Inici

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya realitzarà un estudi tècnic i material de l’Àliga de La Patum

Foto Àliga Patum
Ampliar en una finestra emergent Àliga de La Patum de Berga
Data de publicació: 06.11.20

L’Àliga de La Patum abandonarà temporalment l’exposició del Convent de Sant Francesc de Berga. La peça serà trasllada el pròxim dilluns, 9 de novembre, al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per ser sotmesa a un estudi tècnic i material que permetrà conèixer l’estat actual de l’Àliga, així com determinar el tipus de restauració i/o conservació que requereix la peça. La sol·licitud de l’estudi ha estat impulsada per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga i es finançarà mitjançant una subvenció de 6.841 € atorgada per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural. Es tracta d’una ajuda econòmica destinada a la conservació i/o restauració de béns mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el patrimoni immoble.

Desinsectació per anòxia

L’estudi de L’Àliga de La Patum constarà de procediments i tècniques diverses. En primer lloc, l’Àliga serà introduïda en una càmera d’anòxia durant un període d’un mes. En aquest espai se li aplicarà un tractament que consisteix en mantenir durant un temps la fusta insectada en una atmosfera modificada, dins una cambra estanca, que substitueix l’oxigen per un gas inert com el nitrogen, per aconseguir la mort dels insectes xilògrafs i els seus ous. Per tant, es tractaria l’eliminar els microorganismes que hagi pogut acumular la peça com a conseqüència del seu ús.

Estudi tècnic i anàlisi de la peça

Un cop finalitzat el tractament de desinsectació per anòxia, la peça serà traslladada al laboratori fotogràfic. Allà s’aplicaran diverses tècniques de fotografia científica amb llum difusa, llum ultraviolada i llum infraroja per analitzar les diferents capes de la peça. A més, es realitzarà una radiografia de l’Àliga i també en determinades parts de la peça que poden resultar interessats d’analitzar, com per exemple, el punt d’unió del cap amb el cos. Tot això es completarà amb l’obtenció de mostres que seran analitzades al laboratori i que aportaran informació sobre el nombre de capes i els materials que les composen. L’aplicació d’aquestes tècniques d’anàlisi tindran una durada aproximada de dos mesos i el resultat de les proves determinarà si cal realitzar-hi algun tipus d’intervenció. Si la peça requerís ser restaurada, es faria a principis de 2021 per tal que l’Àliga pugui ser retornada a temps, en cas que es pogués celebrar La Patum de 2021.

L’enigma de l’Àliga de La Patum

L’Àliga és l’element del bestiari festiu català que més es diferencia de la resta. Antigament, l’Àliga gaudia d’un seguit de privilegis com el de ballar en el presbiteri de l’església o anar davant la custòdia en els processons del Corpus. L’Àliga de La Patum té un naixement més tardà que el d’altres elements de la festa i la seva història representa, encara avui, un gran enigma. L’any 1756, l’Ajuntament de Berga va decidir incorporar una àliga a les solemnitats del Corpus i va encarregar-ne la construcció al fuster Ramon Roca. Podria ser la mateixa, convenientment restaurada i modificada, la que balla actualment a La Patum.

L’Àliga marxa de l’exposició

El cap de setmana del 7 i 8 de novembre serà l’últim que es podrà veure l’Àliga a l’exposició de La Patum que acull el Convent de Sant Francesc, a causa del trasllat de la peça al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La mostra inclou l’exposició de la comparseria, elements de vestuari, textos, fotografies i vídeos sobre la festa berguedana. L’exposició va ser inaugurada el passat 10 de juliol, i ha registrat més de 4.000 visitants. La mostra està oberta al públic de divendres a diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20:30 h. L’entrada té un preu de 5 €, però els menors de fins a 12 anys poden accedir-hi de forma gratuïta.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga