Inici

L’edifici consistorial acollirà novament els discursos i la rebuda dels infants durant els actes de la cavalcada de reis d’enguany

Cavalcada de reis 2018
Ampliar en una finestra emergent Els Reis d'Orient saluden els infants berguedans des del cancell de l'església
Data de publicació: 24.12.18
Fa setmanes que els Reis d’Orient recorren el món des de terres llunyanes per completar un llarg viatge que finalitzarà el 5 de gener. Precisament, aquest és el dia que tenen marcat al calendari centenars d’infants berguedans que esperen amb nervis i il·lusió l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar. Abans, però, una comitiva de patges i assistents dels Reis d’Orient arribaran a la ciutat de Berga per recollir les cartes que han redactat els nens i nenes esperant que es compleixin els desitjos i les peticions que han plasmat per escrit. Enguany, l’arribada dels emissaris reials i la cavalcada de reis recuperaran els espais habituals de la celebració, després que alguns dels actes canviessin d’ubicació l’any passat a causa dels treballs d’adequació de la teulada de l’Ajuntament de Berga que va comportar l’emplaçament d’una grua davant de l’entrada de l’edifici consistorial durant mesos.

Recollida de cartes el dia de Sant Esteve

Es preveu que l’arribada dels patges reials es produeixi el dimecres, 26 de desembre, coincidint amb la celebració de Sant Esteve. La comitiva arribarà a Berga a 2/4 d’11 del matí i iniciarà un recorregut des del monument de La Patum, situat al capdavall del Passeig de la Pau. Posteriorment, els patges es dirigiran cap a la Plaça de la Creu, on es distribuiran per atendre els infants berguedans. Enguany, els tres punts de recollida de les cartes se situaran a l’Ajuntament de Berga, a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic) i al Pavelló de Suècia. Els nens i nenes podran entregar les cartes als patges fins a 1 del migdia i després de fer-ho, rebran un obsequi per part dels assistents dels Reis d’Orient. La Banda i la Jove Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga s’encarregaran de realitzar l’acompanyament musical durant l’arribada dels patges i la cavalcada de reis.

La tarda més màgica de l’any pels infants

El dissabte, 5 de gener, es portarà a terme la cavalcada de reis protagonitzada per Melcior, Gaspar i Baltasar. Els tres reis recorreran els carrers damunt de les seves carrosses repartint una tona de caramels entre els assistents, però abans de l’inici del recorregut visitaran els usuaris i usuàries dels centres de dia Cim d’Estela i L’Onada i de la Residència Nostra Senyora de Queralt. La comitiva encapçalada per un gran estel lluminós iniciarà el recorregut a la Plaça de Gernika, a 2/4 de 6 de la tarda. Posteriorment, les carrosses desfilaran pels carrers Pere II, Mestre de Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz, Pere III, la carretera de Sant Fruitós i el carrer del Roser fins a la Plaça de la Creu. Allà, els Reis d’Orient deixaran les carrosses i continuaran el recorregut a peu pel carrer de la Ciutat fins a la Plaça de Sant Pere, on adoraran el pessebre de La Berruga. Seguidament, es dirigiran a l’Ajuntament de Berga, on se’ls farà entrega de les claus de la ciutat per accedir a les llars berguedanes durant la nit i desar els regals corresponents. Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran als nens i nenes des del balcó consistorial i després rebran els infants a la Sala de Plens de l’Ajuntament. En el context de la cavalcada, hi haurà diverses alteracions de trànsit que podeu consultar en aquest enllaç. L’endemà, dia 6 de gener, els Reis Mags visitaran la residència i l’Hospital de Sant Bernabé abans d’iniciar el viatge de retorn cap a l’Orient.

Campanya #BaltasarDeVeritat

El 5 de desembre passat, l’entitat Casa Nostra Casa Vostra va iniciar una campanya per demanar als ajuntaments i les comissions organitzadores de les cavalcades de reis que es deixi de pintar de negre les persones que formen part de la carrossa del rei Baltasar. Es tracta d’una campanya que pretén posar fi a aquesta pràctica i que siguin les persones negres les que representin aquests papers.

La cavalcada de Berga compta amb la col·laboració de tres entitats berguedanes (La Bauma dels Encantats, la Penya Boletaire i Colònies a Borredà) que s’encarreguen de gestionar cadascuna de les carrosses. L’organització de la cavalcada és una tasca que requereix mesos de preparació a causa del gran volum de persones que prenen part en l’esdeveniment.

En la darrera sessió realitzada entre l’Ajuntament de Berga i les entitats col·laboradores per concretar els últims detalls de la cavalcada de 2019, també hi van participar els representants de l’associació Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Berguedà que dona suport a la campanya #BaltasarDeVeritat. La trobada va servir per exposar i intercanviar diferents punts de vista sobre les demandes de la campanya i l’estructura organitzativa de la cavalcada berguedana.

Enguany, no es preveu fer canvis en la cavalcada per la impossibilitat de donar resposta de forma immediata a les peticions de la campanya, tenint en compte que el gruix dels preparatius han estat treballats i acordats des de fa setmanes. Tot i això, l’Ajuntament de Berga i les entitats que formen part de l’organització de la cavalcada es comprometen a treballar conjuntament amb les associacions impulsores de la campanya per facilitar i incorporar progressivament la participació de persones racialitzades.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga