Inici

Berga se suma a la commemoració de l’Any Perucho amb la programació d’activitats culturals sobre l’escriptor català

Cartell - Exposició Perucho Berga
Ampliar en una finestra emergent Cartell - Vampirs a Berga!
Data de publicació: 01.10.20

Berga serà una de les ciutats que formarà part de la celebració de l’Any Perucho (2020) en què es commemora el centenari del naixement d’un dels escriptors més destacats de la literatura catalana del segle XX. Per fer-ho, s’han programat propostes culturals entre les que s’inclouen exposicions, espectacles i visites guiades relacionades amb l’obra de l’autor barceloní. Les activitats es portaran a terme del 2 d’octubre de 2020 al 8 de gener de 2021 al Museu Comarcal de Berga i la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, entre d’altres espais.

Vampirs a Berga!

“Vampirs a Berga! Les històries naturals de Joan Perucho i la Primera Guerra Carlina” és una exposició itinerant impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes i comissariada per Julià Guillamon que farà estada al Museu Comarcal de Berga del 3 d’octubre al 8 de desembre. La mostra segueix els escenaris principals de la novel·la: Barcelona, Gandesa, Morella, Berga i Banyoles, on Perucho es va inspirar per crear l’ambient del naturalista que protagonitza la història. L’exposició proposa una immersió en la literatura fantàstica i d’aventures, el vampirisme, les guerres carlines, la Guerra Civil i el pop jugant amb una estètica que barreja història i fantasia, alta cultura i cultura pop. El divendres, 2 d’octubre, es realitzarà la inauguració de la mostra mitjançant un acte institucional que comptarà amb la participació d’Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes. L’acte es farà a les 7 de la tarda, però no estarà obert al públic per les restriccions d’aforament de la Covid-19.

Visites guiades literàries

El Museu Comarcal de Berga realitzarà tres visites guiades que giraran entorn de la literatura de Joan Perucho. El 18 d’octubre hi haurà una visita que recorrerà alguns dels escenaris del llibre Les històries naturals per reviure l’entrada del General Cabrera a Berga. El 14 de novembre l’activitat consistirà en esbrinar si Onofre de Dip va ser realment el vampir de Ca l’Antic que en una sola nit va vampiritzar dos centenars de cavalls. L’última visita es farà el 5 de desembre i es basarà en la recreació de la Batalla de la Creu de la Pinya per explicar la fi del personatge d’Onofre de Dip. Les visites guiades seran gratuïtes i es faran a les 7 de la tarda. Per participar-hi, caldrà fer reserva prèvia a través del telèfon 93 821 13 84. El punt d’inici de l’activitat serà a l’Oficina de Turisme de Berga, situada al carrer Mare de Déu dels Àngels, 7.

Exposició a la biblioteca

La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet acollirà l’exposició itinerant ‘Joan Perucho. Creació, imaginació i bon gust’. Es tracta d’una mostra de petit format que repassa totes les facetes de Joan Perucho amb la voluntat de despertar l’interès cap a la seva obra. Es presentarà el Perucho poeta, autor de novel·les d’aventures, crític d’art, gastrònom i bon vivant i escriptor de diari. La proposta ha estat ideada per Julià Guillamon i dissenyada per Marc Valls. Es podrà visitar del 9 de desembre de 2020 al 8 de gener de 2021, en horari d’obertura de la biblioteca.

Botànica oculta

El 8 de novembre, a 2/4 de 6 de la tarda, a la Sala Casino es realitzarà l’espectacle literari de titelles Botànica oculta, a càrrec de l’actor i titellaire Arnau Colom. Es tracta d’una proposta de petit format adreçada al públic familiar i recomanada per a infants a partir de 5 anys. L’obra vol donar a conèixer la figura de Perucho, així com el seu imaginari literari present al llibre Botànica oculta. L’actor interpreta el paper d’en Joan, un expert en botànica que coneix moltes plantes i remeis naturals i que és capaç de curar un mal de pedra, entre d’altres. És el propietari d’un petit herbolari ple de pots que contenen plantes medicinals i ha fet del seu ofici una autèntica passió. En Joan, servint-se dels elements de l’herbolari (culleres, pots, titelles...) transportarà el públic a mons diversos i sorprenents. Serà una aventura imaginària a través de les plantes i els seus valors.

El romanç de les històries naturals

Una altra de les activitats complementàries previstes en el marc de l’Any Perucho serà la programació d’un espectacle titulat ‘El romanç de les històries naturals’, que es farà el 27 de novembre, a 2/4 de 10 del vespre, a l’església de Sant Joan. L’actuació seguirà l’apassionant expedició d’un naturalista liberal que frisa per aclarir el misteri d’un vampir carlí. Carles Belda es posarà en la pell dels personatges de la novel·la narrant, llegint i cantant per fer viatjar el públic del Maestrat a la Cerdanya, passant per Pratdip, Barcelona, Gandesa i Berga. De la maleta-taüt de l’artista brollaran els elements que il·lustraran els estirabots històrics i els dubtes humans que va teixir Perucho a Les històries naturals.

El conjunt d'activitats organitzades per l'Ajuntament de Berga, el Museu Comarcal de Berga, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet i la Institució de les Lletres Catalanes compten amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga