Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga se suma a la commemoració de l’Any Perucho amb la programació d’activitats culturals sobre l’escriptor català
  Data de publicació: 01.10.20

  Berga serà una de les ciutats que formarà part de la celebració de l’Any Perucho (2020) en què es commemora el centenari del naixement d’un dels escriptors més destacats de la literatura catalana del segle XX. Per fer-ho, s’han programat propostes culturals entre les que s’inclouen exposicions, espectacles i visites guiades relacionades amb l’obra de l’autor barceloní. Les activitats es portaran a terme del 2 d’octubre de 2020 al 8 de gener de 2021 al Museu Comarcal de Berga i la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, entre d’altres espais.

  Vampirs a Berga!

  “Vampirs a Berga! Les històries naturals de Joan Perucho i la Primera Guerra Carlina” és una exposició itinerant impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes i comissariada per Julià Guillamon que farà estada al Museu Comarcal de Berga del 3 d’octubre al 8 de desembre. La mostra segueix els escenaris principals de la novel·la: Barcelona, Gandesa, Morella, Berga i Banyoles, on Perucho es va inspirar per crear l’ambient del naturalista que protagonitza la història. L’exposició proposa una immersió en la literatura fantàstica i d’aventures, el vampirisme, les guerres carlines, la Guerra Civil i el pop jugant amb una estètica que barreja història i fantasia, alta cultura i cultura pop. El divendres, 2 d’octubre, es realitzarà la inauguració de la mostra mitjançant un acte institucional que comptarà amb la participació d’Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes. L’acte es farà a les 7 de la tarda, però no estarà obert al públic per les restriccions d’aforament de la Covid-19.

  Visites guiades literàries

  El Museu Comarcal de Berga realitzarà tres visites guiades que giraran entorn de la literatura de Joan Perucho. El 18 d’octubre hi haurà una visita que recorrerà alguns dels escenaris del llibre Les històries naturals per reviure l’entrada del General Cabrera a Berga. El 14 de novembre l’activitat consistirà en esbrinar si Onofre de Dip va ser realment el vampir de Ca l’Antic que en una sola nit va vampiritzar dos centenars de cavalls. L’última visita es farà el 5 de desembre i es basarà en la recreació de la Batalla de la Creu de la Pinya per explicar la fi del personatge d’Onofre de Dip. Les visites guiades seran gratuïtes i es faran a les 7 de la tarda. Per participar-hi, caldrà fer reserva prèvia a través del telèfon 93 821 13 84. El punt d’inici de l’activitat serà a l’Oficina de Turisme de Berga, situada al carrer Mare de Déu dels Àngels, 7.

  Exposició a la biblioteca

  La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet acollirà l’exposició itinerant ‘Joan Perucho. Creació, imaginació i bon gust’. Es tracta d’una mostra de petit format que repassa totes les facetes de Joan Perucho amb la voluntat de despertar l’interès cap a la seva obra. Es presentarà el Perucho poeta, autor de novel·les d’aventures, crític d’art, gastrònom i bon vivant i escriptor de diari. La proposta ha estat ideada per Julià Guillamon i dissenyada per Marc Valls. Es podrà visitar del 9 de desembre de 2020 al 8 de gener de 2021, en horari d’obertura de la biblioteca.

  Botànica oculta

  El 8 de novembre, a 2/4 de 6 de la tarda, a la Sala Casino es realitzarà l’espectacle literari de titelles Botànica oculta, a càrrec de l’actor i titellaire Arnau Colom. Es tracta d’una proposta de petit format adreçada al públic familiar i recomanada per a infants a partir de 5 anys. L’obra vol donar a conèixer la figura de Perucho, així com el seu imaginari literari present al llibre Botànica oculta. L’actor interpreta el paper d’en Joan, un expert en botànica que coneix moltes plantes i remeis naturals i que és capaç de curar un mal de pedra, entre d’altres. És el propietari d’un petit herbolari ple de pots que contenen plantes medicinals i ha fet del seu ofici una autèntica passió. En Joan, servint-se dels elements de l’herbolari (culleres, pots, titelles...) transportarà el públic a mons diversos i sorprenents. Serà una aventura imaginària a través de les plantes i els seus valors.

  El romanç de les històries naturals

  Una altra de les activitats complementàries previstes en el marc de l’Any Perucho serà la programació d’un espectacle titulat ‘El romanç de les històries naturals’, que es farà el 27 de novembre, a 2/4 de 10 del vespre, a l’església de Sant Joan. L’actuació seguirà l’apassionant expedició d’un naturalista liberal que frisa per aclarir el misteri d’un vampir carlí. Carles Belda es posarà en la pell dels personatges de la novel·la narrant, llegint i cantant per fer viatjar el públic del Maestrat a la Cerdanya, passant per Pratdip, Barcelona, Gandesa i Berga. De la maleta-taüt de l’artista brollaran els elements que il·lustraran els estirabots històrics i els dubtes humans que va teixir Perucho a Les històries naturals.


 • Resum del Ple de la Corporació corresponent a la sessió ordinària d’octubre de 2020
  Data de publicació: 01.10.20

  L’Ajuntament de Berga ha celebrat aquest dijous, 1 d’octubre, una nova sessió ordinària del plenari municipal. La sessió ha estat virtual, tot i que els portaveus dels quatre grups municipals amb representació al consistori han realitzat la sessió de forma presencial des de la Sala de Plens. L’alcaldessa, Montse Venturós, ha recordat els fets de l’1 d’octubre succeïts fa tres anys. La videoconferència ha continuat amb la lectura i aprovació de l’acta de la sessió ordinària anterior corresponent al mes de setembre.

  L’ordre del dia del ple comptava amb un punt referent a les actuacions de manteniment de l’ascensor de Queralt corresponents a l’empresa concessionària de l’hostatgeria, Inbergatur. La judicialització d’altres qüestions relacionades amb la societat empresarial esmentada ha comportat que l’equip de govern hagi decidit retirar aquest punt de l’ordre del dia de la sessió plenària.

  La part de control del plenari ha començat amb la incorporació per urgència en l’ordre del dia d’una moció de rebuig per la inhabilitació del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a iniciativa de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). La moció pretén mostrar el rebuig dels ajuntaments amb relació a la decisió del Tribunal Suprem que confirma la condemna dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’inhabilitar Torra durant un any i mig i imposar-li una multa de 30.000 € per haver desobeït la Junta Electoral Central i no haver retirat la pancarta del balcó del Palau de la Generalitat durant el procés electoral de les eleccions generals del 28 d’abril de 2019. La moció exigeix el respecte pels Drets Fonamentals, reclama que la justícia sigui justa, ponderada i equilibrada, rebutja la repressió contra el moviment independentista i demana respecte per a les institucions catalanes, entre d’altres. La moció ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP, JxB i ERC. El PSC no ha participat en la votació de la moció i comptabilitza com a abstenció.

  Posteriorment, s’ha donat compte de l’informe emès per la Sindicatura de Comptes en matèria mediambiental. Es tracta d’un informe de fiscalització relatiu a serveis municipals i gestió mediambiental de 121 municipis amb població superior a 10.000 habitants, corresponent a l’exercici de 2017 fins al maig de 2018. L’objecte del treball ha estat analitzar les actuacions en medi ambient que hagin portat a terme les entitats que constitueixen l’àmbit subjectiu i analitzar la gestió dels serveis públics municipals amb la seva influència en la resolució o generació de problemes mediambientals. En les conclusions de l’informe es fan constar les observacions més significatives, els incompliments normatius detectats i les recomanacions sobre millores en la gestió de les activitats desenvolupades per les entitats en alguns dels aspectes que s’han posat de manifest durant la realització del treball.

  També s’ha donat compte de la contractació laboral d’una persona per ocupar la plaça d’Oficial 1ª de la Brigada Municipal que ha quedat vacant per jubilació. Es tracta d’un contracte temporal d’interinitat fins a la seva cobertura definitiva mitjançant el corresponent procés selectiu o fins que es constitueixi una borsa de treball per a la cobertura temporal de substitucions i vacants adscrita a la brigada de manteniment de la ciutat.

  En aquesta part del plenari també s’ha donat compte de les disposicions d’alcaldia i les Juntes de Govern Local adoptades des de l’última sessió ordinària. A més, s’han presentat diversos informes d’Intervenció sobre expedients d’omissió de fiscalització emesos per diferents àrees durant el mesos de juliol, agost i setembre. Així mateix, s’ha presetat l’informe trimestral sobre el personal eventual.

  Un cop finalitzada la part de control s’ha donat pas al torn de precs i preguntes per part dels diferents grups municipals a l’oposició. En aquesta ocasió, l’oposició ha renunciat a fer qualsevol tipus de pregunta o prec per posar de manifest el seu malestar per la manca de contingut del ple d’octubre.

  La propera sessió ordinària prevista se celebrarà el 5 de novembre de 2020.

          10  11  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga