Inici

La 4a edició de Conductàlia Berga posa èmfasi en què la seguretat viària depèn de cadascun de nosaltres

Foto Conductàlia 2018
Ampliar en una finestra emergent Foto de grup dels organitzadors de la 4a edició de Conductàlia Berga
Data de publicació: 09.05.18
El Teatre Municipal de Berga ple de joves de set instituts de la comarca; vuit ponents amb històries sobre seguretat viària; aplaudiments, silenci i algunes llàgrimes; i un missatge molt clar: la seguretat als carrers i carreteres passa per la responsabilitat de cada un de nosaltres. Així ha estat la 4a edició de Conductàlia Berga que es va celebrar ahir organitzada per Montepio de Conductors, amb la finalitat de conscienciar els joves sobre els riscos com a conductors, vianants o ocupants de vehicles.

Amb la participació i col·laboració del Servei Català de Trànsit, Policia Local de Berga, Bombers, Mossos d’Esquadra, SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, l’Institut Guttman, Stop Accidents, i l’Ajuntament de Berga, Conductàlia Berga ha tornat a ser punt de trobada de cossos d’emergències i seguretat i víctimes d’accident que han volgut explicar als joves les seves experiències per fer-los reflexionar, sota el lema “Visió zero, zero víctimes de trànsit”.

L’acte ha començat amb la simulació d’un accident de trànsit i l’actuació dels diversos cossos mèdics i d’emergències per atendre la situació. Seguidament han donat la benvinguda el president del Montepio, Llorenç Juanola, i l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós. Juanola ha explicat que “no volem més accidents a la carretera, no volem més vides tallades, ni famílies destrossades, no volem ferits ni cap víctima mortal… I que això sigui possible depèn, en gran part, de cada un de nosaltres.

Conductàlia vol despertar la reflexió però també vol arribar al cor”. Per la seva banda, Venturós ha assegurat que “d’aquí no sortirà ningú indiferent. Les víctimes no són xifres, són persones”.

Després ha començat el torn dels ponents que han explicat les seves experiències: un amic que van atropellar per no passar pel pas de vianants, un infermer del SEM que en arribar a un accident va reconèixer la seva pròpia família entre les víctimes, la difícil situació d’un policia quan ha d’avisar els familiars dels accidentats, la situació personal d’un jove amb tetraplegia a causa d’un accident o el testimoni d’una persona que va perdre marit, filla i sogres. Les dades i els missatges han estat clars: els cascos o els cinturons poden salvar vides, els mòbils o la velocitat poden matar, un 40% de les autòpsies en víctimes d’accident de trànsit revelen restes d’alcohol o altres substàncies tòxiques, i la responsabilitat de prendre la decisió més encertada en cada moment i de mantenir-nos alerta depèn de cada un de nosaltres.

Ha clos l’acte la directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech, que s’ha dirigit als joves assistents dient-los que “sou molt afortunats, perquè teniu tota la vida per davant per fer allò que vulgueu, però heu de protegir i defensar la vida. Hem de moure’ns tenint en compte que hi ha un risc i que el factor fonamental de seguretat sou vosaltres”.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga