Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Oberta la convocatòria per a la presentació d’obres participants al 46è Concurs de cartells de La Patum de 2020
  Data de publicació: 29.01.20

  L’Ajuntament de Berga ha obert la convocatòria per a la presentació d’obres participants al 46è Concurs de cartells de La Patum de 2020. Es tracta del certamen adreçat a persones majors de 18 anys que té per objectiu escollir l’obra que anunciarà les festes de Corpus d’enguany que se celebraran del 10 al 14 de juny de 2020. El concurs artístic comptarà amb un jurat qualificador encarregat de seleccionar les propostes finalistes que seran sotmeses a votació popular per triar-ne la guanyadora. El termini per a la presentació d’obres és obert i es permetrà la presentació d’un màxim de dos treballs per participant que hauran de ser originals, inèdits i anònims. Es mantindrà el format vertical, de 38x60 centímetres i caldrà presentar les obres sobre un suport de cartró ploma d’uns 5 mil·límetres de gruix. Totes les propostes hauran d’incloure obligatòriament la inscripció: CIUTAT DE BERGA – LA PATUM – CORPUS DE 2020. La temàtica del cartell és oberta, però haurà de ser adient a la festa que motiva el concurs. Tanmateix, els treballs podran ser elaborats amb qualsevol tècnica artística, però la proposta presentada haurà de ser el resultat de l’obra prèviament digitalitzada per evitar les dificultats que poden comportar els dissenys realitzats amb tècniques de relleu o collage a l’hora de ser reproduïdes o impreses.

  Dos mesos per a la creació de les obres

  Les propostes es podran presentar fins al 3 d’abril de 2020, a les 2 del migdia. L’Oficina de Turisme de Berga (C/ Mare de Déu dels Àngels, 7) serà el punt d’entrega de les obres. La dotació econòmica dels premis es mantindrà respecte les dues últimes edicions en què es va establir un premi de 1.000€ per a la proposta guanyadora i 300€ per a l’accèssit.

  La votació popular decidirà la proposta guanyadora

  Un jurat tècnic revisarà els treballs participants per comprovar el compliment de les bases en la seva totalitat. Així, totes les propostes que incompleixin qualsevol dels criteris establerts seran desqualificades i no s’inclouran en el procés de selecció de les obres finalistes que realitzarà el jurat qualificador. Aquest jurat estarà format per set persones vinculades a l’àmbit de les arts visuals i plàstiques i també a la festa berguedana.

  El jurat escollirà entre tres i cinc obres finalistes que s’exposaran del 5 al 19 d’abril a l’entrada principal de l’Ajuntament de Berga, a l’espai d’accés on s’ubiquen les anomenades escales de marbre de l’edifici consistorial. El cartell guanyador es triarà mitjançant el sistema de votació popular i el veredicte es donarà a conèixer durant la celebració del Ple de l’Ascensió, que es portarà a terme el 24 de maig, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga.

  Les bases del 46è Concurs de cartells de La Patum de 2020 es poden consultar als webs oficials de La Patum (www.lapatum.cat) i l’Ajuntament de Berga (www.ajberga.cat) i en aquest enllaç.
 • Berga impulsa la 5a edició del cicle sobre memòria històrica programant activitats culturals de l’1 de febrer al 15 de març
  Data de publicació: 28.01.20

  El 2 de febrer de 2020 es compliran 81 anys de l’entrada a Berga de les tropes de l’exèrcit franquista dirigides pel general Sagardía. L’accés es va produir a través de l’actual cruïlla que enllaça el carrer del Roser amb la carretera de Sant Fruitós, ja que, aquest encreuament era on acabava el poble de Berga. Aquesta mateixa via que portava a Solsona i Barcelona també va ser utilitzada per molts berguedans que van marxar al front. La capital berguedana i altres poblacions de la Catalunya Central van quedar lluny del front durant molt temps i no van patir la guerra gairebé fins al final. Tot i això, hi ha moltes històries que mereixen ser conegudes i, per això, l’Ajuntament de Berga i la Comissió de treball de la Memòria Històrica han impulsat la 5a edició del cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’, que es portarà a terme de l’1 de febrer al 15 de març.

  Història i cultura per fer memòria

  La iniciativa engloba diverses activitats relacionades amb la història i la cultura per posar en valor i recuperar la memòria història a través de la música, el teatre i la literatura, entre d’altres. Una de les propostes que s’han mantingut durant les diferents edicions d’aquest cicle ha estat la realització de rutes guiades per conèixer els espais que van recórrer les tropes feixistes en el moment de la seva entrada a Berga l’any 1939. Enguany, s’han programat dues sessions que acabaran amb una visita al refugi antiaeri situat al costat del Teatre Municipal. Les rutes són gratuïtes i es faran el diumenge, 2 de febrer, a les 12 del migdia, i el dissabte, 8 de febrer, a les 6 de la tarda.

  La música dels exiliats i exiliades

  La programació s’iniciarà el dissabte, 1 de febrer, amb un concert titulat ‘Cançons d’exili i camins’, a càrrec de Mariona Sagarra i Raül Costafreda. L’actuació consistirà en un recorregut musical que inclou cançons sobre exilis polítics, laborals, enyorances i comiats de vida. L’esdeveniment està organitzat pel Consell Local de la República Catalana i es realitzarà a la Sala Casino, a 2/4 de 8 del vespre. En aquest concert s’aplicarà el sistema de la taquilla inversa en què cada espectador i espectadora decideix allò que vol pagar un cop finalitzat l’espectacle sense que hi hagi un preu mínim o màxim establert.

  Cronologia de la República i la Guerra Civil

  La Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga acollirà la presentació del número 141-142 de la revista cultural del Berguedà L’Erol dedicat al 80è aniversari de la Guerra Civil. La publicació inclou una cronologia del que va succeir al món, a Catalunya i al Berguedà des de la Segona República Espanyola fins al primer franquisme (1931-1941). Aquest número també inclou articles sobre les colònies tèxtils durant la República i la Guerra Civil, algunes notes bibliogràfiques sobre l’anarquista gironellenc, Josep Viladomiu, un repàs a la història de la festa major republicana de Puig-reig a través d’un recull gràfic dels programes de la celebració i un inventari del patrimoni artístic i documental, religiós i civil desaparegut durant la Guerra Civil, entre d’altres. La presentació de la revista L’Erol es farà dissabte, 8 de febrer, a ¼ de 8 de la tarda.

  Relat de les vivències d’un berguedà a Mauthausen

  El dissabte, 15 de febrer, es realitzarà la presentació de la reedició del llibre Josep Simon i Mill: Quatre anys, tres mesos i onze dies a Mauthausen. La iniciativa impulsada pel Centre d’Estudis d’Avià recull les vivències del berguedà Josep Simon i Mill (1912-2008) empresonat al camp de concentració de Mauthausen del 1941 al 1945. El llibre és el resultat de les converses del protagonista amb Josep Ballarà i Abaya. L’acte de presentació del llibre es portarà a terme a l’Ajuntament de Berga, a 2/4 de 8 del vespre.

  Històries silenciades i reivindicades a través del teatre

  El cicle sobre memòria i dignitat també inclou dos muntatges escènics que es realitzaran al Teatre Municipal de Berga. El diumenge, 9 de febrer, a les 6 de la tarda s’ha programat ‘Mort a les cunetes’ de David Pintó i Joan Valentí. Es tracta d’una obra que narra la història de ‘La Fossa de Can Maçana o els Fets de Súria’ en què es va produir l’afusellament de vuit civils republicans i la fuga d’un novè, Josep Nin, que ho va poder explicar. Es tracta d’un espectacle que dona veu als protagonistes dels fets a través de la força de la paraula i la música en directe. Les entrades es podran adquirir a la taquilla del teatre i costaran 8€.

  ‘Llum trencada’ d’Iguana Teatre és el muntatge que tancarà la programació sobre memòria històrica el diumenge, 15 de març, a les 6 de la tarda. L’espectacle recupera històries de dones que van ser empresonades, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. L’obra reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes que van enfrontar-se a aquelles persones que volien silenciar-les. Les entrades per aquest muntatge costaran 12€ i es podran comprar al teatre.

  El cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’ està organitzat per l’Ajuntament de Berga i la Comissió de treball de la Memòria Històrica i compta amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, la Societat d’Arqueologia del Berguedà, el Memorial Democràtic Berguedà, l’Àmbit de Recerques del Berguedà, el Consell Local de la República Catalana i el Centre d’Estudis d’Avià.          10  11  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga