Inici

Berga culmina el projecte ‘ScienceGirls’ amb una trobada internacional que es farà del 26 de febrer al 3 de març per promoure la ciència i la tecnologia entre les noies

Presentació Science Visions Encounter
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 19.02.18
Quines són les causes que provoquen el desinterès de les noies en l’àmbit científic i tecnològic? Aquesta és la qüestió que intentaran respondre un centenar d’estudiants i professors de secundària de vuit nacionalitats diferents durant el ‘Science Visions Encounter’, una trobada internacional que se celebrarà del 26 de febrer al 3 de març a la ciutat de Berga. Es tracta d’un esdeveniment que clourà el projecte ‘ScienceGirls’, una iniciativa inclosa dins del programa europeu Erasmus+ que té l’objectiu de promoure la ciència i la tècnica com una opció professional de futur entre les noies. L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha destacat la importància d’acollir aquest esdeveniment i de “poder comptar amb la participació de dones i noies vinculades a l’àmbit científic que tenen la voluntat de tirar endavant les seves carreres tot i els impediments que socialment tenim com a dones”. Per la seva banda, el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha afegit que “l’accés de la dona en el camp científic pot generar nous enfocaments que poden donar resposta a qüestions globals en benefici de tots els sectors de la societat”.

Una iniciativa per encoratjar les noies en l'estudi de la ciència i la tècnica

Al Berguedà, el projecte ‘ScienceGirls’ ha estat impulsat per l’Exploratori dels recursos de la natura de la Universitat Politècnica de Catalunya en col·laboració amb l’Institut Guillem de Berguedà. La directora de l’Exploratori, Dolors Grau, ha explicat que “formar part d’aquest projecte era molt interessant perquè ens preocupava que les noies que tenien la capacitat i la qualificació per desenvolupar la seva trajectòria professional en l’àmbit científic triessin altres camins perquè no se sentien representades”. El codirector del grup de recerca de l’Exploratori, Josep Font, ha encoratjat els nois i noies a “desenvolupar la seva inquietud pel món de la tecnologia i la ciència, ja que és un àmbit que tindrà molta importància en el futur”.

El programa ‘ScienceGirls’ ha comptat amb la participació de 10 noies de l’Institut Guillem de Berguedà. El director del centre, Ferran Camprubí, ha valorat positivament l’intercanvi d’experiències que s’ha produït amb diversos centres europeus “per conèixer altres models d’ensenyament i altres cultures”. Segons Camprubí, “això ens ha permès millorar i adonar-nos de les mancances i les virtuts que tenim a nivell pedagògic”. Tanmateix, Judith Devers, que és una de les anomenades ‘ScienceGirls’ s’ha mostrat satisfeta amb el projecte. Segons ha dit, “moltes de nosaltres no preteníem fer una carrera científica, però vam acceptar formar part de la iniciativa i això ens ha permès visitar empreses on les dones ocupen càrrecs en la direcció i hem pogut comprovar que sent dona també pots arribar on vulguis amb una mica d’esforç”.

Trobada internacional entre noies de vuit països europeus

El ‘Science Visions Encounter’ arrencarà oficialment el proper dilluns, 26 de febrer, amb un acte d’inauguració que es farà a les 12 del migdia, al Pavelló de Suècia de Berga. Durant quatre dies, unes 100 noies vingudes de diversos racons d’Europa com per exemple Anglaterra, Catalunya, Eslovènia, Lituània, Grècia, Itàlia, Romania i Turquia, treballaran de forma conjunta en les conclusions del projecte per explicar els motius que provoquen l’abandonament prematur de la ciència per part de les estudiants de secundària. Durant la seva estada a Catalunya, les noies també podran visitar l’Institut Guillem de Berguedà, el Santuari de Queralt i l’Institut de Ciències Fotòniques.

D’altra banda, les ‘ScienceGirls’ tornaran a tenir presència al The Youth Mobile Festival, un certamen ideat per a què els adolescents s’involucrin en les disciplines STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics), que se celebrarà a La Farga de l’Hospitalet, del 27 de febrer al 2 de març de 2018. Les ‘ScienceGirls’ s’instal·laran al YoMo durant la jornada del 27 de febrer i es dividiran en deu grups per realitzar activitats itinerants, des de les 9 del matí fins a les 4 de la tarda. Els visitants que passin per l’espai de les ‘ScienceGirls’ podran immortalitzar el seu pas per la fira retratant-se en el photocall. A més, també podran realitzar petits experiments de química, fer mesures tècniques amb diversos instruments, participar en les demostracions d’art i color mitjançant l’iPad i respondre un breu qüestionari per donar a conèixer la seva percepció sobre la ciència i la tecnologia. Al migdia, les noies seran rebudes per la directora general de GSMA Barcelona Mobile, Therese Jamaa, i pel rector de la UPC, Francesc Torres. Tot seguit, tancaran la seva participació al YoMo amb una actuació conjunta de totes les noies des de la part superior de la sala principal, fet que farà que la seva performance sigui visible des de tots els racons del recinte. Durant l’actuació, els assistents podran llegir el lema #STEAM que les noies lluiran a la part frontal de les seves samarretes, mentre que a la part posterior es podrà veure el logotip corporatiu del projecte. A més, les ‘ScienceGirls’ també portaran gorres amb el missatge “I Love Biology”, “I Love Chemistry”, etc.

Difusió de les conclusions del projecte

Un cop finalitzat el projecte ‘ScienceGirls’, s’elaborarà una guia per explicar els resultats de la investigació realitzada durant el desenvolupament del programa i cada grup participant ho presentarà en el seu país d’origen. En el cas de Catalunya, els resultats es donaran a conèixer durant la celebració del Fòrum de Joves Talents de Catalunya.

El projecte ‘ScieceGirls’ ha estat desenvolupat per l’Exploratori dels recursos de la natura de la Universitat Politècnica de Catalunya en col·laboració de l’Institut Guillem de Berguedà i també compta amb el suport de l’Ajuntament de Berga, el Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga