Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga programa una setantena d’actes culturals del 26 de febrer al 4 de març per viure una setmana “esplèndida” promovent el turisme i el comerç local
  Data de publicació: 23.02.18
  Berga i Canet de Mar es convertiran en dos municipis “esplèndids” durant la setmana del 26 de febrer al 4 de març. Les dues poblacions posaran en marxa la campanya ‘Esplèndid’, una iniciativa ideada conjuntament per promoure i desestacionalitzar el turisme a través de l’intercanvi comercial, cultural i turístic entre ambdues poblacions. La campanya consisteix en promocionar el consum de productes i serveis dels establiments adherits al projecte per tal d’acumular saldo i gastar-lo al municipi contrari durant la setmana del 12 al 18 de novembre. Això farà que els usuaris gaudeixen del patrimoni cultural, la gastronomia, el paisatge i la natura de dues poblacions geogràficament diferents, però complementàries a l’hora d’oferir experiències entorn del mar i la muntanya al públic familiar procedent principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona.

  La campanya ‘Esplèndid’ no només contempla la vessant comercial, sinó que també compta amb el suport d’un munt d’associacions i entitats locals disposades a omplir els carrers i places d’activitats per a tots els públics durant la primera etapa del projecte. En el cas de Berga, s’han programat més d’una setantena d’activitats, la majoria de les quals seran gratuïtes, durant la setmana del 26 de febrer al 4 de març. Per exemple, hi haurà sessions i tallers relacionats amb la salut i el benestar personal com ara massatges, meditació, ioga, pilates, medicina tradicional xinesa, podologia, tècniques d’alliberament d’estrès, salut mental, quiropràctica, tecarteràpia i elaboració d’olis i cremes essencials. Paral·lelament, també hi haurà xerrades sobre alimentació i hàbits saludables, lactància i el sistema digestiu.

  D’altra banda, hi haurà un ampli ventall d’actes culturals entre els que destaquen una lectura dramatitzada de poesia, actuacions i vermuts musicals, representacions teatrals, cinema, tallers de dansa lliure i dansa tradicional, balls de saló, balls en línia i ball country, sardanes, cercavila amb bastoners, exposicions fotogràfiques i mostres de pintura, entre d’altres. Tanmateix, hi haurà portes obertes als museus i espais d’interpretació de la ciutat (Casa de La Patum, Museu del Circ i Espai d’Interpretació de la Natura del Berguedà) i visites guiades per conèixer el patrimoni arquitectònic i històric donant un tomb per la Berga actual o tornat al passat per seguir els passos de les tropes franquistes en el moment de la seva entrada a la capital del Berguedà durant el final de la Guerra Civil. Els visitants també tindran l’oportunitat de conèixer el Santuari de Queralt, l’església de Sant Pere de Madrona i, fins i tot, podran fer una caminada fins a la Serra de Noet o realitzar una ruta en BTT per contemplar les esglésies romàniques de Pedret, Obiols, Santa Maria d’Avià i Sant Bartomeu.

  L’activitat gastronòmica estarà centralitzada al passeig de la Indústria a través del mercat setmanal del dissabte i la celebració d’una fira de productes agroalimentaris i artesanals. Tot i això, també hi haurà tastos i àpats populars a l’eix comercial del carrer Major i es portaran a tallers per a aprendre a elaborar receptes aptes per a celíacs. Finalment, els infants també podran participar en diverses activitats com ara una jornada de jocs tradicionals, un espectacle teatral i un taller de dibuixos de La Patum.

  En resum, seran set dies intensos per conèixer de prop les poblacions de Berga i Canet de Mar a través del seu patrimoni artístic, arquitectònic, cultural, humà i turístic.

  Per a més informació sobre la campanya, poseu consultar el portal web www.esplendid.cat

 • Berga promou el coneixement del patrimoni històric i cultural de la ciutat mostrant els elements que expliquen el seu passat a través del projecte ‘àgora cultural Berga’
  Data de publicació: 21.02.18
  Avui ha nascut el projecte ‘àgora cultural Berga’. Es tracta d’una iniciativa desenvolupada pel Museu Comarcal de Berga a través de l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus que té la voluntat de posar en valor els elements del patrimoni històric i cultural de la ciutat. La idea es basa en el concepte de “l’àgora”, la plaça pública de les ciutats estat que esdevenien el centre comercial, polític i cultural de l’antiga Grècia. Seguint aquest símil, l’objectiu principal del projecte és convertir Berga en un espai de divulgació, intercanvi i coneixement a través de cinc accions que es portaran a terme al llarg de l’any, tenint en compte que el 2018 ha estat declarat l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i l’Any del Turisme Cultural. El regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha volgut destacar “el potencial patrimonial, industrial i sobretot humà de la ciutat de Berga” i també ha agraït la tasca de les berguedanes Anna Parcerisa i Dolors Santandreu, que han estat les promotores de la idea.

  La peça del mes

  La primera acció s’anomena ‘La peça del mes’ i consistirà en la mostra mensual de deu elements que formen part del patrimoni històric i artístic berguedà. El primer divendres de cada mes s’exposarà un objecte relacionat amb el passat de la ciutat al vestíbul del Museu Comarcal de Berga. Aquesta exposició es completarà amb una xerrada divulgativa i l’entrega d’una postal col·leccionable sobre l’objecte del mes. Les conferències es realitzaran el segon divendres del mes a la sala de sessions de l’Ajuntament de Berga, a 2/4 de 8 del vespre. La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, ha comentat que “els visitants del museu només veuen una petita part de les gairebé 5.000 peces que tenim i creiem que és interessant que la gent conegui el passat de la ciutat a través d’aquesta acció cultural”.

  ‘La peça del mes’ arrencarà el proper divendres, 2 de març, amb l’exposició dels “Improperis” que són la representació iconogràfica del patiment de Jesús que acompanyaven la processó de Divendres Sant a Berga. La mà de la bufetada és una mostra d’aquests símbols que pertanyien a la congregació dels Dolors de la parròquia de Santa Eulàlia de Berga. Neus Forés, mestra llicenciada en Psicologia, serà l’encarregada d’explicar al detall els elements que formen part de la col·lecció dels improperis el pròxim 9 de març.

  L’ànima dels nostres museus

  La segona proposta es titula ‘L’ànima dels nostres museus” i té l’objectiu de mostrar les zones dels espais d’interpretació que no són visitables habitualment. Es tracta de les sales de reserva, els espais on es realitza el procés de preparació i conservació dels objectes abans de ser exposats. El regidor Ivan Sànchez ha comentat que “els museus tenen un fons que no acostuma a ser visible i volem que aquests espais siguin visitables i que els veïns i veïnes tinguin l’oportunitat de conèixer aquestes sales i les persones que hi treballen”. En total s’han programat tres visites gratuïtes, una a la Casa de La Patum (21 d’abril, a les 7 de la tarda) i dues al Museu Comarcal del Berga (els dies 19 de maig i 13 d’octubre, a les 7 de la tarda).

  Les persones i les pedres ens parlen

  Aquesta acció es basa en la idea de redescobrir la ciutat passejant per les seves places i els seus carrers, tot coneixent un seguit d’històries protagonitzades per ciutadans anònims i personatges il·lustres que formen part de la memòria col·lectiva de Berga. Per fer-ho, es col·locaran diversos elements visuals en llocs emblemàtics de la ciutat i també es realitzaran algunes rutes guiades a partir del mes de juny.

  Petits mecenes

  Aquesta activitat es posarà en marxa a partir del setembre i es treballarà conjuntament amb els centres escolars de la ciutat. Concretament, cada escola apadrinarà un element del matrimoni cultural de Berga i l’alumnat treballarà en el seu coneixement durant el curs lectiu. Es tracta d’una iniciativa per promoure la coresponsabilitat i la implicació dels infants en la cura i la conservació del patrimoni local.

  Comparteix el patrimoni

  Aquesta acció està vinculada amb la promoció del patrimoni cultural a través de les xarxes socials. Per això, es convida a la ciutadania a mostrar, ensenyar i difondre els elements que formen part del patrimoni berguedà utilitzant l’etiqueta #agoraculturalberga.

  Imatge gràfica de la campanya

  La imatge visual i el material gràfic de difusió del projecte ‘àgora cultural Berga’ ha estat elaborat pel dissenyador, Salvador Vinyes, el qual, ha explicat el procés de composició del logotip. Vinyes ha comentat que “l’espai de l’àgora està representat a través d’una lletra “a” accentuada que simula la plaça on es produeix el debat i que inclou unes potes o extensions que fan que aquest espai estigui obert al coneixement i a l’intercanvi”.

  Per últim, cal destacar la voluntat de la regidoria de Patrimoni Cultural i Museus de donar continuïtat al projecte més enllà de l’any 2018, a través de noves idees i accions que s’aniran incorporant i desenvolupant durant la legislatura.


          10  11  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga