Inici

El Berguedà oferirà la formació semipresencial de monitor/a i director/a d’educació en el lleure infantil i juvenil durant la tardor

Formació en el lleure
Ampliar en una finestra emergent Ivan Sànchez i Abel Garcia en la presentació dels cursos d'educació en el lleure
Data de publicació: 03.08.21

El Berguedà acollirà els cursos de formació adreçats al jovent per obtenir el títol de Monitor/a o Director/a d’Activitats d’Educació en el Lleure Infantil i Juvenil. Es tracta de dos cursos impartits per la Fundació Verge Blanca que es portaran a terme de forma semipresencial durant la tardor i que permetran adquirir un títol oficial expedit per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Aquesta titulació autoritza les persones participants a exercir de monitors/es o directors/es en colònies, campaments, rutes, camps de treball, etc. La inscripció per participar-hi romandrà oberta fins al 4 de setembre i hi haurà 25 places disponibles per a cadascun dels cursos. L’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà s’encarreguen de finançar una part de la matriculació de l’alumnat resident a Berga i el Berguedà.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha explicat que les dues administracions van detectar la necessitat de reprendre aquest curs que no es feia des de l’any 2018. Sànchez ha comentat que “gairebé tots i totes hem format part d’esplais, casals i colònies, hem estat monitors i monitores i sabem que és una cosa que té relleu. Hem de buscar gent nova que estigui formada, ja que és un requisit imprescindible i, per això, hem cregut oportú tornar-ho a activar”. L’alcalde ha afegit que per a l’ajuntament “és positiu crear sinergies amb el Consell Comarcal del Berguedà per treballar de forma conjunta diferents projectes com aquest”.

D’altra banda, el conseller comarcal de Joventut, Abel Garcia, també ha destacat aquest “projecte compartit relacionat amb la capacitació i la formació de joves a la comarca que té un gran impacte gràcies la tradició que hi ha al Berguedà en l’àmbit de l’educació en el lleure a través de l’escoltisme i les colònies”. Garcia ha esmentat l’esforç organitzatiu i econòmic de forma coordinada entre les dues administracions a l’hora de subvencionar una part de les despeses dels cursos. El conseller ha dit que “fer aquest curs et dona la possibilitat de poder treballar amb tot allò que està relacionat amb el lleure i també afavoreix l’economia circular perquè formes professionals que en darrer terme poden acabar reportant capital a la comarca”.

Curs de monitor/a d’activitats de lleure infantil o juvenil

Aquest curs s’adreça a persones que vulguin intervenir de forma educativa en activitats pròpies de l’educació en el lleure d’infants i joves en colònies, centres, escoles, casals de vacances, moviments educatius i ludoteques. La formació impartida capacita les persones participants per organitzar, dinamitzar i avaluar activitats de lleure infantil i juvenil en el marc de la programació general d’una organització, per mitjà de l’aplicació de tècniques específiques d’animació en grup, amb una incidència explícita en l’educació en valors i amb atenció a les mesures bàsiques de seguretat i prevenció de riscos.

El curs de Monitor/a d’Activitats d’Educació en el Lleure Infantil i Juvenil consta d’una etapa lectiva de 150 hores (100 presencials i 50 en línia) dividida en tres mòduls: Activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil; Processos grupals i educatius en el lleure infantil i juvenil; Tècniques i recursos d’animació en activitats de lleure. El curs també inclou una etapa de pràctiques (160 hores) i caldrà elaborar una memòria de pràctiques per poder obtenir el diploma i carnet de monitor/a de lleure.

Curs de director/a de lleure

El curs de director/a de lleure capacita l’alumnat per intervenir en tasques de coordinació d’equips de monitors i monitores en activitats de lleure infantil i juvenil, així com per planificar, organitzar, gestionar, dinamitzar i avaluar projectes de lleure educatiu adreçats a la infància i la joventut en tots els seus aspectes, assumint la creació, el control, la gestió i la dinamització de l’equip de personal monitor.

Aquest curs consta d’una etapa lectiva disponible en dues modalitats. L’opció A inclou 200 hores lectives (136 presencials i 64 en línia) i per accedir en aquesta modalitat cal tenir la titulació de Monitor/a d’Activitats d’Educació en el Lleure Infantil i Juvenil o disposar de la titulació de grau, diplomatura o llicenciatura en Educació Infantil, Educació Primària, Educació Social, Mestre/a en Educació Infantil, Mestre/a en Educació Primària, Pedagogia o Psicologia i un mínim de 2 anys d’experiència en el sector de l’educació en el lleure. L’opció B inclou 290 hores lectives (196 presencials i 94 en línia) i per accedir-hi cal haver completat i superat els dos mòduls del curs de monitor/a següents: Processos grupals i educatius en el lleure infantil i juvenil; Tècniques i recursos d’animació en activitats de lleure. El curs també inclou una etapa de pràctiques (120 hores) i serà necessari elaborar una memòria de pràctiques per poder obtenir el diploma i carnet de monitor/a de lleure.

Procés de matriculació

El curs de Monitor/a d’Activitats d’Educació en el Lleure Infantil i Juvenil s’adreça a persones que hagin complert els 18 anys en el moment d’iniciar la formació que es farà els dies 18, 19, 25 i 26 de setembre, 9, 10, 16, 17, 30 i 31 d’octubre, 6 i 7 de novembre de 2021 a la Casa de Colònies Llar del Pare Coll de Borredà. El preu del curs és de 510 € (240 € matrícula i 270 € estada a la casa de colònies).

El curs de Director/a de Lleure també s’adreça a persones majors de 18 anys. La formació presencial es farà els dies 18, 19, 25 i 26 de setembre, 9, 10, 12, 16, 17, 30 i 31 d’octubre, 1, 6, 7, 20 i 21 de novembre de 2021 a la Casa de Colònies Llar del Pare Coll de Borredà. El preu del curs és de 670 € (345 € matrícula i 325 estada a la casa de colònies).

El procés de matriculació s’obrirà aquesta setmana i es podrà fer fins al 4 de setembre en línia (www.vergeblanca.org) o presencialment a l’Oficina Jove del Berguedà, situada al carrer Pere III, número 5, baixos (93 821 35 53). Per formalitzar la inscripció caldrà aportar el full de la matrícula, 2 fotografies, una fotocòpia del DNI o NIE, el resguard de l’ingrés bancari del pagament del curs i el full de normativa específica.

Les persones que resideixin en un municipi del Berguedà hauran de sol·licitar el certificat d’empadronament del seu ajuntament per poder obtenir un descompte de 200 € en la matrícula del curs de monitor/a i 250 € en la matrícula del curs de director/a de lleure. A més, els monitors i monitores que formen part d’un grup del MCECC tindran un 25 % de descompte en la part de la matrícula. El grup en qüestió haurà de certificar la pertinença dels monitors o monitores.

El pagament del curs caldrà efectuar-lo al compte BBVA ES71 0182 5938 91 0010145998 indicant en el concepte el nom i cognoms de la persona participant i el títol del curs que vol fer.Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga