Inici

Berga recorda les víctimes del franquisme amb la 4a edició de les jornades sobre memòria i dignitat

Presentació Memòria i Dignitat 2019
Ampliar en una finestra emergent Ivan Sànchez, Montse Venturós i Roser Valverde durant la presentació de les jornades
Data de publicació: 01.02.19
El 2 de febrer de 1939, les tropes nacionals van entrar a Berga per on molts joves berguedans havien marxat abans cap al front: la cantonada de l’antic bar “Cal Tonillo”. La Guerra Civil espanyola s’estava acabant, i d’això, enguany, en fa 80 anys. Amb la voluntat de recuperar la memòria històrica local i comarcal, així com de mantenir la dignitat de les persones que van viure i patir les conseqüències de la guerra i del règim franquista, l’Ajuntament de Berga i la Comissió de treball de la Memòria Històrica han organitzat una nova edició del cicle ‘Rescatem la Memòria, recuperem la Dignitat’ que inclou la programació d’activitats que es portaran a terme durant els propers dotze mesos. L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha explicat que “les jornades van néixer amb la voluntat de donar a conèixer una part de la història que ha estat silenciada i també per dotar d’eines als familiars dels desapareguts i desaparegudes durant el conflicte bèl·lic i la posterior repressió franquista”. Venturós ha insistit en “la importància de seguir treballant en les accions de reparació perquè el que estem vivint avui dia és fruit de no haver fet un treball de reparació històrica i de no conèixer les arrels dels problemes passats”. En aquest sentit, el regidor de Memòria Històrica, Ivan Sànchez, ha afegit que “és una efemèride que fa mal perquè fa 80 anys que estem patint el franquisme a causa d’una transició que va ser una farsa de l’estat”.

Dos centenars de berguedans processats

La llista de reparació jurídica de víctimes del franquisme elaborada per l’Arxiu Nacional de Catalunya ha permès saber que 193 berguedans i berguedanes van ser processats pels tribunals franquistes entre el 1938 i el 1978. En concret, es van registrar 179 judicis sumaríssims contra homes i 14 contra dones. Montse Venturós ha anunciat que s’està treballant per fer un reconeixement a aquestes persones i, per això, se sol·licitarà a la Generalitat l’expedició dels certificats d’anul·lació de les sentències de les persones processades “com a part interessada que vetlla pels interessos dels veïns i veïnes del municipi”. Es tracta d’un tràmit que recull la llei aprovada pel govern català l’any 2017 per anul·lar les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra dictades pel règim franquista a Catalunya.

Activitats de divulgació històrica de febrer a febrer

La Comissió de Memòria Històrica ha organitzat una sèrie de propostes de divulgació històrica i cultural que arrencaran el primer cap de setmana de febrer coincidint amb la data d’entrada de les tropes franquistes a Berga, però tindran continuïtat fins al febrer de 2020. La primera activitat es farà el 2 de febrer, i consistirà en una ruta guiada que permetrà als assistents visitar els espais que van recórrer les tropes de l’exèrcit feixista quan van entrar a la ciutat l’any 1939. La ruta inclourà una visita al refugi antiaeri situat al costat del Teatre Municipal de Berga. L’activitat es farà a 2/4 de 5 de la tarda i el punt d’inici de la ruta serà a l’antic ‘Cal Tonillo’, situat a la cruïlla entre la carretera de Sant Fruitós i el carrer del Roser.

El Teatre Patronat acollirà una projecció de cinema documental el 3 de febrer, a 2/4 de 7 de la tarda. ‘El silencio de otros’ d’Almudena Carracedo i Robert Bahar és una pel·lícula que mostra la lluita silenciada de les víctimes del règim franquista que a hores d’ara, segueixen buscant justícia. El film realitza el seguiment de les víctimes i els supervivents del règim durant l’organització de la denominada ‘Querella argentina’.

El 9 de febrer es realitzarà un acte d’homenatge a les víctimes del franquisme a través de la descoberta d’una placa situada a les antigues escales de la presó, entre la Plaça Doctor Saló i la Plaça de Viladomat. El mateix dissabte, a 2/4 de 10 del vespre, el Teatre Municipal acollirà la representació de ‘Rastres_Argelers’, basada en la investigació que decideixen fer dues germanes, a partir d’una motivació personal, sobre els refugiats de la Guerra Civil als camps de concentració del Rosselló. El 17 de febrer a les 6 de la tarda també hi haurà teatre. En aquesta ocasió, es posarà en escena el muntatge ‘Memòria de les oblidades’ sobre la història de quatre dones que van haver de suportar dures condicions carceràries i que van acabar els seus dies enterrades a la fossa comuna del Cementiri de Tarragona. En acabar les dues representacions, hi haurà col·loquis amb les protagonistes de les obres.

Els actes també inclouen dues conferències que es faran a la Sala Casino, a 2/4 de 7 de la tarda. El 16 de febrer, la presidenta de l’Amical de Mauthausen, Rosa Toran, realitzarà una conferència titulada ‘Els republicans als camps nazis. Montserrat Roig i la construcció d’una memòria’. Tanmateix, el 23 de febrer, serà el torn de l’historiador, Francesc Vilanova, i el doctor en la dramatúrgia de Ramon Vinyes i Cluet, Jordi Lladó, que oferiran la xerrada sobre l’exili intel·lectual català, basant-se en l’experiència de l’escriptor Ramon Vinyes i Cluet.

El 24 de febrer, es farà la presentació del llibre ‘La Guerra Civil al Berguedà (1936 – 1939)’ dels escriptors Daniel Montañà i Josep Rafart. L’obra explica com el bàndol franquista va travessar el Berguedà, i com es va viure l’experiència de la guerra des de la rereguarda i a la comarca, a través del testimoniatge de diverses persones.

Per últim, el Museu Comarcal de Berga acollirà una exposició sobre Ramon Vinyes i Cluet. Es tracta d’una mostra que es va poder veure fa alguns anys i que s’ha recuperat per a l’ocasió.

Recopilació de documents

L’Ajuntament de Berga també habilitarà un apartat a l’espai web municipal per tal de recollir documentació sobre la Guerra Civil i els anys posteriors, com per exemple, cartes o fotografies per mostrar-ho a la ciutadania en un format per concretar. Ivan Sànchez ha agraït les aportacions realitzades pels veïns i veïnes de Berga que han cedit documentació sobre la matèria. Sànchez també ha agraït a la família de Quirze Casals la cessió del material gràfic que il·lustra el cartell de les jornades. Es tracta de dibuixos i cartes que Casals enviava a la seva família des del front.

Per últim, el regidor i l’alcaldessa han convidat a les entitats locals a participar a les jornades de memòria històrica per sumar actes en diversos àmbits.
Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga