Inici

Berga promourà el civisme, la convivència i el respecte per l’espai urbà amb una campanya sobre els animals domèstics

Roda de premsa presentació campanya animals domèstics
Ampliar en una finestra emergent Roda de premsa presentació campanya animals domèstics
Data de publicació: 12.04.19
L’Ajuntament de Berga i la Unió de Botiguers i Comerciants de Berga (UBIC) impulsaran una campanya per promoure la convivència i el civisme de les persones que són propietàries d’animals de companyia, especialment de gossos. Es tracta d’una iniciativa que pretén revertir l’incivisme per evitar problemàtiques vinculades a l’àmbit de la salut pública, així com millorar la qualitat de l’espai públic. El projecte proporciona eines i solucions per a què els animals i els veïns i veïnes puguin conviure i fer que Berga sigui una ciutat neta, agradable i que “tingui vida, que la gent hi vulgui circular, comprar, i passejar” tal com ha expressat en roda de premsa el president de Bergacomercial, Xavier Orcajo. Les mesures que s’implementaran per assolir aquest objectiu contemplen diverses accions distribuïdes en quatre eixos: la informació, la facilitació de la convivència, l’adequació i senyalització dels espais i les mesures coercitives. Segons ha explicat Francesc Ribera, regidor de Governació de l’Ajuntament de Berga, “la intenció dels impulsors és que la iniciativa quedi sostinguda en el temps, que es converteixi en una nova dinàmica. Volem que totes les mesures, acompanyades les unes amb les altres, formin una campanya que sigui efectiva i que tingui impacte”.

Conscienciació i respecte per l’espai urbà

Primerament, per tal d’incidir en la conscienciació col·lectiva de la ciutadania, s’elaboraran cartells i fulletons informatius amb l’objectiu de donar a conèixer les accions que es portaran a terme. El material de difusió de la campanya es farà arribar als comerços per a què el posin a disposició de les persones interessades i propietàries d’animals domèstics. Tanmateix, es col·locaran panells informatius a les zones verdes, eixos comercials i camins periurbans després de valorar els espais que cal senyalitzar. Paral·lelament, es treballarà la conscienciació sobre la tinença responsable d’animals de companyia als centres escolars i es donarà continuïtat a les dues campanyes per reduir els excrements d’animals a la via pública impulsades pel Consell d’Infants de Berga l’any passat. També es fomentarà la implicació dels estudiants d’educació secundària en la difusió de la campanya per mantenir nets els espais de la ciutat.

Facilitació de la convivència

S’impulsarà la tramitació per a la identificació gratuïta amb xip dels animals de companyia. El propietari o propietària de l’animal censat disposarà d’una targeta identificativa que li permetrà beneficiar-se de diverses accions o mesures com per exemple, l’adquisició gratuïta de bosses biodegradables i d’una ampolleta per diluir l’orina dels animals en les vies asfaltades o façanes d’immobles. Segons ha explicat Erminia Altarriba, membre de la junta de Bergacomercial, “les botigues que tinguin un adhesiu identificatiu a la porta d’entrada, seran un altaveu de la campanya fent-ne difusió, i també funcionaran com a punt d’entrega de les bosses de recollida d’excrements. La intenció és facilitar l’adquisició del material als interessats i interessades”. A més, també s’està treballant en la possibilitat d’habilitar infraestructures a la via urbana i als parcs per a què els animals puguin fer les seves necessitats. En aquest sentit, s’estan valorant dues opcions: d’una banda, la instal·lació de recol·lectors d’orina de gossos per a nuclis urbans a través de plataformes amb base de restes de poda que absorbeixen l’orina i les olors i, d’altra banda, la construcció d’unes petites àrees tancades amb capacitat per a un o dos gossos amb gespa artificial drenant per a què els animals puguin realitzar les seves deposicions. Tal com ha explicat Francesc Ribera, “la voluntat és substituir els ‘pipi cans’ que hi ha actualment a la ciutat”.

Revisió de les sancions i mesures coercitives

S’incrementarà, també, el control policial per comprovar que els animals estiguin degudament identificats amb el xip en compliment de l’Ordenança municipal reguladora de la tinença d’animals domèstics i gossos potencialment perillosos, i per controlar que per part del propietari, s’actua de manera cívica mentre es passeja l’animal. En segon lloc, es preveu modificar la catalogació del tipus d’infraccions i les sancions referents a la recollida d’excrements, que passaran de ser lleus a greus. En aquest sentit, l’import de la sanció passarà a ser de 1.000€. Francesc Ribera ha explicat que “com a Ajuntament, com a govern i com a autoritat, hem de garantir els drets de la immensa majoria de berguedans i berguedanes a no conviure amb el tipus d’incivisme al que ens referim”. Finalment, l’ordenança també inclourà la prohibició d’abocar sofre o d’altres productes químics tòxics per evitar les orines dels animals.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga