Inici

Berga edita ‘La vida en gris’, un llibre antològic sobre la vida i la societat berguedana a través del testimoni gràfic de Josep Deseuras

Foto presentació ' La vida en gris' (12-04-18)
Ampliar en una finestra emergent Xavier Pedrals, Mònica Garcia i Marc Canturri durant la presentació del llibre 'La vida en gris'
Data de publicació: 12.04.18
‘La vida en gris’ és un llibre antològic que recull les millors imatges de Berga capturades pel fotògraf Josep Deseuras i Vilanova (1918-2010) durant els anys grisos de la dictadura franquista, la transició i l’arribada de la democràcia. Es tracta d’una obra que ofereix una revisió històrica del dia a dia de la societat berguedana durant la segona meitat del segle XX. Per això, el llibre permetrà constatar la transformació de la ciutat a través dels principals actes culturals i festius que se celebraven a la capital comarcal gràcies al llegat fotogràfic de Deseuras. El periodista i redactor de l’Aquí Berguedà, Marc Canturri, ha explicat que el títol de l’obra fa referència a la grisor de l’època en què es van realitzar la majoria de les fotografies incloses en el llibre. Canturri ha volgut destacar que “les fotos de Deseuras retraten bons moments de la societat berguedana malgrat la foscor del franquisme”.

El mitjà digital Aquí Berguedà ha impulsat l’edició d’aquesta obra que ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Berguedà i el suport de l’Ajuntament de Berga. La iniciativa literària s’emmarca en els actes de commemoració del centenari del naixement del fotògraf nascut a La Coma (Solsonès) que es portaran a terme al llarg de l’any. En aquest sentit, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha fet referència a la tasca de Deseuras com a fotògraf del consistori, però també ha valorat “la seva feina a l’hora de retratar els aspectes més quotidians dels veïns i veïnes de la ciutat”.

El llibre conté 179 fotografies de 22x22 centímetres distribuïdes en 196 pàgines. Es tracta de fotografies captades entre el 1953 i el 1994 que pertanyen al fons de Josep Deseuras format per més de 150.000 negatius que la família del fotògraf va dipositar a l’Arxiu Comarcal del Berguedà l’any 2006. Cadascuna de les fotografies del llibre s’acompanya d’un text explicatiu que serveix per contextualitzar i descriure els fets retratats. Els textos han estat elaborats pels periodistes Marc Canturri i Xavi Rosiñol i la informació principal prové de ‘La crònica menuda de la Ciutat de Berga’ de mossèn Josep Armengou. També s’ha obtingut informació de les revistes ‘Queralt’ i ‘Ecos’ i de diaris com ‘La Vanguardia’. El director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals, s’ha mostrat satisfet de l’edició del llibre perquè “és una peça que complementa la crònica escrita d’Armengou i això ens permet tenir una bona crònica gràfica i escrita dels anys del franquisme que moltes ciutats catalanes voldrien tenir”.

L’acte de presentació del llibre ‘La vida en gris’ es farà el diumenge, 15 d’abril, a les 7 de la tarda al Pavelló de Suècia de Berga. L’esdeveniment comptarà amb la participació de tretze persones relacionades amb la cultura i la societat berguedana que s’encarregaran d’explicar com era Berga a través de les fotografies de Josep Deseuras. Aquestes persones seran: Xavier Pedrals (Arxiu Comarcal del Berguedà); Marc Canturri i Xavi Rosiñol (autors dels textos del llibre ‘La vida en gris’); Ester Rovira (filla de Josep Deseuras); Josep Cuberas (Junta Conservadora d’Els Elois); Josep Maria Salat (Agrupació Teatral La Farsa); Joan Fígols (Penya Boletaire); Roser Vila (La Valldan); Jaume Farguell (exalcalde de Berga); Dolors Santandreu (historiadora); Carles Prat (ex Tabaler de La Patum); Anna Verdaguer (Alumna de l’escola Sant Joan) i Roger Cortina (Cereria St. Roc). L’acte també inclourà l’actuació musical en directe de la Cobla Pirineu que interpretarà diverses composicions entre les que destaca la versió instrumental de La cançó del boletaire.

El llibre costarà 20€ i es podrà comprar durant l’acte de presentació de diumenge, però també es vendrà durant la diada de Sant Jordi, a les oficines de l’Aquí Berguedà (C/ Bruc, 3 de Berga) i a les llibreries, papereries i punts habituals de venda de llibres de Berga i del Berguedà.

Per a més informació sobre l’edició del llibre ‘La vida en gris’ podeu llegir el reportatge que apareix al número del mes d’abril de la revista ‘Aquí Berguedà’ editada per Bífidus Produccions.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga