Inici

Berga omplirà els carrers i places de literatura, música i cultura durant la diada de Sant Jordi de 2018

Façana Ajuntament de Berga Sant Jordi 2018
Ampliar en una finestra emergent Façana de l'edifici de l'Ajuntament de Berga durant la diada de Sant Jordi de 2018
Data de publicació: 20.04.18
El 23 d’abril és una data assenyalada al calendari de milions de catalans i catalanes. Se celebra la diada de Sant Jordi el dia en què va morir aquest cavaller romà nascut a la Capadòcia (Turquia) al segle III. Segons la tradició popular, el cavaller estava sota les ordres de l’emperador Dioclecià, però va negar-se a complir l’edicte de l’emperador que ordenava perseguir els cristians i, per això, va ser martiritzat i decapitat. Ben aviat es va començar a venerar com a màrtir a la part oriental de l’Imperi Romà i de seguida van aparèixer històries fantàstiques lligades a aquest personatge. Amb el pas del temps, però, la diada de Sant Jordi s’ha convertit en una jornada festiva i popular en què les parades de llibres i roses omplen els carrers i places de les localitats d’arreu del país per divulgar la tradició, la cultura i la llengua catalanes.

Microcontes itinerants a les comarques centrals

Des de fa alguns anys, els Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central aposten per la promoció de noves iniciatives literàries i per això, es va posar en marxa el projecte dels microcontes itinerants a les comarques centrals. Es tracta d’un iniciativa que consisteix en l’exposició de contes breus en llocs emblemàtics de diverses poblacions de la regió central. Enguany, es tanca el primer cicle de microcontes elaborats per Jaume Huch, Pasqual Farràs, Ramon Erra, Joan Pinyol, Antoni Pladevall i Jordi Estrada que es podran llegir als municipis de Manresa, Berga, Solsona, Moià, Igualada i Taradell. Des d’aquest divendres, a la façana de l’Ajuntament de Berga llueix una pancarta amb el microconte de Joan Pinyol que proposa una versió alternativa de la llegenda de Sant Jordi.

Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques municipals

A Berga, però, no caldrà esperar fins dilluns per celebrar la diada de Sant Jordi. La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet ha programat diverses activitats adreçades al públic infantil i adult durant els propers dies. Ahir, l’equipament municipal va acollir la presentació del llibre La cuca coloraina. Es tracta de la segona edició d’aquesta obra creada per Antònia Molera i Gemma Rosell que conté il·lustracions de Francesc Rovira. D’altra banda, la biblioteca també celebrarà la VI Revetlla de Sant Jordi a la biblioteca, una jornada que es porta a terme a les biblioteques públiques d’arreu de Catalunya. En aquesta ocasió, el programa d’actes inclourà l’espectacle infantil ‘Contes de Dracs i Cavallers’ interpretat per Jeep Gasulla, que es farà a les 6 de la tarda. A les 8 de la tarda, hi haurà la presentació del llibre La moda a la Catalunya del segle XIV. Retalls de la vida medieval de Montse Aymerich.

Literatura, música i folklore durant la diada

Una altra de les propostes destacades programades durant la diada de Sant Jordi serà l’espectacle ‘Espero meravelles’ de Mirna Vilasís. Es tracta d’un espectacle en què la cantant musicarà els poemes de Montserrat Abelló amb motiu de la celebració del centenari del naixement de la poetessa i traductora tarragonina. Vilasís actuarà a l’escenari el diumenge, 22 d’abril, a l’escenari de la plaça de Sant Joan, a partir de 2/4 d’1 del migdia. L’acte serà gratuït i en cas de pluja, el concert es traslladarà a la Sala Casino de Berga.

Les activitats culturals continuaran a la tarda amb la 5a edició de la Marató de Lectura per la Llengua organitzada per Òmnium Berguedà amb la col·laboració amb diverses entitats locals. La marató s’iniciarà a ¾ de 5 a la plaça de Sant Joan i a les 7 de la tarda hi haurà una actuació de diversos cantaires berguedans que interpretaran diverses peces per a la llibertat dels presos polítics.

D’altra banda, el Pavelló de Suècia de Berga acollirà la 41a Trobada escola de Colles Sardanistes promoguda per la Colla Sardanista Cim d’Estela. L’activitat començarà a les 5 de la tarda i a ¾ de 6 hi haurà un concert a càrrec de la Cobla Maricel. El preu de l’entrada per a l’actuació d’aquesta formació serà de 5€.

Llibreters, floristes i entitats ompliran el centre de Berga

El dilluns, 23 d’abril, prop d’una cinquantena de parades ocuparan els principals eixos comercials de la ciutat per tal que els veïns i veïnes puguin conèixer les darreres novetats literàries i comprar la tradicional rosa. A més, es portarà a terme la segona jornada de la Marató de Lectura per la Llengua a la plaça de Sant Joan durant el matí i la tarda. De 5 a 8 de la tarda, el carrer Major es convertirà en un escenari improvisat que acollirà una performance a càrrec de Les Mireies. La diada de Sant Jordi es clourà amb una audició de sardanes amb la Cobla Pirineu i ballada de la Colla Sardanista Cim d’Estela a la plaça del Forn, a les 7 de la tarda.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga