Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga impulsa la 5a edició del cicle sobre memòria històrica programant activitats culturals de l’1 de febrer al 15 de març
  Data de publicació: 28.01.20
  El 2 de febrer de 2020 es compliran 81 anys de l’entrada a Berga de les tropes de l’exèrcit franquista dirigides pel general Sagardía. L’accés es va produir a través de l’actual cruïlla que enllaça el carrer del Roser amb la carretera de Sant Fruitós, ja que, aquest encreuament era on acabava el poble de Berga. Aquesta mateixa via que portava a Solsona i Barcelona també va ser utilitzada per molts berguedans que van marxar al front. La capital berguedana i altres poblacions de la Catalunya Central van quedar lluny del front durant molt temps i no van patir la guerra gairebé fins al final. Tot i això, hi ha moltes històries que mereixen ser conegudes i, per això, l’Ajuntament de Berga i la Comissió de treball de la Memòria Històrica han impulsat la 5a edició del cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’, que es portarà a terme de l’1 de febrer al 15 de març.

  Història i cultura per fer memòria

  La iniciativa engloba diverses activitats relacionades amb la història i la cultura per posar en valor i recuperar la memòria història a través de la música, el teatre i la literatura, entre d’altres. Una de les propostes que s’han mantingut durant les diferents edicions d’aquest cicle ha estat la realització de rutes guiades per conèixer els espais que van recórrer les tropes feixistes en el moment de la seva entrada a Berga l’any 1939. Enguany, s’han programat dues sessions que acabaran amb una visita al refugi antiaeri situat al costat del Teatre Municipal. Les rutes són gratuïtes i es faran el diumenge, 2 de febrer, a les 12 del migdia, i el dissabte, 8 de febrer, a les 6 de la tarda.

  La música dels exiliats i exiliades

  La programació s’iniciarà el dissabte, 1 de febrer, amb un concert titulat ‘Cançons d’exili i camins’, a càrrec de Mariona Sagarra i Raül Costafreda. L’actuació consistirà en un recorregut musical que inclou cançons sobre exilis polítics, laborals, enyorances i comiats de vida. L’esdeveniment està organitzat pel Consell Local de la República Catalana i es realitzarà a la Sala Casino, a 2/4 de 8 del vespre. En aquest concert s’aplicarà el sistema de la taquilla inversa en què cada espectador i espectadora decideix allò que vol pagar un cop finalitzat l’espectacle sense que hi hagi un preu mínim o màxim establert.

  Cronologia de la República i la Guerra Civil

  La Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga acollirà la presentació del número 141-142 de la revista cultural del Berguedà L’Erol dedicat al 80è aniversari de la Guerra Civil. La publicació inclou una cronologia del que va succeir al món, a Catalunya i al Berguedà des de la Segona República Espanyola fins al primer franquisme (1931-1941). Aquest número també inclou articles sobre les colònies tèxtils durant la República i la Guerra Civil, algunes notes bibliogràfiques sobre l’anarquista gironellenc, Josep Viladomiu, un repàs a la història de la festa major republicana de Puig-reig a través d’un recull gràfic dels programes de la celebració i un inventari del patrimoni artístic i documental, religiós i civil desaparegut durant la Guerra Civil, entre d’altres. La presentació de la revista L’Erol es farà dissabte, 8 de febrer, a ¼ de 8 de la tarda.

  Relat de les vivències d’un berguedà a Mauthausen

  El dissabte, 15 de febrer, es realitzarà la presentació de la reedició del llibre Josep Simon i Mill: Quatre anys, tres mesos i onze dies a Mauthausen. La iniciativa impulsada pel Centre d’Estudis d’Avià recull les vivències del berguedà Josep Simon i Mill (1912-2008) empresonat al camp de concentració de Mauthausen del 1941 al 1945. El llibre és el resultat de les converses del protagonista amb Josep Ballarà i Abaya. L’acte de presentació del llibre es portarà a terme a l’Ajuntament de Berga, a 2/4 de 8 del vespre.

  Històries silenciades i reivindicades a través del teatre

  El cicle sobre memòria i dignitat també inclou dos muntatges escènics que es realitzaran al Teatre Municipal de Berga. El diumenge, 9 de febrer, a les 6 de la tarda s’ha programat ‘Mort a les cunetes’ de David Pintó i Joan Valentí. Es tracta d’una obra que narra la història de ‘La Fossa de Can Maçana o els Fets de Súria’ en què es va produir l’afusellament de vuit civils republicans i la fuga d’un novè, Josep Nin, que ho va poder explicar. Es tracta d’un espectacle que dona veu als protagonistes dels fets a través de la força de la paraula i la música en directe. Les entrades es podran adquirir a la taquilla del teatre i costaran 8€.

  ‘Llum trencada’ d’Iguana Teatre és el muntatge que tancarà la programació sobre memòria històrica el diumenge, 15 de març, a les 6 de la tarda. L’espectacle recupera històries de dones que van ser empresonades, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. L’obra reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes que van enfrontar-se a aquelles persones que volien silenciar-les. Les entrades per aquest muntatge costaran 12€ i es podran comprar al teatre.

  El cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’ està organitzat per l’Ajuntament de Berga i la Comissió de treball de la Memòria Històrica i compta amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, la Societat d’Arqueologia del Berguedà, el Memorial Democràtic Berguedà, l’Àmbit de Recerques del Berguedà, el Consell Local de la República Catalana i el Centre d’Estudis d’Avià.

 • Berga promou una consulta per actualitzar el Reglament d’Organització i Funcionament de l’Escola Municipal de Música
  Data de publicació: 27.01.20

  L’Ajuntament de Berga ha impulsat una consulta oberta a la ciutadania per a la modificació i actualització del Reglament d’Organització i Funcionament de l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus. La proposta neix de la necessitat d’adaptar el text als requeriments tècnics i normatius que s’han anat produint i que inclou la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. L’adaptació del reglament permetrà establir els canals d’informació, estudi i deliberació entre el consistori i el centre d’ensenyament musical per a l’avaluació de les actuacions de caràcter educatiu que es desenvolupin a l’escola, entre d’altres. L’Ajuntament de Berga ha obert un període de consulta pública per a què els veïns i veïnes i les entitats puguin realitzar les seves aportacions sobre aquest projecte normatiu.

  Reglament de funcionament de l’EMMB

  La proposta del Reglament d’Organització i Funcionament de l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus determina diversos aspectes sobre el règim, l’estructura, el finançament, el calendari i el règim horari de la prestació del servei. El document també recull els drets i obligacions dels usuaris i usuàries i la possibilitat de desenvolupar projectes educatius amb altres agents de la ciutat, així com d’establir convenis amb altres institucions.

  Enllaç: Reglament d’Organització i Funcionament de l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus.

  Consulta pública prèvia

  Les persones majors de 16 anys i les entitats sense ànim de lucre inscrites al Registre Municipal d’Entitats de Berga podran fer aportacions i suggeriments a la proposta de modificació del reglament mitjançant la presentació d’una instància genèrica. En l’apartat web ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ es poden consultar els documents de síntesi del reglament, informació sobre els objectius, la necessitat i els problemes que preveuen solucionar, la proposta del text i l’enllaç al formulari d’instància genèrica per realitzar les aportacions i propostes que es considerin oportunes. El termini per a la presentació de les instàncies de forma presencial o telemàtica estarà obert del 27 de gener al 10 de febrer de 2020.

  Un cop finalitzat el període de consulta pública prèvia, s’elaborarà un informe de retorn en què s’inclouran totes les aportacions i propostes rebudes tractades de forma anònima i la valoració sobre la seva incorporació al projecte en qüestió per part de la comissió d’estudi formada per representants polítics, membres del centre d’ensenyament musical i personal tècnic municipal. Aquest document es publicarà en l’apartat ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ per posar-lo a l’abast de qualsevol persona interessada en la matèria tractada.          10  11  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga