després s’enfrontaran en una autèntica batalla campal amb bombes de mà fabricades amb farina. La plaça de Sant Pere es convertirà en l’escenari d’aquest lluita aferrissada que comptarà amb diverses dotacions d’emergències de la Creu Verda i amb serveis de pediatria i funerària per atendre les víctimes d’ambdós bàndols. La guerra començarà a la 1 del migdia i quan acabi la batalla, vencedors i vençuts es dirigiran cap a la plaça de Sant Joan per a fer el vermut de la pau.
La tarda de diumenge estarà dedicada als nens i nenes, que podran participar al ball de Carnaval infantil. L’esdeveniment comparà amb l’actuació de La Tresca i la Verdesca, que oferiran l’espectacle ‘Zum, cançons i dansa’. El ball començarà a 2/4 de 6 de la tarda i a la mitja part hi haurà berenar per a tothom.

Enterrament de la reina Crisàlide i lectura del testament

El dimecres, 14 de febrer, la reina Crisàlide morirà i convidarà als berguedans i berguedanes a vetllar-la a l’Ajuntament de Berga a partir de les 6 de la tarda. Posteriorment, la comitiva fúnebre formada per ploraners i ploraneres desfilarà fins a la plaça del Forn amb l’acompanyament musical de l’Escola Municipal de Música de Berga. Les farsardines, Filomena Saltamarges Clotet i Carlota Baixarius, han mostrat la seva tristesa pel tràgic final que li espera a la reina Crisàlide i han demanat a tota la ciutadania que les acompanyin durant la vetlla i la processó.

A les 8 de la tarda, el notari de Madrona llegirà les últimes voluntats de la difunta i procedirà a l’entrega de premis dels concursos de la rua i del ball de disfresses de Carnaval. L’acte finalitzarà amb una sardinada popular, a càrrec de la Penya Boletaire de Berga. Segons ha firmat Fermí Riu, membre de l’entitat, “des de la Penya estem contents de tornar a col·laborar amb la festa i també estem contents de veure que cada any hi ha novetats i això fa que el Carnaval sigui una festa viva”.

Disseny del cartell

La imatge gràfica i la maquetació del programa d’actes del Carnaval de Berga ha estat realitzat pel dissenyador berguedà, Josep Culell. El cartell d’aquest any recrea una sardina sortint d’un capoll per a transformar-se en una papallona. La fusió entre els dos elements dóna sentit a l’eslògan de la festa ‘Berga, transforma’t’. Els cartells anunciadors del Carnaval han estat personalitzats pels usuaris i usuàries del Taller Coloma com s’han fet en els darrers anys. Tanmateix, s’ha creat l’etiqueta #bergatransformat per a totes les publicacions que es facin relacionades amb el Carnaval de Berga a les xarxes socials.

Alteracions de trànsit

Amb motiu de la celebració del Carnaval de Berga, es produiran algunes afectacions del trànsit que estaran degudament senyalitzades per facilitar la mobilitat alternativa dels vehicles durant les activitats programades. Concretament, l’alteració de la circulació s’aplicarà el dissabte, 10 de febrer, des de les 2 del migdia fins a les 9 del vespre en els carrers següents:

- Carretera de Solsona: desviament del trànsit cap el Pla de l’Alemany.
- Carrer de Fra Frederic: des del carrer de Dr. Fleming fins al carrer del Roser, sentit obligatori cap al carrer Rasa del Canyet.
- Carrer de Dr. Fleming: inversió del sentit de la circulació.
- Carretera de Sant Fruitós: tallat a l’alçada del carrer de Gran Via.
- Carrer de Cervantes: es permetrà el pas alternatiu de vehicles.
- Carrer del Roser: tallat en la seva totalitat, des de la Plaça de la Creu.
- Passeig de la Pau: en sentit ascendent, tallat l’accés a Plaça de la Creu.
- Carrer dels Banys: tallat en la seva totalitat.
- Ronda de Queralt: tallat des del Pg. de les Estaselles fins a la Ronda Moreta.
- Ronda Moreta: tallada en la seva totalitat.
- Plaça de la Ribera: es permetrà el pas alternatiu de vehicles en direcció a la Plaça de Viladomat
- Plaça de Viladomat: tallada en la seva totalitat fins al carrer de Lluís Rosal.
- Passeig de la Indústria: tallat fins a la cruïlla amb l’Avinguda del Canal Industrial.
- Carretera de Ribes amb Carrer de Cercs: senyalització i informació de direcció prohibida excepte cas antic.
- Carretera de Ribes amb l’Hospital de Sant Bernabé: senyalització i informació de direcció prohibida excepte cas antic.
- Carretera de Ribes amb rotonda C-1411z: senyalització i informació de direcció prohibida excepte cas antic.

Finalment, els vehicles que accedeixin a la ciutat per l’entrada Berga Nord (Hospital) se’ls informarà dels talls de trànsit que hi haurà a l’alçada del carrer de Lluís Rosal i se’ls recomanarà el trànsit cap al carrer de Quim Serra per poder circular per la zona sud de la ciutat.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga