Inici

Berga intensifica les accions de la campanya ‘Vull la nit!’ durant les nits de les festes nadalenques

Dibuix campanya 'Vull la Nit', de Mar Guixé
Ampliar en una finestra emergent Dibuix campanya 'Vull la Nit', de Mar Guixé
Data de publicació: 27.12.18
‘Vull la nit!’ NO s’atura! La campanya impulsada per l’Ajuntament de Berga per promoure unes festes lliures de sexisme al municipi incorpora noves accions que s'estan desenvolupant durant el període nadalenc, tenint en compte una major afluència en els esdeveniments d’oci nocturn que es porten a terme a la ciutat aquests dies. Es tracta d’una sèrie d’actuacions que pretenen incidir en actituds masclistes que representen clares agressions envers les dones i que són percebudes amb normalitat generant un ambient de permissivitat pels agressors. Els comentaris desagradables per la forma de vestir, la manca de respecte per l’espai personal, la insistència per obtenir el consentiment a l’hora de mantenir relacions de qualsevol tipus, la intolerància a la diversitat sexual, l’estigmatització de les noies que prenen la iniciativa... són alguns exemples de situacions que la campanya ‘Vull la nit!’ vol eradicar i combatre centrant-se en l’àmbit de l’oci nocturn.

Una campanya que creix amb la complicitat d’entitats i locals d’oci nocturn

‘Vull la nit!’ va néixer el novembre de l’any passat amb l’objectiu de promoure unes festes saludables i lliures de sexisme a Berga. Per fer-ho, va comptar amb la implicació d’entitats juvenils i locals d’oci nocturn de la ciutat. Des de l’inici del projecte s’han realitzat diverses actuacions per donar a conèixer la campanya, però el punt àlgid es va produir durant la celebració de La Patum. Segons explica la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, “Vull la nit! va donar un tomb, ja que fins aquell moment, el ressò de la campanya s’havia reduït a l’àmbit local”.

Fa un parell de setmanes, els organitzadors, les entitats i els locals adherits a ‘Vull la nit!’ van trobar-se per fer balanç del primer any de la campanya i per avaluar les accions realitzades en els últims mesos. Ambdues parts van coincidir en la necessitat de seguir realitzant activitats de sensibilització i formació en l’àmbit del feminisme per disposar de les eines i els recursos necessaris que permetin fer front a aquesta estructura de desigualtat. Mònica Garcia comenta que l’objectiu d’aquestes formacions és “comptar amb persones formades que no només siguin receptors de la informació, sinó que puguin actuar i transmetre els coneixements sobre les violències sexistes i deixar de fomentar actituds masclistes”. En aquest sentit, “la campanya persegueix seguir creixent en qualitat i en profunditat”, ha apuntat la regidora de Joventut.

Al mes de gener la campanya serà presentada en el marc de les jornades del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats juntament amb campanyes feministes com les del festival Sònar i altres grans esdeveniments en l’àmbit nacional.

‘Vull la nit!’ guanya presència en les celebracions de cap d’any

El projecte ‘Vull la nit!’ ha ideat una nova campanya d’accions que giren entorn de les 12 campanades de la nit de cap d’any, a través del disseny de nou material de difusió elaborat per la il•lustradora Mar Guixé i que ja se’n ha avançat la publicació a través de les xarxes socials oficials de la iniciativa a Twitter (@vull_la_nit) i Instagram (@vull_la_nit). Es tracta d’un fulletó que insta els joves a no protagonitzar actituds masclistes a través d’una dotzena de frases que descriuen situacions i comportaments relacionats amb la violència sexual.

D’altra banda, les àrees d’Esports, Drets Socials i Joventut han establert complicitats amb el Club Atlètic Berga per fer que la campanya ‘Vull la nit!’ també sigui present a les curses de Sant Silvestre. En aquest cas, s’inclourà el logotip de ‘Vull la nit!’ al dorsal dels participants, s’incorporarà el tríptic de la campanya a la bossa que s’entrega als corredors i corredores, hi haurà una masterclass de zumba amb cançons i coreografies no sexistes abans de l’inici de la prova a càrrec del Centre Esportiu El Tossalet. A més, també hi haurà dues educadores de carrer que s’encarregaran d’informar als espectadors i espectadores de la cursa sobre el projecte.

Per últim, es preveu la instal•lació d’un Punt Lila a la plaça de Sant Joan durant la nit i matinada de cap d’any. Es tracta d’un servei professional d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violència sexista que es poden produir en espais d’oci nocturn que estarà en funcionament d’1 a 6 de la matinada. La regidora Garcia ha destacat la necessitat de disposar d’aquest servei i ha valorat positivament l’emplaçament, ja que “la plaça de Sant Joan és un dels centres neuràlgics de la nit de Cap d’Any a Berga”. Garcia ha afegit que “amb aquestes intervencions esperem poder garantir que la nit de cap d’any sigui el més segura possible per les dones i pel col•lectiu LGTBIQ+, que també rep els efectes del masclisme i del patriarcat”.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga