Inici

El concert de músiques de La Patum Memorial Ricard Cuadra comptarà amb la Big Band de l’Escola de Música i mostrarà els arranjaments musicals del 1911 de Fernando Cobeño

Cartell Memorial Ricard Cuadra 2018
Ampliar en una finestra emergent Cartell del concert del Memorial Ricard Cuadra de 2018
Data de publicació: 25.05.18
La plaça de Sant Pere és a punt per acollir la 21a edició del Memorial Ricard Cuadra, el concert de músiques de La Patum que se celebra habitualment la vigília de la diada dels quatre fuets. Aquest divendres s’han portat a terme les tasques de muntatge de l’escenari principal on prop d’un centenar de músics interpretaran diverses composicions musicals relacionades amb la festa berguedana. L’espectacle es farà aquest dissabte, 26 de maig, a les 10 de la nit i comptarà amb la participació de la Banda del Memorial i la Big Band de l’Escola Municipal de Música de Berga. La proposta pretén fomentar la col·laboració amb les formacions de l’escola i, per això, la primera part del concert estarà protagonitzada pels membres de la Big Band. En aquesta ocasió, la primera part inclourà cinc peces composades pel director de la Big Band, Pepe Balasch, que seran interpretades alternativament per aquesta formació i per la Banda del Memorial dirigida per Josep Badia. El responsable del Memorial Ricard Cuadra, Pep Moneo, ha destacat l’inici del concert, ja que, “les obres de Balasch són molt potents”.

En la segona part del concert es tocarà un salt de Patum amb un al·licient destacat i és que s’interpretaran algunes peces dels arranjaments realitzats pel mestre Fernando Cobeño. Es tracta d’unes partitures corresponents a l’any 1911 que Cobeño va escriure escoltant els enregistraments fets en uns cilindres de cera per tal que la Banda del Batalló de Caçadors de Reus pogués tocar la música de La Patum després que les formacions musicals de la ciutat, l’Harmonia Berguedana i La Constància, es neguessin a tocar arran d’un conflicte amb l’Ajuntament de l’època. El músic berguedà, Jordi Sabata, ha recuperat recentment aquestes partitures conservades a l’Arxiu Comarcal del Bages i que ara es donaran a conèixer durant el concert de La Patum. Tal i com ha comentat Pep Moneo, “aquesta part del concert serà interessant per conèixer l’estil de les bandes anterior al període de la Guerra Civil, en comparació amb els arranjaments posteriors realitzats per Lambert, Cuadra i Cuenca”.

El concert del Memorial Ricard Cuadra de 2018 es realitzarà aquest dissabte, a la plaça de Sant Pere, però en cas de mal temps es traslladarà al Teatre Municipal de Berga. Les localitats per al concert tindran un preu de 15€, mentre que el preu de les entrades per a les persones que vulguin seguir l’actuació a peu dret serà de 10€. L’esdeveniment s’inclou en els actes de celebració de La Patum i està organitzat pel Memorial Ricard Cuadra i l’Ajuntament de Berga i compta amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de Berga, la Cobla Ciutat de Berga i la Societat Coral Unió Berguedana.

Per últim, cal destacar l’actuació realitzada ahir per la Banda del Memorial i la Big Band al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona. Pep Moneo ha destacat la bona acollida que va tenir el concert que es va retransmetre en streaming pel portal web ‘fes ta festa’ i que va comptar amb el seguiment en directe de 2.000 persones.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga