Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga elimina l’aparcament de vehicles de la Pl. St. Pere per prioritzar l’ús pels vianants i promoure l’activitat comercial
  Data de publicació: 27.02.20

  L’Ajuntament de Berga ha suprimit la zona d’aparcament de vehicles de la Plaça de Sant Pere. Des d’aquest dijous, 27 de febrer, no es permetrà l’ús de les 9 places d’estacionament amb regulació horària (zona blava) que hi havia habilitades a la plaça. Es tracta d’una mesura que té l’objectiu d’alliberar l’espai ocupat actualment pels vehicles per prioritzar-ne l’ús destinat als vianants, així com promoure l’activitat comercial al nucli antic de la ciutat. El regidor de Mobilitat, Eloi Escútia, ha explicat que amb aquesta mesura es “dona prioritat a la ciutadania i es fomenta l’ús de la plaça com a espai de convivència i relació social”. Tanmateix, el regidor de Via Pública, Obres i Serveis, Aleix Serra, ha comentat que “la plaça més emblemàtica de la ciutat estigués ocupada per vehicles era una anomalia, ja que, és una situació poc habitual a les ciutats de Catalunya”.

  La proposta adoptada pel consistori berguedà ha estat debatuda amb el veïnat a través de diverses trobades per donar a conèixer el projecte i recollir les inquietuds i suggeriments dels veïns, veïnes i comerços de la zona. El regidor Aleix Serra ha esmentat que les actuacions que es porten a terme en espais habitualment ocupats per vehicles poden generar controvèrsia. En aquest sentit, Serra ha dit que “som conscients que per a molta gent és important tenir el cotxe a prop de casa i, per això, hem volgut parlar abans amb el veïnat i explicar-los els motius d’aquesta mesura”.

  Durant la jornada d’avui, diversos efectius de les brigades municipals han col·locat elements de mobiliari urbà, bancs i torretes, en diferents espais de la plaça per tal d’impedir l’estacionament de vehicles.

  Bonificacions per estacionar en zones blaves properes

  La desaparició de la zona blava de la Plaça de Sant Pere contempla una sèrie de bonificacions per a què les persones residents i els botiguers de la zona puguin aparcar el cotxe a les zones d’estacionament amb limitació horària més properes. En concret, les persones afectades per la mesura podran obtenir descomptes de fins al 70% per aparcar a la zona blava de la Ronda Moreta, la Plaça de Viladomat i el Passeig de la Indústria. Els beneficiaris han rebut la informació corresponent per poder fer ús de la tarifa reduïda i hauran de sol·licitar-ho adreçant-se a les oficines de BRG Serveis (Plaça Maragall, 1), que és l’empresa municipal encarregada de regular la zona blava a la ciutat.

  Properes actuacions previstes a la zona

  La supressió de l’aparcament de vehicles a la Plaça de Sant Pere es complementarà amb altres mesures que es preveu planificar i portar a terme en els propers mesos. Per exemple, es contempla aplicar restriccions en l’accés i la circulació de vehicles motoritzats al Barri Vell, a través d’un sistema de càmeres de vigilància que garanteixi el pas dels vehicles autoritzats mitjançant la lectura de la matrícula. D’aquesta manera, els residents i comerciants podrien continuar transitant per la plaça com fins ara, però es regularia l’accés de la resta de vehicles permetent l’accés en determinades franges horàries que caldrà concretar. Aquestes i d’altres mesures s’exposaran i es debatran amb el veïnat i el teixit comercial amb la finalitat de millorar la qualitat de vida dels diferents agents implicats.

  Aposta per una mobilitat sostenible

  En el context de la situació d’emergència climàtica i la sensibilització sobre els efectes nocius de l’ús del vehicle privat entre les que s’inclouen la contaminació de l’aire i la contaminació acústica, l’ocupació de carrers i places, la seguretat dels vianants, etc. l’Ajuntament de Berga té la voluntat de promoure una mobilitat sostenible i segura a la ciutat. Per tot això, es preveu continuar realitzant actuacions que potenciïn la mobilitat a peu i amb bicicleta creant zones de prioritat invertida, projectant carrils bici, ampliant les voreres, limitant l’aparcament de vehicles en algunes zones i vetllant per reduir la velocitat dels vehicles, entre d’altres. • L’Hospital de Berga assoleix la integració al CatSalut després que la Generalitat hagi aprovat la creació de l’empresa pública que gestionarà el centre hospitalari
  Data de publicació: 25.02.20

  L’Hospital Sant Bernabé de Berga ha completat la seva integració al Servei Català de la Salut després que el Govern de la Generalitat de Catalunya hagi aprovat aquest dimarts, 25 de febrer, la creació de l’empresa pública Salut Catalunya Central que gestionarà el centre hospitalari d’abast comarcal. Així es tanca el procés de cessió de l’hospital iniciat formalment el 31 de juliol de 2017 quan el Departament de Salut i l’Ajuntament de Berga van anunciar el traspàs de la gestió de l’equipament sanitari al CatSalut. L’acord d’aprovació del Govern català suposa un canvi en la titularitat de l’hospital berguedà que deixarà de dependre administrativament del consistori. Això comportarà una millora en la governança de l’hospital disposant d’una major solidesa econòmica i també agilitzarà els tràmits burocràtics a l’hora de relacionar-se amb la resta de proveïdors del Sistema de Salut de Catalunya, tenint en compte que el Departament de Salut ostenta les competències en matèria hospitalària.

  L’alcaldessa de Berga i presidenta del Patronat de l’Hospital Sant Bernabé, Montse Venturós, s’ha mostrat satisfeta amb el canvi de model de gestió de l’hospital a través de la creació d’aquesta empresa. Venturós ha afirmat que “la prioritat de l’equip de govern ha estat sempre garantir una sanitat pública i universal que havia perillat anys enrere. Amb aquest acord assolim la fita històrica de poder garantir el servei hospitalari comarcal i el blindatge de tots els serveis assistencials que es presten a dia d’avui, així com el manteniment de les condicions laborals dels treballadors i treballadores i la titularitat municipal de l’edifici. L’alcaldessa ha afegit que “el procés del traspàs ha estat llarg i costós, però no hem defallit i hem destinat tots els esforços per fer-ho possible. Ara cal caminar cap a una integració sanitària pública a tot el territori del Principat de Catalunya”.

  Gestió del traspàs de l’hospital

  El procediment del canvi de gestió de l’hospital va començar l’octubre de 2016 quan l’Ajuntament de Berga va establir els primers contactes amb la Gerència Territorial de Salut de la Catalunya Central. El 22 de desembre de 2016 es va produir una trobada amb la Conselleria de Salut en què els representants municipals van exposar les dificultats de gestió que comportava per a l’administració local l’actual model de governança de l’hospital, a causa de la manca de competències en l’àmbit hospitalari. Tanmateix, el consistori estava sotmès a un pla d’ajustament econòmic a causa de l’endeutament municipal i això impedia un canvi en la fórmula jurídica de la titularitat de l’hospital gestionat per la Fundació Sant Bernabé constituïda com a organisme autònom municipal. Posteriorment, es va iniciar el treball conjunt amb la Gerència Territorial de Salut de la Catalunya Central per explorar la viabilitat del canvi de model de gestió del centre hospitalari i la concreció dels passos a seguir per fer-ho efectiu.

  Anunci de la cessió de la gestió de l’hospital

  El 31 de juliol de 2017 es va realitzar l’anunci oficial de la creació d’una empresa pública anomenada Salut Catalunya Central per a la gestió íntegra de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé, a partir de l’1 de juliol de 2018. D’aquesta manera, es va establir un acord per realitzar la cessió d’usos de l’equipament basat en tres premisses: el manteniment del caràcter 100% públic de l’hospital, el manteniment de la cartera de serveis i de les condicions laborals del personal sanitari i la participació del territori en l’empresa pública a través d’un òrgan consultiu vinculat a l’hospital. L’anunci es va realitzar a l’hospital i va comptar amb els representants dels agents implicats en el procés del traspàs de la gestió de l’equipament sanitari: el Conseller de Salut, Antoni Comín, el director del CatSalut, David Elvira, la gerent de la regió sanitària de la Catalunya Central, Marta Chandre, i l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós.

  Ajornament de la creació de l’empresa pública

  La posada en funcionament de l’empresa pública prevista inicialment per a l’1 de juliol de 2018 es va aturar a causa de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, fet que va comportar la suspensió de l’autonomia catalana de forma temporal. D’altra banda, l’Ajuntament de Berga va completar a l’abril de 2019 els tràmits administratius necessaris per incloure totes les parcel·les edificades de l’hospital per realitzar-ne la cessió d’ús al govern català.

  Avantatges del nou model de gestió

  El traspàs de la gestió de l’Hospital Sant Bernabé a la Generalitat suposa una sèrie d’avantatges per a tots els agents implicats. D’una banda, facilitarà les contractacions i els subministraments de l’activitat diària del centre d’acord amb el Servei Català de la Salut. Això garantirà la viabilitat i la rendibilitat econòmica del centre i el manteniment del règim laboral del personal actual d’acord amb el Conveni del SISCAT. Tanmateix, augmentarà la capacitat de generar nous serveis assistencials i la possibilitat d’atraure professionals.

  D’altra banda, s’incrementarà la capacitat de l’Ajuntament de Berga a l’hora de generar polítiques pròpies en matèria de salut delegades a l’administració local, com per exemple, les accions de prevenció de la malaltia, entre d’altres. També es garanteix el manteniment del patrimoni de l’Ajuntament de Berga, ja que el traspàs de la gestió només contempla la cessió d’ús de l’equipament hospitalari. Per últim, el Patronat de l’Hospital mantindrà la gestió directa de la Residència Sant Bernabé com a servei públic integrat dins de l’estructura del consistori. Per tant, el canvi de titularitat de l’hospital no afectarà l’equipament residencial ni modificarà les condicionals laborals del personal.          10  11  ...  Següent >

El més nou

 • 2020-02-28 13:22:10
  FIRES

Calendari

    
Setembre 2019
    
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga