Inici

Berga consolida l’Escola de Famílies amb activitats per potenciar l’aprenentatge i reflexió sobre la tasca educativa

Presentació Escola de Famílies 2021-2022
Ampliar en una finestra emergent Eloi Escútia, Meritxell Mas i Lidia Ruz en la presentació de l'Escola de Famílies 2021-2022
Data de publicació: 20.10.21

L’Escola de Famílies de Berga es consolida gràcies a la programació estable d’activitats divulgatives i lúdiques gratuïtes per fomentar la tasca educadora de les famílies i les escoles. El projecte impulsat per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga i les associacions de famílies d’alumnes dels centres educatius de la ciutat i el suport de la Diputació de Barcelona iniciarà la 6a edició per donar continuïtat a la iniciativa sorgida de la necessitat de dotar d’eines i recursos les persones que s’ocupen de l’educació en la infància i l’adolescència. L’edició d’enguany comptarà amb una programació d’activitats formada per gairebé una desena de tallers i xerrades de temàtiques diferents que es faran durant el curs lectiu 2021-2022. El projecte compta amb la implicació dels centres educatius i les associacions de famílies d’alumnes a l’hora de confeccionar i escollir les propostes que formen part de la programació, la qual, és oberta i podrà incorporar més activitats que puguin anar sorgint al llarg del curs.

El regidor d’Educació, Eloi Escútia, ha explicat que “el projecte té la voluntat d’oferir espais de formació per a les famílies i el conjunt dels membres de la comunitat educativa”. En aquest sentit, “l’àrea d’Educació contacta amb els equips docents i les ampes dels centres educatius per saber quins són els seus interessos en l’àmbit de la formació, en quines temàtiques els agradaria que treballéssim o en quins aspectes del paper educatiu hi ha més mancances i, a partir d’aquest intercanvi d’idees, busquem els recursos per concretar-ho i materialitzar-ho en aquesta programació d’activitats”.

Lidia Ruz de l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Escola Santa Eulàlia ha valorat positivament el projecte i el fet de “treballar temes de forma transversal, ja que cada any hi ha propostes adreçades a alumnat des de l’escola bressol fins a adolescents”. Ruz ha destacat “la importància de la formació, sobretot en un àmbit tan essencial com la criança dels nostres fills i filles” i ha agraït que “aquest any es recuperi la presencialitat de les activitats després d’aquests dos últims cursos que han estat molt complicats”.

Meritxell Mas, directora de l’Escola La Valldan, ha comentat que “l’Escola de Famílies és una eina molt important a la ciutat perquè permet aglutinar escoles i famílies i això possibilita que a través dels infants fem xarxa i comunitat”. Per a Mas, “l’Escola de Famílies és un element clau que va creixent i es va consolidant amb més activitats i la gent hi participa amb més ganes cada any”.

Aprendre i gaudir en família

L’Escola de Famílies és un espai que permet compartir experiències per tal de facilitar l’aprenentatge a través de la divulgació i el lleure. Per assolir aquest objectiu s’ha dissenyat una programació formada per propostes lúdiques que inclouen jocs i tallers dels que les famílies poden gaudir conjuntament.

La primera activitat consistirà en una sessió dedicada als jocs de falda, moixaines i cançons amb la mestra especialitzada en educació musical, Maria Antònia Pujol i Subirà. És una activitat per conèixer els jocs iniciàtics dels infants combinant música i text. El taller es farà el dissabte 23 d’octubre a la Sala Casino (Teatre Municipal de Berga), a les 11 h. Per participar-hi, caldrà inscriure’s prèviament.

La segona proposta programada serà un taller de ioga per aprendre a controlar l’energia, gestionar les emocions, millorar l’atenció i la concentració. El taller estarà dinamitzat per Chandramaioga i es farà el dissabte 6 de novembre a l’Escola La Valldan, a les 10 h. Per prendre part en la sessió de ioga també serà necessari inscriure’s.

L’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona portarà a terme un taller de construcció de capses niu. Es tracta d’un taller de manualitats per promoure l’interès i l’estima per la natura mitjançant la construcció de capses niu per a ocells. L’activitat es farà el dissabte 5 de març al Parc del Lledó, a les 11 h.

La quarta activitat programada serà un taller de construcció d’estels per aprendre a confeccionar, decorar i fer volar estels. Aquest taller comptarà amb la dinamització d’Activijoc i es realitzarà el dissabte 2 d’abril al Castell de Berga, a les 11 h. En aquest cas, també serà necessari fer inscripció prèvia.

Cicle de conferències

La segona part de la programació de l’Escola de Famílies inclou un cicle de 5 xerrades sobre temàtiques tan diverses com l’educació emocional, l’ús de la tecnologia, la neurociència educativa, el videojoc com a eina d’aprenentatge o els beneficis de la pràctica esportiva en la infància.

La primera xerrada es titula ‘Canvis físics i emocionals a l’adolescència’ i estarà impartida per la infermera Júlia Castellví i les llevadores de l’Institut Català de la Salut, Elisabet Collell i Alba Calderer. La conferència abordarà els canvis i la sexualitat en l’etapa adolescent i també s’aportaran eines per a la gestió i educació de les emocions i l’afectivitat. L’activitat es farà el dimecres 17 de novembre a l’Escola Vedruna, a les 18 h.

El dissabte 20 de novembre, hi haurà una formació en competències digitals bàsiques, a càrrec d’Irati Garcia. Es tracta d’una activitat per apropar l’entorn digital a través del coneixement d’eines i recursos per millorar les competències en l’àmbit tecnològic. La formació es farà a l’Escola Sant Joan, a les 10 h. Per participar-hi, caldrà inscriure’s prèviament.

David Bueno, doctor en biologia i professor i investigador de la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona farà una conferència sobre neurociència educativa. Bueno compta amb una trajectòria professional i acadèmia destacada en l’estudi de la genètica del desenvolupament i la neurociència, i la seva relació amb el comportament humà, especialment durant els processos d’aprenentatge. La xerrada es farà el dimarts 1 de febrer al Pavelló de Suècia, a les 18 h. Per assistir-hi, caldrà inscripció prèvia.

És possible aprendre a través dels videojocs? L’ús de les pantalles també pot ser un recurs atractiu per fomentar i motivar l’aprenentatge dels infants i joves combinant les activitats i tasques escolars pròpies de la infantesa i l’adolescència. Aquestes qüestions es tractaran durant la xerrada titulada ‘L’aprenentatge basat en videojocs’, a càrrec de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. La conferència es farà a l’Escola Xarxa i la data es concretarà pròximament.

Per últim, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya també impartirà una conferència sobre els beneficis de l’esport en els infants. Es tracta d’una xerrada per conèixer tot allò que pot aportar la pràctica esportiva individual o col·lectiva als nens i nenes mitjançant el foment dels hàbits saludables i els valors vinculats a l’esport com l’esforç, la superació o el treball en equip. La conferència es farà a l’Escola Santa Eulàlia, però la data es concretarà pròximament.

Procés d’inscripció

La inscripció per participar en les activitats especificades anteriorment es podrà fer enviant un correu a l’adreça electrònica educacio@ajberga.cat. Per a més informació, podeu contactar amb l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga per correu electrònic i al telèfon 93 821 43 33.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga